Jak czyścić płyty winylowe?
-
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
A jak takie ultradźwięki wpływają na zwierzęta? Raczej chyba takie urządzenie jest niepolecane dla psów czy kotów?
Kenwood KD1500 - AT VM740ML - Yamaha R-N800 - Mission QX
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Mam w domu akwaria i chomika, fakt że myjki używam w łazience - kawałek dalej, ale nie zaobserwowałem żadnych negatywnych zachowań. Aczkolwiek pies i kot Kumpla wybyły z pokoju jak ten sprawdzał zakres pracy głośników.
Żona też nie reagowała na myjkę, mimo że jest bardzo wrażliwa na dźwięki (b. dobry słuch muzyczny) i ciągle mi skręca głośność we wzmacniaczu...
Myślę że nie powinno być problemu jak zwierzęta nie będą w tym samym pomieszczeniu.
Żona też nie reagowała na myjkę, mimo że jest bardzo wrażliwa na dźwięki (b. dobry słuch muzyczny) i ciągle mi skręca głośność we wzmacniaczu...
Myślę że nie powinno być problemu jak zwierzęta nie będą w tym samym pomieszczeniu.
- dale
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Fatalnie. Psy i koty mogą czuć się bezpiecznie przy odległości minimum 10m. Ludzkie ucho nie jest w stanie wyłapać takich częstotliwości nawet gdyby było "bardzo muzyczne", więc nie ma co się nastawiać, że skoro mi nie przeszkadza to nie może być tak źle dla zwierzaka. Wszelkie odstraszacze zwierząt są oparte na ultradzwiekach nie bez powodu
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
W amerykańskiej wersji w instrukcji było by ostrzeżenie że nie należy w tych urządzeniach myć zwierząt. Myślałem że dla Polaków będzie to oczywiste.

Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- dale
A czy zaobserwowałeś może to u swoich zwierzaków? Nie żebym chciał się kłócić, traktuję to jako cenną uwagę i przyjmuję do stosowania. Pytam, bo sąsiedzi nade mną mają dwa psy, no i nie chciał bym aby im np. zdemolowały mieszkanie...
ps. a Kumplowi który ma dwa koty, dla bezpieczeństwa, pożyczę Konsti

-
- Gramofon: Denon DP-67L
W moim przypadku pies sąsiada z góry nie reaguje, tak samo pies sąsiada z dołu. Żona (moja) za to chce się od razu wyprowadzać z domu

Denon DP-67L / AT150Ea (+ATN150SA) / DIY Ear834p / Denon 301 MKII / Iskra 1
Accuphase E-480 / Accuphase MD-450 / Monitor Audio PL300 II
Accuphase E-480 / Accuphase MD-450 / Monitor Audio PL300 II
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Nie odnośnie myjki, bo takowej nie posiadam ale miałem nawilżacz powietrza ultradźwiękowy i znajdowałem kota w najdalszym zakątku za kanapą trzęsącego się (jak myślę z jakiegoś strachu czy innego dyskomfortu).
Odstraszacze ultradźwiękowe wysyłają pojedyncze impulsy które mają odpędzić szkodnika i tyle. Natomiast ciągła praca takiego urządzenia jest bardziej upierdliwa niż impuls. Jeśli sąsiad za ścianą wywierci jedna dziurę to jest ok ale jeśli cały dzień rypie ich kilkaset to już nie jest fajne. No ale jest różnica, Ty będziesz wiedział, że to tylko wiertarka i nic Ci nie grozi, zwierzak niekoniecznie zrozumie, że nikt mu krzywdy nie chce zrobic.
- dale
- kraf101
Nie da się. Trzeba uważać.
Ale wanna ma kran i nie ruszając płyty/płyt i kręcidła, można spuścić miksturę, nalać czystego H2O i niech się płucze.
Można też od razu suszyć w kręcidle.
-
Ostatnio z ciekawości umyłem płytę Kombi środkiem samochodowym RRC APC w stężeniu 1:10. To w sumie ogólnego zastosowania preparat ale czyści wg producenta tez "winyl". Wrażenia odsłuchowe dużo na plus ale czy to jest bezpieczne nie znam się na składach chemicznych. Z ciekawości umyłem najbardziej zapuszczona płytę
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
W tym wypadku raczej chodzi o tego typu winyl: https://dd-tuning.pl/tyuning-avtomobily ... enkoj.html
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kraf101