Polityka
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Re: Polityka
A jakie jest kolegów zdanie na temat Burego i jego działalności na Białostocczyźnie?
Bo jakoś nad Wisłą wciąż trwają spory czy zbrodniarz czy bohater?
Bo jakoś nad Wisłą wciąż trwają spory czy zbrodniarz czy bohater?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Szelak, czemu ignorujesz?
Śmiało, odpowiedz proszę, nie chowaj głowy w piasek, wierzę że stać Ciebie na to i nie rzucasz słów na wiatr.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
A może to ktoś ignoruje mnie. Dałem odpowiedź, ale skoro komuś przez ignoranctwo nie chciało się przeczytać choćby kilku zdań z linków, które wkleiłem to już jego problem.
Nieprawdą jest, że odmawiam komukolwiek potomstwa. Ja chciałbym by ludzie mieli tyle dzieci ile chcą. Pytanie rodzi się czy te dzieci mamy mieć za wszelką cenę? In vitro to, w ogromnym skrócie, tworzenie wielu zarodków (istot ludzkich) i wykorzystanie tylko jednego z nich. Pozostałe się zamraża, innymi słowy, niezwykle rzadko, albo lepiej powiedzmy sobie - nigdy nie dochodzi do wykorzystania ich wszystkich. Ja miałbym dylemat moralny, że dokonałem selekcji: „Ty będziesz żył, tobie dam życie, a ty nie będziesz”. Jest też pytanie jak po latach zareagują dzieci kiedy się dowiedzą jaką metodą przyszły na świat? Być może spłynie to po nich, ale są przypadki, że wcale tak nie bywa.
Być może to ci chowają głowę w piasek, którzy nie zadają sobie pytania jak to wszystko wygląda z moralnego punktu widzenia?
Ja rozumiem jeszcze punkt widzenia niewierzących, ateistów, ale osób deklarujących się jako chrześcijanie?
Nieprawdą jest, że odmawiam komukolwiek potomstwa. Ja chciałbym by ludzie mieli tyle dzieci ile chcą. Pytanie rodzi się czy te dzieci mamy mieć za wszelką cenę? In vitro to, w ogromnym skrócie, tworzenie wielu zarodków (istot ludzkich) i wykorzystanie tylko jednego z nich. Pozostałe się zamraża, innymi słowy, niezwykle rzadko, albo lepiej powiedzmy sobie - nigdy nie dochodzi do wykorzystania ich wszystkich. Ja miałbym dylemat moralny, że dokonałem selekcji: „Ty będziesz żył, tobie dam życie, a ty nie będziesz”. Jest też pytanie jak po latach zareagują dzieci kiedy się dowiedzą jaką metodą przyszły na świat? Być może spłynie to po nich, ale są przypadki, że wcale tak nie bywa.
Być może to ci chowają głowę w piasek, którzy nie zadają sobie pytania jak to wszystko wygląda z moralnego punktu widzenia?
Ja rozumiem jeszcze punkt widzenia niewierzących, ateistów, ale osób deklarujących się jako chrześcijanie?
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Do tego dochodzi w każdym procesie próby zapłodnienia.
Te reakcje są już znane. Pytanie zatem retoryczne.
Ale stawiasz warunki. Kim jesteś by o tym decydować? Może warto sobie zadać takie pytanie.
- Szelak
Mylisz się. Dochodzi do zapłodnienia tylko jednej komórki jajowej, No chyba że są dwie, i wtedy rodzą się bliźnięta dwujajowe.
A może ludzie nie chcą sobie zadawać takich pytań? Bo wygodniej, bo lepiej zagłuszyć sumienie?Ale stawiasz warunki. Kim jesteś by o tym decydować? Może warto sobie zadać takie pytanie.
- darkman
- Kontakt:
A przy in vitro to niby ilu?
