Poljazz 1972-1991

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Poljazz 1972-1991

Post autor: Wojtek »

winylek pisze:Kilka postów później napisał Pan, że nic ciekawego Pan nie znalazł.
W czytelni czasopism pan szukał? Czy tylko w zbiorach specjalnych, czyli w zbiorach wydawnictw analogowych?
Jeśli czytałeś ten wątek od początku to pewnie wiesz, że głównie chodzi tu głównie o okładki płyt, a nie o czasopisma.

Zanim powrzucasz kolejne linki, wypadałoby zadać pytanie czy ktoś w ogóle chce to ściągać :)
Dodatkowo, to Twoje zdjęcia/skany czy też znalezisko sieciowe?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
winylek

Re: Poljazz 1972-1991

Post autor: winylek »

Dodatkowo, to Twoje zdjęcia/skany czy też znalezisko sieciowe?
Moje.

Wrzuciłem te 3 roczniki, dla przykładu, na tym zakończę bo, racja, temat tyczy czego innego.
winylek

Poljazz 1972-1991

Post autor: winylek »

Obrazek

Miesięcznik Non Stop luty 1976
Awatar użytkownika
janpol

6 razy 6 czyli ocena pierwszych sześciu płyt Poljazzu

Post autor: janpol »

W lutym 1973 roku pojawia się wydanie krajowe „Jaz Forum” nr 1/1973, które jest suplementem do nr 21 anglojęzycznej, (wtedy podstawowej) edycji tego pisma.
Na stronie nr 22 pierwszego wydania krajowego, pojawia się tytuł „6 razy 6”, pod którym Jan Borkowski, Andrzej Korman, Roman Kowal, Mateusz Święcicki, Roman Waschko i Jan „Ptaszyn” Wróblewski oceniać będą najciekawsze płyty jazzowe długogrające dostępne na naszym rynku. Zaczęli od płyt Polskich Nagrań ale w suplemencie nr 2/74, do anglojęzycznego nr 28, pojawia się ocena pierwszych sześciu płyt wydanych prze Klub Płytowy PSJ.
Załączam skan oceny (w tym numerze Jan Poprawa zastąpił Jana Borkowskiego):
JF 28.jpg
Pozwalam sobie na przedstawienie własnej oceny, niezmiennej od czterdziestu lat:
1. Z-SXL 546 – Laboratorium i Zbigniew Seifert / The Julian „Cannonball Adderley Quintet.
2. Z-SXL 551 – Podróż na południe, W. Karolak, M. Urbaniak, Cz. Bartkowski.
3. Z-SXL 553 – Koncert podwójny na pięciu solistów; Piosenki rosyjskie.
4. Z-SXL 545 – Ossian, Deep Purple.
5. Z-SXL 549 – The Leszek Żądło Ensemble.
6. Z-SXL 550 – Muzyka improwizowana z różnych stron świata.
Różnię się od ekspertów Jazz Forum ale dla mnie, trzy pierwsze w mojej ocenie płyty nadal wytrzymują próbę czasu.

Włodzimierz Janowski
Ostatnio zmieniony 29 maja 2014, 22:18 przez janpol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
incorester

Poljazz 1972-1991

Post autor: incorester »

Panie Jacku, Panie Włodku, fantastyczne dokumenty tu zamieszczacie.
Dziękuję!
Awatar użytkownika
Jacek_Karolak

Mieczysław Kosz

Post autor: Jacek_Karolak »

W 1994 roku Polonia Records wydała dwa CD pod tytułem: The Complete Recordings of Mieczysław Kosz. Polonia CD 023 i 024. Na płytach tych jest materiał z poljazzowego albumu. Kolejność utworów jest nieco zmieniona, nie wszystkie utwory tam sie pojawiły za to dodano inne. Tym niemniej wydawnictwo koresponduje z poprzednimi wydaniami. Nie zastanawiałem się nad "kompletnością" nagrań. Ale warto zwrócić uwagę na oba CD. Niestety nie posiadam dostatecznie dobrych obrazków płyt.

