Technics ?
-
Technics ?
Witam wszystkich, to mój pierwszy post.
Krótko i na temat.
Oczywiście potrzebuję podpowiedzi.
Nie posiadam, niestety żadnego gramofonu ale chcę jakiś skołować.
Kiedyś, ze 20 lat temu, miałem Fonikę (chyba) ale już dawno jest u kogoś z rodziny.
Mam preamp analogowo-cyfrowy Linn Akurate Kontrol (stara wersja sprzed 2010 r.).
Jest tam preamp gramofonowy (MM;MC - trzeba tylko odwrócić płytkę) i jego chcę wykorzystać.
Troszkę sobie poczytałem i celuję wstępnie w jakiegoś nowego Technicsa. Max co wchodzi w grę to 1200 GR (na raty) i jakaś wkładka na początek ok. 1000 PLN-ów.
To tylko taka wstępna sugestia do rozważań.
Sprawa nie jest pilna. Zbieram po prostu informacje.
Nie sądzę abym docelowo przestawił się na winyle. Mam parę płyt, czasem poszperam sobie na allegro i szukam głównie tego czego nie ma na cd. Kuszą mnie też wydania winylowe klasyki jazzowej. Kto wie, może wsiąknę bardziej. Chciałbym wykorzystać gramofon do zgrywania winyli do plików.
Wszystko zaczęło się od Mojej Najlepszej Połówki, która zamiast CD kupiła przez przypadek vinyl: Bill Evans, Chet Baker - „Alone together”.
Poszedłem z tym do kumpla. On ma gramofon Kuzma i preamp RCM Sensor 2, wkładka Grado za ok 1000 PLN (ale jakieś 10 lat temu), wzmak ANTHEM STR, kolumny to jakieś podstawki Xaviana.
Grało to bardzo fajnie.
No i mnie trochę wzięło.
Myślę jak ugryźć temat by nie wydać za dużo bez sensu ale też nie sknerzyć przesadnie żeby mieć frajdę.
Aha, ja głównie słucham na słuchawkach Beyerdynamic T5p v2; wzmac/dac RME Adi 2 Pro fs.
No i teraz do sedna. Jedni mówią, że gra cały gramofon, inni, że gra wkładka a drapak ma nie przeszkadzać. Pewnie bywalcy tego forum również mają swoje zdanie.
I takie mam hipotetyczne pytanko.
Powiedzmy, że taki Technics sl 1200 mk7 spisuje się mechanicznie na 100 pkt. Na ile wyceniacie 1200 GR ? Co się polepszy ? Jak to się przekłada na dźwięk ? Zakładamy, że wkładka jest ta sama.
Co innego ewentualnie polecacie z nowych i używek? Proszę o krótkie uzasadnienie.
Nówka ok 8 koła max. razem z wkładką (ale raty), używka - połowa, 4 tyś. Nie wiem czy te proporcje dobrze ustawiłem.
I na koniec, dla mnie poza zasięgiem, tak z ciekawości Yamaha GT 2000 ile pkt. dajecie i dlaczego ?
Jeszcze raz wszystkich pozdrawiam.
ptaku
Krótko i na temat.
Oczywiście potrzebuję podpowiedzi.
Nie posiadam, niestety żadnego gramofonu ale chcę jakiś skołować.
Kiedyś, ze 20 lat temu, miałem Fonikę (chyba) ale już dawno jest u kogoś z rodziny.
Mam preamp analogowo-cyfrowy Linn Akurate Kontrol (stara wersja sprzed 2010 r.).
Jest tam preamp gramofonowy (MM;MC - trzeba tylko odwrócić płytkę) i jego chcę wykorzystać.
Troszkę sobie poczytałem i celuję wstępnie w jakiegoś nowego Technicsa. Max co wchodzi w grę to 1200 GR (na raty) i jakaś wkładka na początek ok. 1000 PLN-ów.
To tylko taka wstępna sugestia do rozważań.
Sprawa nie jest pilna. Zbieram po prostu informacje.
Nie sądzę abym docelowo przestawił się na winyle. Mam parę płyt, czasem poszperam sobie na allegro i szukam głównie tego czego nie ma na cd. Kuszą mnie też wydania winylowe klasyki jazzowej. Kto wie, może wsiąknę bardziej. Chciałbym wykorzystać gramofon do zgrywania winyli do plików.
Wszystko zaczęło się od Mojej Najlepszej Połówki, która zamiast CD kupiła przez przypadek vinyl: Bill Evans, Chet Baker - „Alone together”.
Poszedłem z tym do kumpla. On ma gramofon Kuzma i preamp RCM Sensor 2, wkładka Grado za ok 1000 PLN (ale jakieś 10 lat temu), wzmak ANTHEM STR, kolumny to jakieś podstawki Xaviana.
Grało to bardzo fajnie.
No i mnie trochę wzięło.
Myślę jak ugryźć temat by nie wydać za dużo bez sensu ale też nie sknerzyć przesadnie żeby mieć frajdę.
Aha, ja głównie słucham na słuchawkach Beyerdynamic T5p v2; wzmac/dac RME Adi 2 Pro fs.
No i teraz do sedna. Jedni mówią, że gra cały gramofon, inni, że gra wkładka a drapak ma nie przeszkadzać. Pewnie bywalcy tego forum również mają swoje zdanie.
I takie mam hipotetyczne pytanko.
Powiedzmy, że taki Technics sl 1200 mk7 spisuje się mechanicznie na 100 pkt. Na ile wyceniacie 1200 GR ? Co się polepszy ? Jak to się przekłada na dźwięk ? Zakładamy, że wkładka jest ta sama.
Co innego ewentualnie polecacie z nowych i używek? Proszę o krótkie uzasadnienie.
Nówka ok 8 koła max. razem z wkładką (ale raty), używka - połowa, 4 tyś. Nie wiem czy te proporcje dobrze ustawiłem.
I na koniec, dla mnie poza zasięgiem, tak z ciekawości Yamaha GT 2000 ile pkt. dajecie i dlaczego ?
Jeszcze raz wszystkich pozdrawiam.
ptaku
- MDMA66
- Gramofon: SONY PS-X60
Re: Technics ?
Proporcja dobra,4 tys budżet dobry na początek. Napisz koniecznie gdzie mieszkasz? Gramofon kupuje się osobiście nie ważne czy nowy czy używany.
Określ jeszcze czy sprzęt ma być automatyczny, pół automat, czy manual. Ułatwi to przedstawienie propozycji...
Określ jeszcze czy sprzęt ma być automatyczny, pół automat, czy manual. Ułatwi to przedstawienie propozycji...
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
10.
bo największa.