Nie pytam ludzi tylko Ciebie. BTW ja też jestem ludzie

- Szelak
Pisałeś, że w każdym procesie zapłodnienia, a teraz, że in vitro? Tak przy in vitro produkuje się masę takich komórek jajowych i zapładnia się je sztucznie aby zwiększyć prawdopodobieństwo sukcesu metody in vitro.
Pytasz mnie? Ja i moja żona nigdy na in vitro nie zdecydowalibyśmy się, a inni ludzie zrobią jak chcą. Wielu, bardzo wielu nie zdaje sobie sprawy co tak naprawdę czynią.
- darkman
- Kontakt:
Zupełnie niepodobna. (edit: ortogr.)
20 maja 2001 roku prokurator generalny Lech Kaczyński nakazał wstrzymać ekshumację.
Skąd te rewelacje?
Czytałeś "Sąsiedzi", czy tylko Ewę Kurek i Ziemkiewicza? Czy też nie potrzebujesz czytać niczego by się wypowiedzieć? Bo po prostu wiesz lepiej.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2023, 07:39 przez darkman, łącznie zmieniany 1 raz.
- darkman
- Kontakt:
- Szelak
Gdzie narzucam swoją wolę? Jaki ja mam wpływ na czyjąkolwiek decyzję. Kliniki są, ludzie korzystają. Czy ja tam stoję i wywieram presję. Każdy ma wolną wolę. Idąc tym tropem, co prezentujesz, to tu każdy na tym forum narzuca swoją wolę, również TY.
- Szelak
Nie czytam Grossa tak samo jaki i redaktora Piątka, Grabowskiego. Profesor Engelking i Gross to jedna i ta sama drużyna.Skąd te rewelacje?
Czytałeś "Sąsiedzi", czy tylko Ewę Kurek i Ziemkiewicza? Czy też nie potrzebujesz czytać niczego by się wypowiedzieć? Bo po prostu wiesz lepiej.
Takie naciski były, że głowa boli.20 maja 2001 roku prokurator generalny Lech Kaczyński nakazał wstrzymać ekshumację.
Znam jeszcze pozycję Sumlińskiego o Jedwabnem "Powrót do Jedwabnego".
Ostatnio zmieniony 19 cze 2023, 08:32 przez Szelak, łącznie zmieniany 1 raz.
- darkman
- Kontakt:
Nie wiem. A chciałbyś?
Znikomy. Raczej żaden. Stąd pytanie kim jesteś, że chcesz go uporczywie narzucać?
Ty jednak chciałbyś wszystkich ubezwłasnowolnić. Bo Twoje musi być na wierzchu.
- Szelak
Czyżby, poczytaj innych posty. Nie, tam nikt nie chce nikogo ubezwłasnowolnić, ich nie musi być na wierzchu! Tam się nie czepiasz, bo jest po Twojej myśli. Forum jest po to by ścierać się na opinie, a nie po to by spijać sobie z dziubków.
- darkman
- Kontakt:
Czy to jeden z nich:
27 maja 2001 roku Episkopat Polski przeprosił Boga za zło dokonane przez Polaków w Jedwabnem. Ówczesny prymas Polski kard. Józef Glemp mówił Katolickiej Agencji Informacyjnej:
"Chcemy przeprosić przede wszystkim Boga, ale także wszystkich pokrzywdzonych, za tych polskich obywateli, którzy uczynili zło obywatelom wyznania mojżeszowego.
i to?:
"Naszym zadaniem nie jest ustalenie, ile dokładnie osób zginęło czy kto dokładnie co komu zrobił, ale raczej wspólne opłakiwanie śmierci niewinnych ludzi i próba zrozumienia, co możemy zrobić, żeby być lepszymi, żyć lepiej po tym, co się stało".
A to będzie po katolicku w Twojej opinii czy nie?
"To się wypowiem", bo wiem i tak bez czytania. Tak?
Stąd:
owe podobieństwo sytuacji? Nawet by sensownie konfabulować warto zagadnienie choć trochę poznać. Miast dzielić na drużyny.
- Szelak