Najpierw kupiłem ps x65c bo był problem z dostępnością ps x75. Ale parę dni później się pojawił i udało się wylicytować, i zostałem z 4 gromofonami czyli AT-LP120XBT-USB, JVC Victor QL-Y44f, PS X65c i PS X75.
Victor QL-A95>iFi Audio iPhono 3->AT-33PTG II->JVC Victor MC100IIEB, SHURE V15 type lll, SHURE V15 type IV, Victor X1 II,JVC Z1EB....
Będę zdawał relację. A przy okazji może pomożecie mi podjąć decyzję czy zostawić sobie ps x75 czy ps x65c bo przeczytawszy bardzo ciekawy wątek o ps x75 viewtopic.php?t=6047
to już sam nie wiem.
Victor QL-A95>iFi Audio iPhono 3->AT-33PTG II->JVC Victor MC100IIEB, SHURE V15 type lll, SHURE V15 type IV, Victor X1 II,JVC Z1EB....
przeczytawszy bardzo ciekawy wątek o ps x75 viewtopic.php?t=6047
to już sam nie wiem.
Nie bierz tego na poważnie. To jakiś osioł pisał.
X65 od X75 różni się tylko ramieniem. W X65 nacisk jest czysto grawitacyjny, w X75 wspomagany elektrycznie. Purysta wybierze X65. Jest też moim zdaniem ładniejszy. Ale u mnie ciągle gra X75.
może pomożecie mi podjąć decyzję czy zostawić sobie ps x75 czy ps x65c
To są ramiona o innej charakterystyce. Sprawdź które lepiej dogada się z konkretną wkładką. No i przede wszystkim pograj chwilę na obydwu bo bywa, że któryś nie do końca spełnia nadzieję o idealnym stanie ...
Dzięki chłopaki, tak zrobię. Nie ma co się stresować zanim nie dojadą. Mam nadzieję że będą całe po podróży. Ale Victor przyjechał w stanie idealnym, więc jest nadzieja
Mam oba, używam ps-x75 . No i jak dojdą musisz się liczyć, że trzeba będzie zrobić serwis. Chyba, że kupiłeś już po, ale raczej wątpię, skoro zdecydowałeś się na import - tam tylko te wadliwe/wymagające serwisu są tanie .
sony ps-x75, shure V15 V SAS, Audio-technica AT20SLa, at30e, empire 4000d III, shiit mani, Hypex Ncore nc252mp, DAC topping dx7 pro
Typowym problemem tych gramofonów jest rozregulowany układ śledzenia ramienia. Objawia się to dziwnym zachowaniem gramofonu przy starcie. Czasem ramię nie trafia w początek płyty, czasem leci do końca i wraca. Takie tam chaotyczne akcje. Poradzi sobie z tym serwis który wie o co chodzi. Procedura jest opisana w serwisówce, ale w życiu różnie wychodzi. Także problemem nie jest za ile, tylko czy w ogóle ktoś się znajdzie. Z góry mówię, że ja już tego nie robię.
Do ogarnięcia samemu, tylko oscyloskop trzeba pożyczyć 2 kanałowy .
Co do trafo - można kupić na allegro takie zmieniające napięcie z 230 na 110, ja jednak kupiłem takie trafo: https://pl.aliexpress.com/item/4000264645532.html + obudowa alu i lepiej się to sprawuje - regulatory napięcia znacznie mniej się grzeją w gramofonie niż na trafie 110v które realnie daje bliżej 120 v bo najczęściej było projektowane na 220v.
sony ps-x75, shure V15 V SAS, Audio-technica AT20SLa, at30e, empire 4000d III, shiit mani, Hypex Ncore nc252mp, DAC topping dx7 pro