jako tako i obleci, ale 4 to bez wkładki raczej tylko atrapa jakaś.
Moim zdaniem w ogóle nie gra, tylko kręci chociaż jak zbliżyć ucho to coś tam słychać analogowo, grają kolumny - taki truizm

BTW RCM Sensor jest obecnie na giełdzie - bazarek u nas.
No i ponawiam prośbę Michała. Skąd? .. to bedzie łatwiej, jak już zdecydujesz się na zakup jakis, bo takie teoretyzowanie to trochę nie teges zasadniczo...
- MDMA66
Kolega preamp ma, więc może lepiej dobrą używkę, spoko wkładkę, kupić igłe, i wtedy go sprawdzić czy może Preamp do tegp.
Gramofon nie gra, ale warto zainwestować w jakiś cichy napęd i dobre ramie. Tutaj dobra używka jak najbardziej.
- darkman
- Kontakt:
A tak, jasne. Pisał, że jego kolega ma. Sądziłem, że rozważa dla siebie. Dzięki Michał.
Fajny napęd w budżecie, za 4 tak da coś ciekawego. Kolega chyba się odnosił do ceny Technicsa z drugiej ręki.
Przycięzkawo, ale coś mniej więcej jak się dołoży 1,5-2 k to owszem. Widzę za £ 1050, to 5200;
Co by uniknąć dalszych dywagacji cenowo fantastycznych:
https://www.hifishark.com/search?q=technics+sl1200gr
No ooy, w każdym razie:
i bdb c.b.d.o.
p.s. Aaa, bo byłbym zapomniał: Technicsy są jak palenie papierosów.

- MDMA66
Dziwne Tytosz uwielbiam, ale Technicsa u mnie brak

viewtopic.php?f=62&t=10606&hilit=1200+gr
- pawelgrab
wyloguj się i porzuć grzybki szkodzą na W

luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
-
Witam wszystkich ponownie.
Dzięki za zainteresowanie.
Co do pytań o gramofon:
1 chyba jednak manual ew. auto lift jak SL 100; 1500
2 nie chcę wydawać kasy na preamp, zabrałem swój do kumpla , o którym pisałem i wcale nie było gorzej a może nawet ciut lepiej ( to jego słowa), RCM oczywiście ma wiele ustawień ale ja chciałbym dopasować się do tego co mam.
3 chciałbym mieć łatwo wymienny headshell, tak jak w Technicsie żeby zamieniać szybko i bezproblemowo wkładki: jedną jakąś rozsądną ale niezbyt drogą, tak do tysiaka na początek, którą bezstresowo mogłaby również używać Moja Najlepsza Połówka, drugą jakąś lepszą i już może bardziej celowaną ale chyba za jakiś czas do zgrywania winyli i słuchania.
Jako jedynka, strzelam np. AT-VM95SH, jest też wersja z headshellem AT-VM95SH/H, tylko czy to dobry pomysł ( coś ludzie pisali, że to średni headshell i nie można ustawić azymutu)
MDMA66:
dzięki za wątek o unboxingu 1200 GR, już go kiedyś czytałem.
No i jeszcze jedno zapytanie:
opcja SL 1200 MK7 (SL 100; 1500) i lepsza wkładka od razu, zamiast 1200 GR? Co bym stracił ?
A, no i jeszcze dlaczego tak kręcę się koło Technicsa. Nigdy nie miałem żadnego, te z którymi miałem styczność kiedyś u znajomych to były budżetowe sprzęty. Nic specjalnego. Użytkowałem natomiast urządzenia Panasonic’a. Ostatni telewizor dla taty to też Panasonic. Uważam tą firmę po prostu za rzetelną. Nie jest to High End ale bardzo porządne Video i Audio.
Co do miejsca zamieszkania:
przy Gierkówce, w podobnej odległości od Częstochowy i Piotrkowa.
- Pytałem o Yamahę GT-2000 bo mi się po prostu podoba. Poza tym znalazłem recenzję:
https://liquidaudio.com.au/yamaha-gt-20 ... cket_saves
Facet porównuje ją do tego co obecnie jest dostępne. Mnie trudno to zweryfikować.
- A to widzieliście? Jest na YouTube. Kanał Stjernholm Reviews. Kurczę, nie mogę wstawić linka.
Taki temat
Belt Drive vs Direct Drive! Yamaha GT-5000 turntable REVIEW. Compared to Technics SL-1200GAE
Dzięki za zainteresowanie.
Co do pytań o gramofon:
1 chyba jednak manual ew. auto lift jak SL 100; 1500
2 nie chcę wydawać kasy na preamp, zabrałem swój do kumpla , o którym pisałem i wcale nie było gorzej a może nawet ciut lepiej ( to jego słowa), RCM oczywiście ma wiele ustawień ale ja chciałbym dopasować się do tego co mam.
3 chciałbym mieć łatwo wymienny headshell, tak jak w Technicsie żeby zamieniać szybko i bezproblemowo wkładki: jedną jakąś rozsądną ale niezbyt drogą, tak do tysiaka na początek, którą bezstresowo mogłaby również używać Moja Najlepsza Połówka, drugą jakąś lepszą i już może bardziej celowaną ale chyba za jakiś czas do zgrywania winyli i słuchania.
Jako jedynka, strzelam np. AT-VM95SH, jest też wersja z headshellem AT-VM95SH/H, tylko czy to dobry pomysł ( coś ludzie pisali, że to średni headshell i nie można ustawić azymutu)
MDMA66:
dzięki za wątek o unboxingu 1200 GR, już go kiedyś czytałem.
No i jeszcze jedno zapytanie:
opcja SL 1200 MK7 (SL 100; 1500) i lepsza wkładka od razu, zamiast 1200 GR? Co bym stracił ?
A, no i jeszcze dlaczego tak kręcę się koło Technicsa. Nigdy nie miałem żadnego, te z którymi miałem styczność kiedyś u znajomych to były budżetowe sprzęty. Nic specjalnego. Użytkowałem natomiast urządzenia Panasonic’a. Ostatni telewizor dla taty to też Panasonic. Uważam tą firmę po prostu za rzetelną. Nie jest to High End ale bardzo porządne Video i Audio.
Co do miejsca zamieszkania:
przy Gierkówce, w podobnej odległości od Częstochowy i Piotrkowa.
- Pytałem o Yamahę GT-2000 bo mi się po prostu podoba. Poza tym znalazłem recenzję:
https://liquidaudio.com.au/yamaha-gt-20 ... cket_saves
Facet porównuje ją do tego co obecnie jest dostępne. Mnie trudno to zweryfikować.
- A to widzieliście? Jest na YouTube. Kanał Stjernholm Reviews. Kurczę, nie mogę wstawić linka.
Taki temat
Belt Drive vs Direct Drive! Yamaha GT-5000 turntable REVIEW. Compared to Technics SL-1200GAE
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Dobrze widzę że tam jest proste ramie i prosto umieszczona wkładka? Dyskotekowa herezja. Ale jak ktos lubi zniekształcenia to czemu nie. + jeszcze underhang, brawo Yamaha prawdziwie highendowy model.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
Też to zauważyłem, do tego brak mechanizmu AS - HiEnd