Dziadek Jacek
Ocalić od zapomnienia zapomniane firmy: Poljazz i Pronit. Póki jeszcze żyjemy, zostawmy po sobie ślad na Ziemii.
Awatar użytkownika
incorester

Re: Poljazz 1972-1991

Post autor: incorester »

X-PSJ002 Ray Charles - Jazz Jamboree 1984
(niestety, tylko label A)
X-PSJ002 Ray Charles Jazz Jamboree 1984.jpg
A1 Let The Good Times Roll
A2 Georgia In My Mind
A3 Then We'll Be Home (Sadie's Tune)
A4 Come Live With Me
A5 Some Enchanted Evening

B1 I Can't Stop Loving You
B2 Knock On Wood
B3 Country Meddley
B4 What'd I Say

Recorded at Jazz Jamboree 1984, 27 October 1984, Congress Hall, Warsaw, Poland
Awatar użytkownika
Jacek_Karolak

My Wrocławianie

My wrocławianie

Z-SX 0730

Strona A

1. My Wrocławianie (Józef Kania – Andrzej Waligórski);
Zespół – 0,35
2. Wrocławskie tramwaje (Jerzy Harald – Eugenia Wnukowska);
Maria Koterbska - 3,20
3. Wrocławskie gwiazdy (Jerzy Olejnik – Adam Tadeusz Baron);
Janusz Gniatkowski - 3,30
4. Gdzie niebieskiej Odry brzeg (Filip Nowak – Lech Konopiński);
Krystyna Borecka - 3,00
5. Wrocławski nowy dom (Michał Leopolski – Lucjan Socha);
Bogusław Danielewski - 2,25
6. Złoty deszcz (Jadwiga Skowrońska – Andrzej Barski);
Wiesława Drojecka - 3,25
7. Dwa pomniki (Jerzy Olejnik – Andrzej Waligórski);
gor Przegrodzki - 2,55

Strona B

8. Dopóki płynie Odra (Henryk Kubica, Julian Kurzawa – Lech Ignaszewski);
Teresa Haremza - 4,00
9. Na Opatowicką wyspę rejs (Włodzimierz Plaskota – Jan Kaczmarek);
Jan Kaczmarek - 2,00
10. Spokój (Andrzej Pluszcz – Jacek Cygan);
Grażyna Łobaszewska - 4,00
11. Nie sztuka kochać Szwecję (Bogusław Klimsa, Właodzimierz Plaskota - An-drzej Waligórski);
Maria Jeżowska - 2,20
12. Rododendrony (Edward Spyrka – Andrzej Waligórski);
Halina Śmiela - 2,40
13. Wrocławaskie kolory (Maciej Rostkowski – Lech Ignaszewski);
Bracia Pomianowie - 3,20

Uwaga: Na okładce jest wymieniony czternasty utwór będący powtórzeniem pierw-szego. Na etykiecie już nie ma tego utworu. Nie posiadam tej płyty, zatem czekam na weryfikację od kogoś kto jest w stanie to sprawdzić.

Okładkę zaprojektował Roman Kowalik (1951-2011) - profesor Wydziału Grafiki Katedra Projektowania Graficznego Grafika Edytorska.

To ostatnia płyta Poljazzu z numerem zaczynającym się od liter Z-SX. Licząc od po-czątku działalności ale bez dwu płyt reklamowych, to już osiemdziesiąty krążek. Na-stępna płyta otrzyma numer PSJ 81. Pierwsze wydanie płyty ukazało się na zlecenie, powstałego w 1977 roku, Ośrodka Kultury i Sztuki we Wrocławiu w 1980 roku. Na okładce nie ma żadnej adnotacji o związku z Poljazzem. Za to etykieta już dobitnie o tym świadczy.
Z-SX 0730o1a1.jpg
Z-SX 0730o1b1.jpg
Z-SX 0730e1a1.jpg
Jakiś czas później OKiS zamówił kolejny nakład płyty, tak się domyślam, tym razem już w Pronicie. Okładka pozostała niezmieniona natomiast zniknęła etykieta Poljazzu i płytę wytłoczono już tylko z logo Pronitu.
Z-SX 0730e2a1.jpg
Z-SX 0730e2b1.jpg
Jak widać program płyty pozostał bez zmian.

