Yamaha P-320
- yamahafan
- Gramofon: 1019
Yamaha P-320
Czy ktoś z Was dysponuje instrukcją do tego modelu ? Pytam, bo chciałbym poznać zalecenia na temat ustawiania wkładki w tym konkretnym modelu, a w sieci jakoś nie mogę się dogrzebać żadnych rzetelnych informacji ...
Pozdrawiam,
Piotr.
Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C
Piotr.
Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Yamaha P-320
http://www.vinylengine.com/library/yamaha/p-320.shtml
Jakie ustawianie masz na myśli? Nacisk i AS zależą bardziej od samej wkładki.
Ustawienie overhang to kwestia użycia linijki bądź szablonu.
Jakie ustawianie masz na myśli? Nacisk i AS zależą bardziej od samej wkładki.
Ustawienie overhang to kwestia użycia linijki bądź szablonu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- yamahafan
Re: Yamaha P-320
To znalazłem - link zawiera jedynie Service Manual, a nie normalną instrukcję dla użytkownika.
Co do ustawień - znalazłem właśnie, że overhang dla tego modelu wynosi 16mm (wg tej własnie instrukcji), nacisk 2g +/- 0,5g dla igły Yayamy. Kupiłem AT95E i dla tego modelu - wg tego, co wyczytałem - zaleca się nacisk 1,75g do 2g. Pytanie, czy overhang też ustawić wg zaleceń producenta (na 16mm) czy bawić się z szablonem ? To drugie, to jakaś masakra ... ustawiłem wg szablonu i zaleceń na forum i efekt jest taki, że wszystko gra

Pozdrawiam,
Piotr.
Piotr.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Yamaha P-320
W kolejnych zdaniach sam udowadniasz, że to wystarczyyamahafan pisze:To znalazłem - link zawiera jedynie Service Manual, a nie normalną instrukcję dla użytkownika.

Obojętnie.yamahafan pisze:Pytanie, czy overhang też ustawić wg zaleceń producenta (na 16mm) czy bawić się z szablonem ?
Skoro masz to już za sobą to czemu jeszcze pytasz czy to robić?yamahafan pisze:To drugie, to jakaś masakra ... ustawiłem wg szablonu i zaleceń na forum i efekt jest taki, że wszystko gra

Tak jest przy auto-starcie czy nawet przy ręcznym przeniesieniu ramienia nad płytę?yamahafan pisze:winda opuszcza ramię na płytę nieco wcześniej, niż dotychczas (tzn. przed ścieżką). Nie wiem, czy to efekt jakiegoś błędu czy tak ma być ? Nie chciałbym nic pogmatwać.
Rozumiem, że ramię masz dobrze wyważone i antiskating też ustawiłeś?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- yamahafan
Prostując z tym szablonem
to próbowałem robić to dokładnie wg opisu i efekt był mizerny, po kilku próbach nie udało się trafić idealnie w punkt B mając ustawiony punkt A. W końcu - trochę na wyczucie - ustawiłem wkładkę dokładnie w tym samym położeniu w którym znajdował się pierwotny oryginał. Wartość overhang znalazłem już po fakcie i zastanawiam się, czy wprowadzać ew korektę ?
Co do wcześniejszego opuszczania igły na płytę, dzieje się tak przy autostarcie. Tzn ramię na stopce, naciskam start, jedzie do góry, nad talerz i opada 2mm (na oko) przed początkiem ścieżki. Oczywiście po kilkunastu sekundach / kilku obrotach talerza wskakuje na ścieżkę i wszystko gra, tyle że nie wiem czy tak się dziać powinno ? Samo ramię ustawiłem na "0" z nową wkładką (bez osłonki igły, bo przecież ta też ma jakąś wagę
), i lewitujące dociążyłem na 2g. Antyskating też jest przestawiony z pozycji 0 przy lewitacji na 2 - czyli chyba ok.
Inaczej nie próbowałem zaczynać odsłuchu, wiec mogę spróbować. Pytanie tylko: jak ?
Czy o czymś zapomniałem ?

