OK. Rozumiem, tylko trochę trochę dziwne, że musiałbym stosować podkładkę pomiędzy wkładkę i headshell, żeby spełnić wszystkie potrzebne warunki do prawidłowego ustawienia.Wojtek pisze: ↑15 mar 2023, 11:13Pasuje do wszystkich ramion z gniazdem typu SME/Ortofon.
Wysokość jak i długość koszyka są umowne, a nie narzucane przez jakiś standard.
Także samo to nie sprawia że jest coś "nie tak".
Zamontujesz wyższą wkładkę od tych już posiadanych i już się zrobi inny układ np.
Wymiary wkładek również nie trzymają się standardów, podobnie jak układy pinów na tyłach wkładki.
Jedyne co jest punktem wspólnym to mocowanie na dystans 1/2''.
Headshell do Audio-Technica VM540ML
-
- Gramofon: Technics SL-1210 GR
Re: Headshell do Audio-Technica VM540ML
-
OK. Dzięki za wyjaśnienie.winylowy_luke pisze: ↑15 mar 2023, 11:13Brzmieniowo się różnią i wagowo. 740 jest cięższa. Igły mają identyczne mimo to 740 jest jaśniejsza.
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
Tak jak koledzy piszą, sprawę równoległości można ogarnąć czy to podkładką pod wkładkę czy grubszą matą.
Ja sobie sprawiłem matę o gr. 6mm do GR - rozwiązało to problem z "niskimi" wkładkami i ustawieniem równoległości.
Ja sobie sprawiłem matę o gr. 6mm do GR - rozwiązało to problem z "niskimi" wkładkami i ustawieniem równoległości.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
A ja dziwię się Twojemu zdziwieniu

Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Bacek
Ja mam na stanie dwa placki ze zwykłej gumy 2mm i 3mm które w razie potrzeby wrzucałem pod oryginalną matę.winylowy_luke pisze: ↑15 mar 2023, 11:25Ja sobie sprawiłem matę o gr. 6mm do GR - rozwiązało to problem z "niskimi" wkładkami i ustawieniem równoległości.
-
OK. Już wszystko rozumiem. Nie wiedziałem, że dobre ustawienia gramofonu zależy od tylu składowych:)Bacek pisze: ↑15 mar 2023, 11:22Ale równoległość czego do czego? Jak koszyka do talerza to wynika ona właśnie ze składania wielu różnych wysokości. Umiejscowienia ramienia,p unktu mocowania wkładki w headshellu, wysokości samej wkładki. I reguluje się ją właśnie albo przez podniesienie/opuszczenie kolumny ramienia lub ew podkładki pod headshell.
Żaden z tych parametrów nie jest ustandaryzowany.
Tak jak pisał Wojtek, ten headshell pasuje do wszyskich ramion. Co najwyżej w kombinacji z konkretną wkładką na danym ramieniu mogą być problemy z ustawieniem równoległości. W Twoim wypadku to żaden problem, bo podkładka załatwia wszysko (ew grubsza mata lub podkłądka pod matę).
Gorzej było by gdyby w górnym ustawieniu kolumny ramienia było nierównolegle bo wtedy to już tylko albo cieńsza nieorginalna mata lub włąsnie żąglerka headshellami.
Wszytko było takie proste, dopóki nie zacząłem kombinować z headshellami i wkładkami;)
- Bacek
Takie życie. W teorii prosto miało być z wkładkami i ramionami T4P. Wszędzie indziej trzeba się namęczyć.
-
- Bacek
No i to jest odpowiednie podejście
. Hobby to hobby.

-
Cześć ponownie
Poruszę w "moim" wątku inny temat.
W związku z tym, że heahschell Ortofon + Ortofon Blue potrzebuje podwyższenia, wymyśliłem że zakupię dodatkową matę i położę na oryginalną gumową Technicsa. Czy takie rozwiązanie ma sens?
Chciałem kupić matę korkową lub korkowo-gumową firmy W-Mat. Która będzie lepsza?
Kupiłem wkładkę AT VM740ML, którą zamontuję na headshelu Technics. Zestaw Ortofona będzie moim drugim.
Poruszę w "moim" wątku inny temat.
W związku z tym, że heahschell Ortofon + Ortofon Blue potrzebuje podwyższenia, wymyśliłem że zakupię dodatkową matę i położę na oryginalną gumową Technicsa. Czy takie rozwiązanie ma sens?
Chciałem kupić matę korkową lub korkowo-gumową firmy W-Mat. Która będzie lepsza?
Kupiłem wkładkę AT VM740ML, którą zamontuję na headshelu Technics. Zestaw Ortofona będzie moim drugim.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Musisz dobrać grubość. Albo w formie maty na talerz albo w formie dystansu między headshellem, a wkladką.
Dystanse zwykle mają 1-2mm grubości. Maty więcej.
Z drugiej strony nawet jak przesadzisz to masz jeszcze w arsenale podwyższenie podstawy ramienia.
Lepszy gumo-korek od korka.
Dystanse zwykle mają 1-2mm grubości. Maty więcej.
Z drugiej strony nawet jak przesadzisz to masz jeszcze w arsenale podwyższenie podstawy ramienia.
Lepszy gumo-korek od korka.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-