Sybilizacja
- TJ61
Re: Sybilizacja
Ja zauważyłem to na tych 3 płytach, z czego dwie mają prawo nie brzmieć idealnie.
Syb-syfy pojawiają się nie we wszystkich utworach, i też skłaniam się w kierunku winy płyt.
Wkładka 270C z igłą EPS 270 ED, generuje więcej sub-syfów niż shure.
Syb-syfy pojawiają się nie we wszystkich utworach, i też skłaniam się w kierunku winy płyt.
Wkładka 270C z igłą EPS 270 ED, generuje więcej sub-syfów niż shure.
ten trik z trójkąta
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Sybilizacja
Że tak.vinylpiotrek pisze:Że jak igła.
A jednak.vinylpiotrek pisze:Z samego faktu, że jest sferyczna nie mają prawa tak wyraźne brudy powstawać.
Innym jakoś nie powstają.
Np. tak: http://www.vinylengine.com/images/model ... ggauge.jpgTJ61 pisze:Jak ustalić Overhang, dla mojego zestawu ?
Odcinek długości 52mm, od kołnierza headshella aż po czubek igły.
Ewentualnie szablon z geometrią Baerwalda/Loefgrena.
Nie bez powodu rozróżniłem dwa plany.TJ61 pisze:Nacisk 2g trochę pomógł, ale nie jest to co chciałbym osiągnąć.
Wypowiadam się z doświadczenia, dlatego nie mogę przytaknąć, że wkładka i igła nie może tutaj być sprawcami

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robert007Lenert
- Kontakt:
- vinylpiotrek
Sybilizacja
Bredzisz, drogi adminie.Wojtek pisze:A jednak.
To nie szukaj dziury w całym, na razie przynajmniej to tak wygląda.TJ61 pisze:Ja zauważyłem to na tych 3 płytach, z czego dwie mają prawo nie brzmieć idealnie.
Stara jak świat pułapka. Igła 2 mil się kłaniaRobert007Lenert pisze: Plyty tzw kulturalnie zjechane zdarta igla. To moja opinia.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Sybilizacja
Póki sam nie widzisz sensu w sięganiu po lepsze szlify to każdy będzie dla Ciebie bredził. Błędne koło.vinylpiotrek pisze:Bredzisz, drogi adminie.
Też myślałem, że problem TJ61 jest nieco szerzej zakrojonyvinylpiotrek pisze:To nie szukaj dziury w całym, na razie przynajmniej to tak wygląda.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- vinylpiotrek
Sybilizacja
Zdaję sobie sprawę z wad szlifu sferycznego, nap przesunięć fazowych najbardziej przykrych przy słuchaniu płyt mono,a a nie widzę sensu, owszem ale dopóki nie zrobię sobie docelowej konfiguracji podstawowego toru, co mam nadzieje , że niedługo nastąpi, a eliptyk ( Shure N70EJ)_czeka w szafieWojtek pisze:Póki sam nie widzisz sensu w sięganiu po lepsze szlify to każdy będzie dla Ciebie bredził. Błędne koło.

A twierdzenie jakoby z samej istoty szlifu sferycznego miały być takie sybilanty, to brednie, na szczęście

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Sybilizacja
O retyvinylpiotrek pisze:a eliptyk ( Shure N70EJ)_czeka w szafie

Tego nawet nigdzie nie powiedziałem (na szczęście)vinylpiotrek pisze:A twierdzenie jakoby z samej istoty szlifu sferycznego miały być takie sybilanty, to brednie, na szczęście

Na szczęście TJ61 nie ma aż takiego problemu jakby się można było spodziewać po pierwszych wpisach tego wątku

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- vinylpiotrek
Sybilizacja
Tak zabrzmiało, teraz wszystko jasne, i dobrzeWojtek pisze:Tego nawet nigdzie nie powiedziałem (na szczęście)

