Jacku, prośba byś nie uprawiał demagogii. Spoofing to jest globalny problem technologiczny i nie ma nic wspólnego z rządzącymi, opozycją czy kolorami tęczy

Jacku, prośba byś nie uprawiał demagogii. Spoofing to jest globalny problem technologiczny i nie ma nic wspólnego z rządzącymi, opozycją czy kolorami tęczy
Słyszałem, ale nie korzystałem, można do nich przekierować podejrzany sms i inne
pracuję w instytucji, w której infolinię obsługuje m.in. mnóstwo Ukraińców. mili, uczynni, panie piękne. czemu miałbym kończyć rozmowę i blokować numer?
Jak dzwoni do mnie ukrainiec i mówi o giełdzie, blokadzie karty, wycieku danych konta, to normalnemu człowiekowi zapali się lampka a debilowi ściągną kasę. Proste jak konstruckja cepa. Na youtube dużo tych rozmów jest pierwsza lepsza:
Może inaczej
Robię podobnie
Pobrałes jakieś podejrzany plik? Otworzyłeś jakiegoś maila z załącznikiem? Ustaw sobie weryfikację dwuetapową zawsze to dodatkowe zabezpiecznie.
Mam ustawioną, tam gdzie się da, muszę przyznać ta weryfikacja jest lepsza. Tak pobrałem mod do gry, w nim był podmieniony plik, który wyglądał jak oryginał. Po kliknięciu, komp po 5 sekundach zastanowienia, wszedł na 95% użycia procka, i zaczął szyfrować wszystkie pliki, potem był wysyp komunikatów i miałem pewność co się stało. Po formacie i reinstal Windowsa, pliki na innych dyskach mam nie dostępne, dostępne są tylko plik notatnika z informacją od hakerów, żebym przelał 980$ to mi odblokują pliki. Bardziej martwią mnie podejrzane ruchy, na spotify, allegro, olx, vinted, na koncie bankowym, google, na bieżąco zmieniam hasła i neutralizuje, na Biku narazie spokój alert wykupiony, wykupie jeszcze blokadę pożyczkową.
Na Twoim miejscu wszystkie hasla pozmieniałbym z innego urządzenia, komp pełny format bo możesz jeszcze mieć gdzieś keyloggera ukrytego. Masz na mailu skany dowodu osobistego? jak wbili się na pocztę to pierwsze czego szukali to dokumenty+loginy itp. Zadzwoń do banku aby zastrzegli dowód wtedy z automatu nie wezmą pożyczki itp.(banki mają wspólny system zastrzegania dowodów). Nowy dowód wyrobisz i się nie stresujeszMDMA66 pisze: ↑24 cze 2023, 09:19Mam ustawioną, tam gdzie się da, muszę przyznać ta weryfikacja jest lepsza. Tak pobrałem mod do gry, w nim był podmieniony plik, który wyglądał jak oryginał. Po kliknięciu, komp po 5 sekundach zastanowienia, wszedł na 95% użycia procka, i zaczął szyfrować wszystkie pliki, potem był wysyp komunikatów i miałem pewność co się stało. Po formacie i reinstal Windowsa, pliki na innych dyskach mam nie dostępne, dostępne są tylko plik notatnika z informacją od hakerów, żebym przelał 980$ to mi odblokują pliki. Bardziej martwią mnie podejrzane ruchy, na spotify, allegro, olx, vinted, na koncie bankowym, google, na bieżąco zmieniam hasła i neutralizuje, na Biku narazie spokój alert wykupiony, wykupie jeszcze blokadę pożyczkową.