W tym stawie pływa więcej ryb niż dotychczas kosztowałem. Pora to zmienić i sięgnąć nieco poza typowe modele.
Święte słowa
Jeżeli jest to ta sama wkładka co oglądałem u nich to nos dotyczy samego body. Igła która u nich była to zamiennik
Tak jest właśnie. To igła aftermarketowa, jaka to nie jest napisane. 3x7 to nadruk na pudełku NOS, natomiast samego eliptyka aftermarketowego nie oznaczono. Należy założyć, że to szlif eliptyczny ale którego producenta - tego nie podano, chyba że jest jakiś linear notes wewnątrz pudełka dołączony. Tego nie wiem.
Jak chcesz to mogę ci zmierzyć pasmo przenoszenia za pomocą płyty CBS STR-100. Musiałbyś mi wysłać wkładkę na testy:) No i oczywiście znać parametry elektryczne Twojego systemu (obciążenie w kOhm i pojemność w pF) abym mógł to u siebie emulowaćmsl72 pisze: ↑22 kwie 2023, 16:03Empire 2000E (zestaw z DaCapo jako NOS)
Jak na razie tyłka nie urywa. Igła w zestawie to .3x.7 czyli typowy eliptyk (ale mam wrażenie, że to najtańsze i niestety najgorsze co znaleźli). Tylko dlaczego nie gra??? Dół ładny, sybilanty nie doskwierają, góry brak. Talerze, czy trójkąt brzmią tylko dlatego, że wiem, że tam miały być (czyli wyobrażam sobie, że grają). Średnica miła.
Jeśli to kwestia igły, to chciałbym spróbować z lepszą (kiedyś w standardzie było to .2x.7. Jeżeli to charakterystyczne dla tej wkładki, to to nie mój dźwięk.
Czy ktoś odważy się na wypożyczenie igły o lepszych parametrach? DaCapo oferują HE za 117EUR (o ile pamiętam). Drogi eksperyment skoro cała wkładka kosztowała z dostawą bodaj 97 EUR.
Przebieg aktualny to około 20 płyt. Czekać i obserwować, czy też nie powinienem spodziewać się poprawy dźwięku z czasem?