PS
Szkoda, że Shure nie wrócił do N44E średnionaciskowej

-
Sybilizacja
eenneell pisze:Czasem pomaga zmiana igły "S"na"E", czasem "E" na "S" -to zależy od stanu płyty...
A czasem to nie pomaga...
- TJ61
Sybilizacja
Piotrek: Nie szukam dziury w całym, ruszyłem temat i szukam wśród nagrań gdzie się to pojawia.vinylpiotrek pisze:To nie szukaj dziury w całym, na razie przynajmniej to tak wygląda.
Dzisiejszy odsłuch REM-Automatic /GER, również przyniósł niespodziankę, fakt że wokale są mocno syczące, niemniej płyta jest z innego żródła a pokrętło od wysokich musiało się ruszyć w lewą stronę.
Wojtek: Niestety zakraja się szerzejWojtek pisze:Też myślałem, że problem TJ61 jest nieco szerzej zakrojony

Rozwiązanie w stylu "komputer mi się zawieśił-kup nowy" niebardzo mi pasuje, co nie oznacza że przed zakupem kolejnej igły, nie poszukam wsparcia wśrod szanownych kolegów.
Sam fakt że zjawisko pojawia się u niektórych, już mnie uspokaja ( nie mam możliwości porównania płyt na innych zestawach ).
A szukanie możliwych przyczyn to chyba normalne. Zwiększ nacisk- konkret na +, dzięki za podpowiedź.
ten trik z trójkąta
-
Re: Sybilizacja
Spróbuj ustawić wkładkę wg geometrii Stevensona. Jest bardziej ukierunkowana na łagodzenie zakłóceń bliżej środka płyty.
- TJ61
Sybilizacja
zbyszek1982 pisze:Spróbuj ustawić wkładkę wg geometrii Stevensona. Jest bardziej ukierunkowana na łagodzenie zakłóceń bliżej środka płyty.
Dzięki Zbyszek.
Szablon z tej strony ?
http://www.vinylengine.com/cartridge-al ... tors.shtml
ten trik z trójkąta
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Sybilizacja
To nie jest to samo.TJ61 pisze:Rozwiązanie w stylu "komputer mi się zawieśił-kup nowy" niebardzo mi pasuje, co nie oznacza że przed zakupem kolejnej igły, nie poszukam wsparcia wśrod szanownych kolegów.
Nadal nie rozumiesz dlaczego rozróżniłem porady na długi i krótki termin? Właśnie o to w tym chodzi.TJ61 pisze:Sam fakt że zjawisko pojawia się u niektórych, już mnie uspokaja ( nie mam możliwości porównania płyt na innych zestawach ).
A szukanie możliwych przyczyn to chyba normalne. Zwiększ nacisk- konkret na +, dzięki za podpowiedź.
Tak, ale wcześniej radziłem już Tobie jak ustawić overhang. Zrobiłeś czy olałeś?TJ61 pisze:Szablon z tej strony ?
Próbować można, ale nie jestem przekonany by Stevenson coś zmienił w tym temacie, szczególnie że ten problem z tego co rozumiem nie występuje tylko blisko końca strony.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- TJ61
Sybilizacja
Rozumiem rozumiem, może nie wziąłem poprawki....Wojtek pisze: Nadal nie rozumiesz dlaczego rozróżniłem porady na długi i krótki termin? Właśnie o to w tym chodzi.
Overhang jest w porządku. Tor też jest ok.
Jezeli korekcja przy końcy płyty coś może zmienić, też spróbuje.
Geometria Stevensona nic nie zmieniła.
Wszystko wydaje się w porządku.
ten trik z trójkąta
- motown
Sybilizacja
Trochę odkopię temat...
Spotkał się ktoś z sybilantami na tłoczeniach MoFi? Z reguły są to świetne wydania i zjawisko sybilizacji nie powinno występować, czyż nie?
Spotkał się ktoś z sybilantami na tłoczeniach MoFi? Z reguły są to świetne wydania i zjawisko sybilizacji nie powinno występować, czyż nie?
Pay for that motherfucker record
The Motown Sound™
The Motown Sound™