Pokornie czekam na uwagi

Dziadek Jacek
Ocalić od zapomnienia zapomniane firmy: Poljazz i Pronit. Póki jeszcze żyjemy, zostawmy po sobie ślad na Ziemii.
Awatar użytkownika
janpol

„Kaliskie płyty Poljazzu”

W grudniu 1974 roku „wystartował” w Kaliszu Międzynarodowy Konkurs Pianistów Jazzowych im. Mieczysława Kosza. Impreza została zorganizowana staraniem Agencji Koncertowej Polskiego Stowarzyszenia Jazzowego oraz Kaliskiego Towarzystwa Muzycznego. Poljazz wydał pięć płyt, które stanowią dokumentację fonograficzną kaliskich festiwali:
• Z-SX0640 - „1974 - Calisia – 1976”.
• Z-SX0695 - „Kenny Drew, Kalisz 1978 r.”
• Z-SX0696 - „Martial Solal, Kalisz 1978 r.”
• PSJ 114 - „KALISZ X-lecie Międzynarodowych Festiwali Pianistów Jazzowych”
• PSJ 149 - „Abdullah Ibrahim - Kalisz 1984”
Wymienione wyżej płyty prezentuję w temacie: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=18&t=1193
Tutaj zamieszczam kilka uwag ważnych w kontekście funkcjonowania wydawnictwa Poljazz. Pierwsza płyta została wydana w serii klubowej i dostarczono mi ją w „drugiej okładce klubowej”. Dwie następne płyty, to bez wątpienia płyty subskrypcyjne, w posiadanie których wszedłem już po zakończeniu działalności klubu. Niestety, dalej zaczynają się pojawiać wątpliwości: dlaczego przysłano mi płyty: PSJ 114 i PSJ 149 chociaż ich nie subskrybowałem a na dodatek płytę „Abdullah Ibrahim - Kalisz 1984” dostarczono mi w okładce zastępczej?
Skąd te pytania ? Stąd, że nadal próbuję wyjaśnić, które płyty były wydane w serii klubowej.

Włodzimierz Janowski
Awatar użytkownika
Jacek_Karolak

Kalisz - uzupełnienie

Poljazz wydał 44 numerowane płyty klubowe. Ostatnią, która była określona jako klubowa, t o: PSJ 110, Sławomir Kulpowicz, In/Formation. Podejrzewam, że później zaprzestano rozgranicza-nia płyt na subskrypcyjne i klubowe. Być może już wszystkie traktowano jako klubowe. Na okład-kach już tego nie uwidaczniano. A zasada wysyłania płyt była prosta. Wysyłano najstarsze posia-dane w magazynie płyty klubowe. Posługiwano się takimi śmiesznymi kartotekami. Tylko że nie zawsze wysyłano je w kolejności. Powodem było to, że Pronit tłoczył i dostarczał płyty w sposób dość nieuporządkowany. Podobnie było z okładkami. Jeśli były właściwe to je dołączano do płyt, a jeśli zabrakło to dawano albo jakieś firmowe albo okładki typu Tercet Egzotyczny. W początkowym okresie okładki były drukowane w różnych drukarniach i sklejane u różnych introligatorów. I było tak że mieliśmy w magazynie albo płyty albo okładki. Jeśli ktoś się przypomniał, że ma braki w okładkach, to dołączano braki do następnej przesyłki. W Akwarium mieliśmy dość mały magazyn i Marek nie chciał robić zbyt dużych zaległości w wysyłce opłaconych płyt.

A oto kolejność 44 płyt klubowych zgodnie z informacjami zawartymi na okładkach.

