A patrząc na pomiary wykonane przez Audio.com.pl nie dziwię się, że w BX5 słychać tylko bas

A z Dali to warto popatrzeć na ich ofertę z lat 90:
Genialne 104 albo większe 107.
ogolnie - 4ohmy nie sa problemem - problemem jest to zeby bas sie nie zatykal :)i zeby te kolumny wyrobily ze wzmacniaczem.winylowy_luke pisze: ↑15 kwie 2023, 10:12No ja chciałem Ci zwrócić uwagę na właśnie na Pylony - dobre Polskie paczki, można coś dla siebie znaleźć, ale tam większość 4ohm - nie wiem czy to taki problem dla Ciebie.
A patrząc na pomiary wykonane przez Audio.com.pl nie dziwię się, że w BX5 słychać tylko basKto to stroił tam w tym Monitor Audio?
świat szczesliwym jest mając guru takiego
tak - celuje w nowki
Latro pisze: ↑16 kwie 2023, 18:15Tu raczej nowych kolumn nikt Ci nie poleci, sumienie nam nie pozwala.![]()
Ale ze swej str mogę napisać, że miałem Jm Lab Focal Chorus 816, kupiłem skuszony recenzjami, jak one się mają do tych podanych przez Ciebie Focali nie wiem, ale ja swoje sprzedałem po miesiącu. Ktoś tu na forum ma Pylony Diamont coś tam i sobie chwali. Sam kiedyś słuchałem u znajomego Pylonów Pearl, tycie monitorki, ale z lampą by reduktor szumu grało to całkiem fajnie.![]()
A w sumie to z tych, którym się "przyglądasz" bier te najbardziej wg Ciebie "kompaktowe"
I dobrze, bo nie ma takiej zasady, tak samo że stare jest super, a to że gramy głównie na starszym sprzęcie wynika z tego, że zwykle wychodzą nam korzystniej cenowo do oferowanego dźwięku. Zasada to synergia dźwięku ampli kolumny w twojej muzyce, a tą najlepiej sprawdzisz na odsłuchu. Nie chcesz zmieniać ampli, nie zmieniaj, ale daj sobie czas na odsłuch i dopasowanie pod swoje preferencje kolumn. Możesz zacząć od tych co wypisałeś. Własne doświadczenie jest cenne. Ja nie mam zamiaru na siłę kogoś nawracać na vintage sprzęt, a miałem i taki i taki (niskobudżetowy).
pewnie masz racje - ide na latwizne
Dziekuje Ci ..grzehu82 pisze: ↑16 kwie 2023, 20:06I dobrze, bo nie ma takiej zasady, tak samo że stare jest super, a to że gramy głównie na starszym sprzęcie wynika z tego, że zwykle wychodzą nam korzystniej cenowo do oferowanego dźwięku. Zasada to synergia dźwięku ampli kolumny w twojej muzyce, a tą najlepiej sprawdzisz na odsłuchu. Nie chcesz zmieniać ampli, nie zmieniaj, ale daj sobie czas na odsłuch i dopasowanie pod swoje preferencje kolumn. Możesz zacząć od tych co wypisałeś. Własne doświadczenie jest cenne. Ja nie mam zamiaru na siłę kogoś nawracać na vintage sprzęt, a miałem i taki i taki (niskobudżetowy).
jasne - pewnie, ze w razie konkretnego terminu wezme swoj wzmacniacz i jak sie da pozniej ... wypozycze kolumny na test w domu ... zeby nie bylo rozczarowania