Co do wcześniejszego opuszczania igły na płytę, dzieje się tak przy autostarcie. Tzn ramię na stopce, naciskam start, jedzie do góry, nad talerz i opada 2mm (na oko) przed początkiem ścieżki. Oczywiście po kilkunastu sekundach / kilku obrotach talerza wskakuje na ścieżkę i wszystko gra, tyle że nie wiem czy tak się dziać powinno ? Samo ramię ustawiłem na "0" z nową wkładką (bez osłonki igły, bo przecież ta też ma jakąś wagę

Inaczej nie próbowałem zaczynać odsłuchu, wiec mogę spróbować. Pytanie tylko: jak ?

Czy o czymś zapomniałem ?
Pozdrawiam,
Piotr.
Piotr.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Yamaha P-320
Wygląda na to, że wszystko dobrze zrobiłeś.
Na 7. stronie instrukcji serwisowej masz opisane i wskazane miejsce do regulacji punktu zatrzymywania auto-startu.
Jest tam też wzmianka o overhangu.
Jeśli dobrze rozumiem, ale na odwrocie maty powinny być jakieś linie do ustawiania tego parametru.
Sprawdź to.
Krótko mówiąc, jest to kolejny dowód na to, że jak nie ma instrukcji obsługi to warto zajrzeć do serwisówki, a nie ją ignorować.
Klasycznie, bez automatu, czyli podnosisz windę ramienia i przesuwasz palcem ramię nad płytę.yamahafan pisze:Inaczej nie próbowałem zaczynać odsłuchu, wiec mogę spróbować. Pytanie tylko: jak ?![]()
Na 7. stronie instrukcji serwisowej masz opisane i wskazane miejsce do regulacji punktu zatrzymywania auto-startu.
Jest tam też wzmianka o overhangu.
Jeśli dobrze rozumiem, ale na odwrocie maty powinny być jakieś linie do ustawiania tego parametru.
Sprawdź to.
Krótko mówiąc, jest to kolejny dowód na to, że jak nie ma instrukcji obsługi to warto zajrzeć do serwisówki, a nie ją ignorować.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- yamahafan
Ale nigdzie nie napisałem, że ją zignorowałem. Tak się składa że dość dokładnie ją przeczytałem , tyle że uważam że jeśli przed wymianą wkładki ramie opadało jak trzeba, a stan ten zmienił się po wymianie to najpewniej ma to związek z wymienioną wkładką a nie czymkolwiek innym.Wojtek pisze: Krótko mówiąc, jest to kolejny dowód na to, że jak nie ma instrukcji obsługi to warto zajrzeć do serwisówki, a nie ją ignorować.
Jutro spróbuję wyregulować ramię wg serwisówki i zobaczymy jaki będzie efekt.
Pozdrawiam,
Piotr.
Piotr.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Yamaha P-320
Wystarczyło stwierdzenie "jedynie Service Manual".yamahafan pisze:Ale nigdzie nie napisałem, że ją zignorowałem.
Prawdopodobnie nie znalazłbyś w instrukcji obsługi tego wszystkiego co możesz wyczytać właśnie z tej serwisówki.
Dlatego jest to bardziej pożądany dokument.
Jeśli jednak z ciekawości chciałbyś się o tym przekonać to radzę zajrzeć do instrukcji obsługi braciszka, modelu P-350:
http://www.vinylengine.com/library/yamaha/p-350.shtml
Trudno mi w to uwierzyć biorąc pod uwagę jakie pytania tu padały, ale OK, niech Ci będzieyamahafan pisze:Tak się składa że dość dokładnie ją przeczytałem

Ramię regulowałeś od nowa, a to też wprowadza zmianę. To ustawienie mogło się po prostu rozregulować.yamahafan pisze:tyle że uważam że jeśli przed wymianą wkładki ramie opadało jak trzeba, a stan ten zmienił się po wymianie to najpewniej ma to związek z wymienioną wkładką a nie czymkolwiek innym.
Sama wkładka jest tutaj "Bogu ducha winna"

W przeciwnym wypadku, jeśli winda krzywo pada (w sensie że ramię nie opada w dół tylko trochę po skosie), wskazywałoby to na niewypoziomowany gramofon bądź jakiś problem z ramieniem.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum