Gramofon dla laika
-
Gramofon dla laika
Witam
Proszę o radę. Chciałabym kupić gramofon (jako, że jestem w tym temacie zielona to raczej nowy) i chyba się zdecyduję na Technics SL-1200GR (choć tutaj obawiam się czy nie lepszy dla takiego laika jak ja półatumat). Zależy mi bardzo na dobrym dźwięku (słucham muzyki różnej Depeche Mode, Queen itp. uwielbiam też jazz i muzykę poważną). Mogę prosić o pomoc w doborze wkładki i przedwzmacniacza ( wkładkę rozważam Audio Technica AT-OC9XSH)? Mam Amplifon WT40 i kolumny Focal Electra 1028. Przedwzmacniacz chciałam lampowy ale tutaj czytam, że niekoniecznie sprawdzi się lampa z lampą. Budżet na wkładkę i przedwzmacniacz to ok 6tys (jak by było mnie to też super).
Proszę o radę. Chciałabym kupić gramofon (jako, że jestem w tym temacie zielona to raczej nowy) i chyba się zdecyduję na Technics SL-1200GR (choć tutaj obawiam się czy nie lepszy dla takiego laika jak ja półatumat). Zależy mi bardzo na dobrym dźwięku (słucham muzyki różnej Depeche Mode, Queen itp. uwielbiam też jazz i muzykę poważną). Mogę prosić o pomoc w doborze wkładki i przedwzmacniacza ( wkładkę rozważam Audio Technica AT-OC9XSH)? Mam Amplifon WT40 i kolumny Focal Electra 1028. Przedwzmacniacz chciałam lampowy ale tutaj czytam, że niekoniecznie sprawdzi się lampa z lampą. Budżet na wkładkę i przedwzmacniacz to ok 6tys (jak by było mnie to też super).
- pawelgrab
Re: Gramofon dla laika
dzwoń do Dariusza lub Małgorzaty Zawilla
tel. 795 949 453 pytaj ew. pytaj o Gerwazego lub Andrzeja
lub wbijaj bezpośrednio jak masz blisko:
Złotowska 10
71-793 Szczecin
ten wirtuoz ma i wie o sl..gr i wkładeczkę ogarnie
,
ewntualnie szukaj grupy lub jego ludzi na fejksbuku

tel. 795 949 453 pytaj ew. pytaj o Gerwazego lub Andrzeja
lub wbijaj bezpośrednio jak masz blisko:
Złotowska 10
71-793 Szczecin
ten wirtuoz ma i wie o sl..gr i wkładeczkę ogarnie

ewntualnie szukaj grupy lub jego ludzi na fejksbuku

to sugeruje marskość żółciową, zapalenie dróg żółciowych, ciężkie, przewlekłe zapalenie wątroby lub utrzymującą się niedrożność przewodu pokarmowego spowodowaną przez nowotwór

luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
- piotrjazz
Miałem ten sam dylemat cztery lata temu. Bardzo dobry wybór moim zdaniem.
Zbudowany porządnie i w Japoni, a najważniejsze bezawaryjny.
Cztery lata słucham codziennie a nie weekendowo.
Gra świetnie na 33rpm czy to na 45rpm.
Kalibracja bezproblemowa dla laika
Zbudowany porządnie i w Japoni, a najważniejsze bezawaryjny.
Cztery lata słucham codziennie a nie weekendowo.
Gra świetnie na 33rpm czy to na 45rpm.
Kalibracja bezproblemowa dla laika

Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
- piotrjazz
Zapomniałem dodać , że to idealny wybór dla ludzi słuchających płyt a nie sprzętu 

Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
- blispx
to była moja pierwsza lampa dość szybko się z niego wyleczyłem brak zamienników 6n1p zostawały tylko ecc82 ale niewiele to wnosiło, no i 4 diabły 6s33s w układzie PP robiło latem piekarnik w pokoju a w zimie spokojnie można było wyłączać centralne, taka lampa gdzie nie masz swobody zmiany lamp nie ma sensu wg mnie a temat dobrania równej kwadry diabłów to na osobny wątek mogę tylko napisać że z 12 sztuk złożyłem tylko jedną 4órkę teoretycznie równo, nierobiącą problemów
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
-
Ja mam ją już bardzo długo. Jestem zadowolona. Grzeje nieźle ale mi to akurat raczej nie przeszkadza.blispx pisze: ↑22 lut 2023, 14:25to była moja pierwsza lampa dość szybko się z niego wyleczyłem brak zamienników 6n1p zostawały tylko ecc82 ale niewiele to wnosiło, no i 4 diabły 6s33s w układzie PP robiło latem piekarnik w pokoju a w zimie spokojnie można było wyłączać centralne, taka lampa gdzie nie masz swobody zmiany lamp nie ma sensu wg mnie a temat dobrania równej kwadry diabłów to na osobny wątek mogę tylko napisać że z 12 sztuk złożyłem tylko jedną 4órkę teoretycznie równo, nierobiącą problemów
- blispx
Ok, wracając do meritum do Amplifona odradzałbym przedwzmacniacz na kościach, będzie za bardzo sterylnie, w w/w kwocie polecałbym ANK v2 (pogadaj z Misse) + reszta na wkładkę , plusy że już na nim sobie będziesz mogła dobrać lampami pod siebie z racji że Amplifon nie daje takiej możliwości, minusy - musisz parować lampy 2x ecc83, 2x ecc82 w przypadku lamp z epoki mogę ci je pomierzyć na mierniku w razie w, co do wkładki to dość indywidualna sprawa bo to co sobie wybierzesz zależy od bardzo wielu elementów toru, w przypadku wyboru wkładki MC LO dochodzi jeszcze kwestia doboru transformatora , tutaj polecałbym Lundahl 1678 w wersji na start z b. dużą ilością nastawów/odczepów
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
-
- pawelgrab
hej Blisp przejęzyczyłeś

a miał tutaj zaglądać sporadycznie - znawca lamp i jazzu

luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
A nie myślałaś o preampie typu nuda mini? Ok 2 tysięcy używany, pełna pula regulacji dla różnych wkładek, plus możliwość żonglerki opampami - słowem duża elastyczność. Chodzi o to że można czasem wyrwać fajne wkładki w dobrej cenie, a miło by było słuchać np. jazzu na detalicznej i dynamicznej oraz realistycznej wkłądce (np. jakiś ortofon MC) i Depech Mode na cieplejszej, z mocniejszym dołem? Jakiejś MM? Albo własnie do jazzu zapodać ortofona blue/bronze a do do reszty tą Audiotechnikę? Nuda ma dwie niezależne sekcje MM i MC, możesz sobie ustawić pod dwie wkładki, a zmiana headshella i przepięcie kabli w pre, to juz chwila (akurat żeby się kawa zaparzyła w ekspresie lub wino natleniło

- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Wątek dość krótki, może lepiej było przeczytać niż silić się na wyjaśnienia dla Gramofonika
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- jaca1970
- Gramofon: JVC Ql-Y3F
Wali na różne fronty, pewnie chory biedak, siedzi w chałupie, smarka... I robi co umie najlepiej... Czyli innych w h.....
Zdrowia życzymy....
Zdrowia życzymy....
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Wiadomo, człowiek chce pomóc... a koleżka chyba mocno nie tego... Przypadek nieuleczalny...
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27