1 Z-SX0545 Ossjan - Deep Purple
2 Z-SX0546 Laboratorium - The Julian Cannonball Adderley Quintet
3 Z-SX0549 The Leszek Żądło Ensemble - Inner silence
4 Z-SX0550 Muzyka improwizowana z różnych stron świata Osibisa/Egberto Gismondi
5 Z-SX0551 Karolak, Urbaniak, Bartkowski - Podróż na południe
6 Z-SX0553 Jan Jarczyk/Czesław Niemen
7 Z-SX0556 Stars of Faith
8 Z-SX0562 Tomasz Stańko - Fish face
9 Z-SX0564 Old Jazz Meeting '74
10 Z-SX0599 S.P.P.T. Chałturnik/Rosiewicz
11 Z-SX0604 Elvin Jones Quartet - Mr Thunder
12 Z-SX0605 Sarah Vaughan JJ'75
13 Z-SX0606 Adam Makowicz, Tomasz Stańko - Unit
14 Z-SX0614 Michael J. Smith - Geomusic 111-PL
15 Z-SX0616 Old Timers, William 'Wild Bill' Davison
16 Z-SX0615 Laureaci festiwali Złota Tarka '76 i Jazz Nad Odrą '76
17 Z-SX0629 Nowe twarze, nowe głosy - VI Lubelskie Spotkania Wokalistów Jazzowych
18 Z-SX0640 1974 - Calisia - 1976
19 Z-SX0639 Krzysztof Sadowski - Swing and blues
20 Z-SX0638 Old Jazz Meeting '77
21 Z-SX0648 Jazz nad Odrą '77 - Laureaci
22 Z-SX0655 Buddy Rich Combo - Jam Session
23 Z-SX0669 Laboratorium - Aquarium Live Nr.1
24 Z-SX0670 Kisa Magnusson - Aquarium Live Nr.2
25 Z-SX0671 Extra Ball - Aquarium Live Nr.3
26 Z-SX0672 Old Timers - Aquarium Live Nr.4
27 Z-SX0686 Sun Ship - Aquarium live Nr.5
28 Z-SX0688 The Quartet
29 Z-SX0689 Ossian
30 Z-SX0697 Thad Jones - One more time
31 Z-SX0705 Swing Session - Aquarium live Nr.6
32 Z-SX0706 The Fredonia Jazz Ensemble - Fredonia
33 PSJ82 Cloud line blue
34 PSJ84 Jimmy Rowles - My mother's love
35 PSJ88 Trio Sławomira Kulpowicza - In/Formation - Aquarium live nr 7
36 PSJ95 Andrzej Dąbrowski, Kwintet Pawła Perlińskiego - Aquarium live nr 8
37 PSJ92 Trio Marka Blizińskiego - The wave
38 PSJ83 The Peter Herbolzheimer Rythm Combination and Brass
39 PSJ104 Extra Ball - Mosquito
40 PSJ106 Jemeel Moondoc and Muntu - The Intrepid Live in Poland
41 PSJ96 Duo Bednarek - Zgraja - Walking color
42 PSJ100 Follow Namysłowski 25 lat na jazzowej scenie
43 PSJ97 Tomasz Stańko w Pałacu Prymasowskim
44 PSJ110 Sławomir Kulpowicz - In/Formation

Wdawało mi się, że już to pisałem, ale specjalnie dla Pana Włodzimierza prezentuję powyższe zestawienie.

Na marginesie festiwali w Kaliszu dodam, że istotnym powodem umiejscowienia go w tym mieście była sławna fabryka pianin i fortepianów Calisia.

Była jeszcze jedna płyta związana z omawianym festiwalem.

PSJ 136, Harris Simon – Short Conversation.

Simon wygrał festiwal w 1983 roku. Jedną z nagród była obietnica wydania płyty przez Poljazz. Artysta nie zgodził sie na publikowanie nagrań festiwalowych I po jakimś czasie przysłał taśmę z lat siedemdziesiątych. Sprawa się mocno odwlekła gdyż za datę wydania tych nagrań należy przyjąć 1986 rok. Recenzja płyty jest w polskiej edycji JF nr 103/1986.