No i to:

Powinni to nazwać Under Hang

Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
HusaRIAA v2
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Potencjalnie na AS mogli zaoszczędzić bo pomijając ruch płyty, skating wynika właśnie z offset angle +/- błąd śledzenia ścieżki.
Pierwszego nie ma a drugie pewnie 5/6 stopni nie przekroczy czyli dużo mniej niż normalny offset angle, ale i tak ta siła jakoś tam występuje.
Teoretycznie mozna by sobie zrobić sztuczny offset angle mimo wszysko przekrzywiając wkładkę na headshellu ale wiele to nie da bo na underhang jest tylko jeden punkt zerowy na płycie a nie dwa jak przy normalnej geometrii.
Tak czy siak to rozwiązania ze sprzetu DJ'skiego pomocne do skratch'owania a nie do gramofonu który aspiruje do klasy wyższej.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- winylowy_luke
- Kontakt:
Ok rozumiem. Ale wciąż tylko jeden punkt styku oznacza, że znieksztalcenia wywala w kosmos na początku i końcu płyty.Bacek pisze: ↑21 kwie 2023, 09:00Potencjalnie na AS mogli zaoszczędzić bo pomijając ruch płyty, skating wynika właśnie z offset angle +/- błąd śledzenia ścieżki.
Pierwszego nie ma a drugie pewnie 5/6 stopni nie przekroczy czyli dużo mniej niż normalny offset angle, ale i tak ta siła jakoś tam występuje.
Teoretycznie mozna by sobie zrobić sztuczny offset angle mimo wszysko przekrzywiając wkładkę na headshellu ale wiele to nie da bo na underhang jest tylko jeden punkt zerowy na płycie a nie dwa jak przy normalnej geometrii.
Tak czy siak to rozwiązania ze sprzetu DJ'skiego pomocne do skratch'owania a nie do gramofonu który aspiruje do klasy wyższej.
Do tego przy takich odchyłkach kąta styczności, wszelkie szlify ostrzejsze niż sferyk będą się ścierać szybko i niszczyć płyty.
Brawo Yamaha!
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
HusaRIAA v2
- darkman
- Kontakt:
Lu, nie przeczę, a tylko się zastanawiam czy nie bardziej płyty/rowek?? Jednak trzeba by tu uwzględnić samą plastykę materiału. Ja sądzicie? (bo nie jestem przekonany, ale to ciekawe zjawisko z tą Yamaszką)winylowy_luke pisze: ↑21 kwie 2023, 09:39Do tego przy takich odchyłkach kąta styczności, wszelkie szlify ostrzejsze niż sferyk będą się ścierać szybko i niszczyć płyty.
Brawo Yamaha!

- winylowy_luke
- Kontakt:
HusaRIAA v2
HusaRIAA v2
- darkman
- Kontakt: