Helicon Records i jego płyty
- janpol
Re: Helicon Records i jego płyty
Wyjaśnienie opóźnienia wydania płyt: HR 1001 - Adam Makowicz - “Piano Vistas Unlimited” i HR 1002 - Tomasz Stańko - Edward Vesala Quartet - “Live at Remont”.
Jak pisałem wcześniej, płyta nr HR 1001 „Piano Vistas Unlimited”, nie dotarła do rąk klubowiczów się jako pierwsza a płyta nr HR 1002 “Live at Remont” jako druga.
Niedawno, przeglądając archiwalne numery Jazz Forum, wewnątrz JAZZMAN’s REFERENCE BOOK II znalazłem wkładkę wyjaśniającą przyczyny tego opóźnienia:
Włodzimierz Janowski
Jak pisałem wcześniej, płyta nr HR 1001 „Piano Vistas Unlimited”, nie dotarła do rąk klubowiczów się jako pierwsza a płyta nr HR 1002 “Live at Remont” jako druga.
Niedawno, przeglądając archiwalne numery Jazz Forum, wewnątrz JAZZMAN’s REFERENCE BOOK II znalazłem wkładkę wyjaśniającą przyczyny tego opóźnienia:
Włodzimierz Janowski
- janpol
Helicon Records był moim zdaniem pierwszym polskim wydawcą, który chcąc ułatwić dostęp do swoich płyt (choć nie tylko) dostępnych przede wszystkim w sprzedaży wysyłkowej, w dniu 17. 12. 1982 roku, otworzył sklep firmowy pod swoim szyldem. Placówka mieściła się w Warszawie, przy ul. Freta 45/47. W sprzedaży dostępne były bieżące i archiwalne numery Jazz Forum oraz płyty Heliconu ale obrót koncentrował się przede wszystkim na operacjach kupno – sprzedaż, płyt skupowanych od indywidualnych klientów. Ciekaw jestem doświadczeń klientów tego sklepu zwłaszcza w zakresie oceny jakości płyt na rynku kupno – sprzedaż.. W przyszłości oferta sklepu miała być rozszerzona o wersje eksportowe produkowanego w Polsce sprzętu elektroakustycznego. W sklepie nie byłem a więcej informacji o sklepie znajdziecie w Jazz Forum nr 80 - 1/1983 (57) a tak na marginesie, ciekaw jestem doświadczeń nabywców płyt, bo moje „doświadczenia komisowe” (mowa o komisach w Łodzi) były raczej „średnie”.
Na ostatniej stronie Jazz Forum 88 – 3/1984 (65) znajdziemy reklamę tego sklepu:
Włodek Janowski
Na ostatniej stronie Jazz Forum 88 – 3/1984 (65) znajdziemy reklamę tego sklepu:
Włodek Janowski
- janpol
Płyta „The Blue Light Pilot” nr HR 1007, to siódmy album w dorobku grupy Laboratorium a drugi wydany przez Helicon Records. Krążek nagrano podczas występu w krakowskim Teatrze STU. Obok kompozycji własnych, na płycie znajdziemy nagranie "Straight No Chaser” Theloniousa Monka, to jedyny (jak dotąd, a może na zawsze) standard jazzowy, nagrany przez muzyków „Laborki”.
nr matrycy: HR 1007 A-2 K nr matrycy: HR 1007 B-2 K
Album wydany na CD jest aktualnie dostępny w sprzedaży - Metal Mind Production, CD 0456.
Recenzja tej płyty została zamieszczona w Jazz Forum nr 83 - 4/83 (60)
Włodek Janowski
nr matrycy: HR 1007 A-2 K nr matrycy: HR 1007 B-2 K
Album wydany na CD jest aktualnie dostępny w sprzedaży - Metal Mind Production, CD 0456.
Recenzja tej płyty została zamieszczona w Jazz Forum nr 83 - 4/83 (60)
Włodek Janowski
- janpol
Płyta “Sojka sings Ellington” nr HR 1008, to pierwszy album Stanisława Sojki wydany przez Helicon Records. Pomimo zaangażowania zespołu akompaniującego w składzie: Włodzimierz Nahormy – piano, Zbigniew Wegehaupt – bass, Jacek Sobek – drums oraz Andrzej Przybielski – trumpet, płyta okazała się porażką. Nagrania dokonano w krakowskim Teatrze STU.
nr matrycy: HR 1008 A K nr matrycy: HR 1008 B K
Płyta jest dostępna w „drugim obiegu” np. na Allegro. Nie spotkałem wydania tego albumu na CD.
Recenzję płyty zamieszczono w Jazz Forum nr 81 - 2/83 (58).
Stemple na okładce i labelach pokazują w jaki sposób Zjednoczenie Księgarstwa zmniejszało stan magazynowy tego tytułu.
Włodek Janowski
nr matrycy: HR 1008 A K nr matrycy: HR 1008 B K
Płyta jest dostępna w „drugim obiegu” np. na Allegro. Nie spotkałem wydania tego albumu na CD.
Recenzję płyty zamieszczono w Jazz Forum nr 81 - 2/83 (58).
Stemple na okładce i labelach pokazują w jaki sposób Zjednoczenie Księgarstwa zmniejszało stan magazynowy tego tytułu.
Włodek Janowski
- janpol
W 1982 roku, dla uczczenia 600 – lecia obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej Stanisław Sojka przygotował program: „Królowej anielskiej śpiewajmy”. Premiera programu w realizacji którego uczestniczyło wielu czołowych muzyków jazzowych, miała miejsce 18 sierpnia w kaplicy św. Józefa na Jasnej Górze. Po premierze, program został zaprezentowany 23 sierpnia w Klubie Studentów Politechniki Warszawskiej „Stodoła”. Recenzję z tego koncertu znajdziemy w Jaz Forum nr 78 5/1982 (55).
We wrześniu, w Studio Polskiego Radia nagrano płytę nr HR 1009 - „Matko, która nas znasz”, drugi album Stanisława Sojki wydany przez Helicon Records. nr matrycy: HR 1009 A K-HG nr matrycy: HR 1009 B K-HG
Program płyty:
Strona A:
1. Godzien jesteś.
2. Królowej Anielskiej śpiewajmy.
3. Mosty.
4. Dziękuję Bogu Dziś.
Strona B:
1. Chrystusie.
2. Matko Która Nas Znasz (utwór dedykowany Janowi Pawłowi II).
Utwory zaaranżowali: Janusz Zabiegliński (A-2), Krzesimir Dębski (A-3) i Wojciech Karolak (A-4, B-1, B-2).
Recenzję kasety (płyta była w przygotowaniu) zamieszczono w Jazz Forum nr 81 - 2/83 (58). Znajdziemy tam również skład zespołu akompaniującego wokaliście.
Podobnie jak album “Sojka sings Ellington” płyta jest dostępna w „drugim obiegu” np. na Allegro).
Włodek Janowski
We wrześniu, w Studio Polskiego Radia nagrano płytę nr HR 1009 - „Matko, która nas znasz”, drugi album Stanisława Sojki wydany przez Helicon Records. nr matrycy: HR 1009 A K-HG nr matrycy: HR 1009 B K-HG
Program płyty:
Strona A:
1. Godzien jesteś.
2. Królowej Anielskiej śpiewajmy.
3. Mosty.
4. Dziękuję Bogu Dziś.
Strona B:
1. Chrystusie.
2. Matko Która Nas Znasz (utwór dedykowany Janowi Pawłowi II).
Utwory zaaranżowali: Janusz Zabiegliński (A-2), Krzesimir Dębski (A-3) i Wojciech Karolak (A-4, B-1, B-2).
Recenzję kasety (płyta była w przygotowaniu) zamieszczono w Jazz Forum nr 81 - 2/83 (58). Znajdziemy tam również skład zespołu akompaniującego wokaliście.
Podobnie jak album “Sojka sings Ellington” płyta jest dostępna w „drugim obiegu” np. na Allegro).
Włodek Janowski
Ostatnio zmieniony 09 maja 2020, 20:54 przez janpol, łącznie zmieniany 1 raz.
- janpol
Płyta “Sunset on Sunset” nr HR 1010, to jedyna licencyjna płyta kompilacyjna wydana przez Helicon Records.
nr matrycy: HR 1010 A K-HG nr matrycy: HR 1010 B K-HG
Płyty z tym zestawem utworów ukazały się w Polsce, na Węgrzech i w Bułgarii. Autorem okładki płyty wydanej w Polsce jest Andrzej Tyszko.
Płyta jest dostępna w „drugim obiegu” np. na Allegro
Włodek Janowski
nr matrycy: HR 1010 A K-HG nr matrycy: HR 1010 B K-HG
Płyty z tym zestawem utworów ukazały się w Polsce, na Węgrzech i w Bułgarii. Autorem okładki płyty wydanej w Polsce jest Andrzej Tyszko.
Płyta jest dostępna w „drugim obiegu” np. na Allegro
Włodek Janowski
- Cracker
Dzięki tej płycie poznałem twórczość Boba Segera, zainspirowany jego utworem umieszczonym na tej składance,

Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- janpol
Płyta „Tiger Rag” nr HR 1011, to jedyna, wydana przez Helicon Records płyta z nagraniami jazzu tradycyjnego. Płytę nagrał utworzony przy warszawskim klubie Stodoła zespół Gold Washboard. Jako ciekawostkę dodam, że jest to pierwszy w historii muzyki zespół jazzowy, który dał koncert w Watykanie.
Płyta jest dostępna w „drugim obiegu” np. na Allegro.
Włodek Janowski
nr matrycy: HR 1011 A K
nr matrycy: HR 1011 B KPłyta jest dostępna w „drugim obiegu” np. na Allegro.
Włodek Janowski
- Nieprzypadek
- Kontakt:
Hej, w pewnym sensie byłem klientem sklepu HELICON, odwiedzałem go od samego początku, od dnia otwarcia, gdy nie wszystkie meble jeszcze były ustawione, przynajmniej raz w tygodniu. Ale jako nastolatek w latach 80tych miałem bardzo ograniczony budżet, więc głównie "kupowałem" oczami.janpol pisze: ↑23 lip 2019, 10:09Helicon Records był moim zdaniem pierwszym polskim wydawcą, który chcąc ułatwić dostęp do swoich płyt (choć nie tylko) dostępnych przede wszystkim w sprzedaży wysyłkowej, w dniu 17. 12. 1982 roku, otworzył sklep firmowy pod swoim szyldem. Placówka mieściła się w Warszawie, przy ul. Freta 45/47. W sprzedaży dostępne były bieżące i archiwalne numery Jazz Forum oraz płyty Heliconu ale obrót koncentrował się przede wszystkim na operacjach kupno – sprzedaż, płyt skupowanych od indywidualnych klientów. Ciekaw jestem doświadczeń klientów tego sklepu zwłaszcza w zakresie oceny jakości płyt na rynku kupno – sprzedaż.. W przyszłości oferta sklepu miała być rozszerzona o wersje eksportowe produkowanego w Polsce sprzętu elektroakustycznego. W sklepie nie byłem a więcej informacji o sklepie znajdziecie w Jazz Forum nr 80 - 1/1983 (57) a tak na marginesie, ciekaw jestem doświadczeń nabywców płyt, bo moje „doświadczenia komisowe” (mowa o komisach w Łodzi) były raczej „średnie”.
JF 88.jpg
Włodek Janowski
Helicon to była pierwsza tego typu placówka w Warszawie "z innego świata", gdzie walutą były złotówki, no bo Pewexy to wiadomo - inny system walutowy. Minęło już tyle lat a ja doskonale pamiętam wnętrze, które robiło ogromne wrażenie. Mogłem tam stać godzinami i przeglądać te wszystkie przepiękne zachodnie okładki płyt. Pamiętam dwóch właścicieli prowadzących sklep - przywiązywali bardzo dużą wagę do jakości. Dostępne tam zagraniczne płyty to był tzw. prywatny import, zazwyczaj w stanie Mint, lub NM. Ceny niestety były kosmiczne, prawdziwie zachodnie. Cena 1 płyty często 10-20 razy przewyższała cenę polskich wydawnictw, więc trzeba się było mocno spinać by cokolwiek tam kupić za oszczędności licealisty.
Pamiętam, jak w pewnym momencie właściciele Heliconu rozszerzyli ofertę i wprowadzili do sprzedaży pierwsze odtwarzacze CD, gdy te pojawiły się w Polsce ok 1984 r. Za szklanymi gablotami stało tam kilka egzemplarzy pionowych odtwarzaczy CD, czyli Hitachi DA-1000 i jego klonów (Dual, Sanyo, NEC itp). A te to już w ogóle były nieosiągalne. Te wrażenia tak mocno się odcisnęły, że po latach zacząłem zbierać właśnie te pierwsze, wertykalne odtwarzacze, które wyglądają i 'grają' niesamowicie.
W sklepie można było kupić płyty Helicon Records, po raczej normalnych cenach, ale jazz za bardzo mnie nie interesował. Natomiast po ukazaniu się kompaktów właściciele rozszerzyli lokal o kolejne pomieszczenie, gdzie można było piracko przegrywać CD na kasety. Zapotrzebowanie na taką usługę było tak wielkie, że trzeba się było zapisywać do kolejki - w specjalnym zeszycie. Kilkaset metrów dalej, na ul. Świętojerskiej, znajdował się Pewex, gdzie za ok. 1 dolca można było kupić najtańsze kasetki, a za ponad 2 dolary - te lepsze chromowe, Po zakupie Maxella, TDK lub Basfa wracało się do Heliconu, by przegrać wymarzoną płytę. Ta usługa była raczej przystępna cenowo.
Helicon wszedł w dodatkowy układ z Klubem Płytowym RAZEM i u nich znajdował się punkt odbioru płyt. Firma działała więc bardzo prężnie i jakież było moje zdziwienie, gdy w pewnym momencie zniknęła z rynku. Wspomnienia jednak pozostały.