Dziadek Jacek
Awatar użytkownika
janpol

Re: Kalisz - uzupełnienie

Jeśli chodzi o określenie kolejności pierwszych 44 płyt klubowych, to nie miałem z tym problemu i wymieniłem je w moim pierwszym poście z 3 stycznia b.r.
Pytanie o numer w serii klubowej dotyczy poniższych płyt:
1. Zbigniew Namysłowski - Air condition PSJ – 85 brak informacji o terminie nagrania i wydania.
2. String Connection – Workoholic, PSJ – 107, wydanej w 1982 r.
3. Janusz Muniak Quartet – Placebo, PSJ – 115, wydanej w 1982 r.
4. Krzysztof Ścierański - Bass Line, PSJ – 119, wydanej w 1983 r.
5. Heavy Metal Sextet - Heavy Metal Sextet vol.1, PSJ – 120, wydanej w 1983 r.
6. Beale Street Band - Beale Street Band, PSJ – 122, wydanej w 1984 r.
7. Old Timers - Old Timers, PSJ – 124, wydanej w 1983 r.
8. String Connection - New romantic expectation, PSJ – 126, wydanej w 1983 r.
9. Włodzimierz Gulgowski – Soundcheck, PSJ – 135 wydanej w 1984 r.
Nie wydaje mi się możliwe, by wypracowany przez osiem lat funkcjonowania wydawnictwa „charakterystyczny dla Poljazzu podział tematyczny produkcji płytowej”, w ciągu następnych czterech lat totalnie się rozsypał, chyba że się rozsypał i wtedy dalsze dociekanie traci sens.

Brak płyty: PSJ - 136, Harris Simon – Short Conversation nie jest przypadkowy, ponieważ jej bezpośredni związek z kaliskim festiwalem w 1983 roku, znalazłem tylko w przywołanej przez Pana Jacka Karolaka recenzji płyty, w polskiej edycji JF nr 103/1986.
W programach IV (1980 r.) i V (1983 r.) Międzynarodowego Konkursu Pianistów Jazzowych Harris Simon nie jest wymieniony wśród uczestników natomiast znajdziemy go wśród wykonawców utworu B2 na płycie PSJ - 114 „KALISZ X-lecie Międzynarodowych Festiwali Pianistów Jazzowych” ale w 1981 roku nie przeprowadzano konkursu.
Związek tej płyty z festiwalem nie znajduje również potwierdzenia w „Katalogu Poljazz” oraz biografii Mieczysława Kosza pióra Krzysztofa Karpińskiego i z tych powodów nie wymieniłem tej płyty, co nie oznacza że nie popełniłem błędu.

Włodzimierz Janowski
Awatar użytkownika
Jacek_Karolak

Harris Simon

No cóż panie Włodzimierzu. Rzeczywiście w programie X Międzynarodowego Festiwalu Pianistów Jazzowych Kalisz ’83 brak jest jakiejkolwiek wzmianki o udziale w nim Harrisa Simon. To i Pański post zachwiał mą wiarę i obejrzałem posiadane zdjęcia okładki. Nie są zbyt czytelne ale jest tam informacja o tym, że jest laureatem omawianego festiwalu. Poza tym w JF nr 86 z 1984 roku na stronach 11 i 12 zamieszczono artykuł: Piano… Piano… Autorem jest Krzysztof Sadowski. Opisuje dokonania festiwalowe i nagrodzonych muzyków. Pierwsze miejsce zajął Harris Simon. Dostał za to pianino Calisia.

Dziadek Jacek
Awatar użytkownika
janpol

Re: Harris Simon

Gratuluję Panu Jackowi Karolakowi dociekliwości i dziękuję.
Ale jak się zestawi informacje, że amerykański pianista, który w końcu lat siedemdziesiątych współpracował ze Zbigniewem Namysłowskim i był wykonawcą kaliskiego festiwalu w 1981 roku, został laureatem pierwszej nagrody, Międzynarodowego Konkursu Pianistów Jazzowych w 1983 roku, imprezy gdzie nie ma go na liście uczestników a której zadaniem było stworzenie młodym pianistom szansy pokazania się na szerszym forum a jeszcze materiał na płytę jest datowany na kilka lat przed konkursem, to „wątpliwości mnożą się jak króliki”.

Płyty Harrisa Simona nie mam, bo wydano ją w okresie gdy nie byłem już członkiem Klubu Płytowego PSJ.

Włodzimierz Janowski
Awatar użytkownika
Jacek_Karolak

Harris Simon

Oto oklładka płyty Harrisa Simona. Niestety jest to zdjęcie i to ie najlepsze. Póki co nic lepszego nie udało mi sie znaleźć.
PSJ-136oa1.jpg
PSJ-136ob1.jpg
Dziadek Jacek
Awatar użytkownika
bonnylarmes

Poljazz 1972-1991

Post autor: bonnylarmes »

Obrazek

lepszy skan tyłu
ODPOWIEDZ