Gradacja wkładek - stopień wyżej niż...
- amrowek
Gradacja wkładek - stopień wyżej niż...
Nie wiem czy jest taki temat , ale jako , że dla mnie te lasery z minionej epoki są hm tajemnicze więc... krótko mówiąc chodzi mi o to że jak mam wkładkę X i będę ja chciał zmienić na Y czy będzie to krok w dobrym kierunku czyli stopień wyżej czy też strzał w kolano...
Czy mając Szczura M55G i Szczura M75MB warto się interesować ... wkładką Excel ES70E?
Czy mając Szczura M55G i Szczura M75MB warto się interesować ... wkładką Excel ES70E?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Gradacja wkładek - stopień wyżej niż...
Fajny pomysł na temat!
Pewnie. Excel to nowocześniejszy i bardziej zaawansowany generator od tych dwóch wymienionych Szczurków, przez co jakość idzie w górę, natomiast tak brzmieniowo to jest podobna szkoła - basik i dynamika są
Pewnie. Excel to nowocześniejszy i bardziej zaawansowany generator od tych dwóch wymienionych Szczurków, przez co jakość idzie w górę, natomiast tak brzmieniowo to jest podobna szkoła - basik i dynamika są

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
No widzisz, nie będę musiał dalej poszukiwać wkładek i igieł.
A może jeszcze taki ranking popularnych przedwzmacniaczy, wzmacniaczy i kolumn zrobić, by nie grzebać po całym forum?
Są koledzy co maja doświadczenie w temacie i mogliby się wypowiedzieć.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ale tu nikt nie pisze o rankingu tylko bardziej o porównaniach A/B względem oczekiwań.
To zresztą miałoby mało sensu bo byłoby mocno subiektywne.
To zresztą miałoby mało sensu bo byłoby mocno subiektywne.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- jaca1970
- Gramofon: JVC Ql-Y3F
Jest kilka możliwości oceny. Np. Wysoka półka, średnia.
Lub 8/10 5/10, są też gwiazdki od 1 do 5.... czy 6
Może warto by spróbować wprowadzić możliwoś oceny przez użytkownika danego towaru. Tak dla zabawy. Oczywiście subiektywne. Tylko by trza wybrać jakąś skale i forme łatwą i czytelną
Np. Forumowa ocena: daje 6/10
Lub 8/10 5/10, są też gwiazdki od 1 do 5.... czy 6
Może warto by spróbować wprowadzić możliwoś oceny przez użytkownika danego towaru. Tak dla zabawy. Oczywiście subiektywne. Tylko by trza wybrać jakąś skale i forme łatwą i czytelną
Np. Forumowa ocena: daje 6/10
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dyskusja o tym pomyśle wykracza poza zaproponowany wątek amrowka.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- amrowek
Panowie chodzi mi po prostu jak o to , że jak mam Szczura 44 czy np zmiana na Excela 70 to w tym przypadku stopień wyżej czy niżej lub ewentualnie "skok w bok" czyli różnice tylko w niektórych zakresach ciut lepsze ciut gorsze i poziom ten sam
I nie chodziło mi o ranking wkładek , tylko o pytanie tego typu jw.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
I tego chciałbym się tutaj trzymać

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Czy chodzi Ci aby utworzyć listę z jakimiś grupami? Bo mimochodem i tak powstanie ranking, jeżeli wkładki będą pogrupowane jakościowo. Czy o zadawanie indywidualnych zapytań dotyczących konkretnych wkładek? Generalnie, jeżeli dodać do tego różne igły, to będzie to syzyfowa praca, która i tak może nie oddać rzeczywistej klasy wkładki (bo jak porównać wkładkę z igła z Jico czy z Wamatu).amrowek pisze: ↑16 lut 2023, 23:01Panowie chodzi mi po prostu jak o to , że jak mam Szczura 44 czy np zmiana na Excela 70 to w tym przypadku stopień wyżej czy niżej lub ewentualnie "skok w bok" czyli różnice tylko w niektórych zakresach ciut lepsze ciut gorsze i poziom ten sam![]()
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Ciut lepiej. Tak. Sygnatura jednak dość podobna będzie. W sumie gdybym miał wybrać to w tym poziomie bym się nie przesuwał.
Robiłem to wielokrotnie i poza nowym doświadczeniem satysfakcji nie było.
Uwzględniając np konieczność nowej, lepszej igły niż podstawowa, to raczej średnio się kalkuluje. Lepiej będzie wejść wyżej na Shure i sobie odsłuchać M97(słaba dostępność obecnie w wersji starszej bez X, ale da się) i Hofa35/V15III (można też inne z rodziny V15 ale to będzie odnośne do generatora M97-bardzo fajnego zresztą). Hofa wychodzi taniej, a różni się jakoś zdaje się tylko materiałem ekranowania o ile pamiętam tak z lotu ptaka, deczko uboższa jest ale to nie stanowi jakoś negatywnie. Szkopuł taki, że na dobrą igłę trochę trzeba wydać.
Coś ci mogę podrzucić jak będę jechał, ale to dopiero w marcu. To mi potem odeślesz.
- amrowek
O to to, nie wiem czy będzie syzyfowa praca ale... jak zada się pytanie to padnie odp i wiadomo brać nie brać , o igłę można dopytać się potem

A zapraszam... hm ale do stołecznej metropolii to ja daleko nie mam i czasami bywam

Ostatnio zmieniony 17 lut 2023, 11:50 przez amrowek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Frey
- Gramofon: Dual 604
Może ja wrócę do tematu wątku. Tym razem oryginalne wkładki do dualowego koszyczka. Jest Dual M20 i jest super ale wybór igieł ograniczony w zasadzie tylko do oryginalnego eliptyka. Stopień wyżej to...tylko Shure V15 III? Przynajmniej pod kątem wyboru igieł? Polecicie specjaliści coś jeszcze co nie będzie skokiem w bok?
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
- amrowek
No to ja dalej męczę
wkładka
Elac EMM150 czy warto jesli idzie o te szczury wyżej czy jednak spadek?
wkładka
Elac EMM150 czy warto jesli idzie o te szczury wyżej czy jednak spadek?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
@Frey:
Wg mnie Shure V15 III z oryginalnym eliptykiem to nie jest stopień wyżej od Dual M20E.
Shure natomiast oferuje szerszy wachlarz lepszych igieł - HE, MR, SAS, gdzie na wkładce Dual by Ortofon świat się kończy na eliptyku.
Tak czy siak, wszystkie EMM w wersji T4P (bo są też EMM na 1/2'') to nic innego jak wkładka ESG 79x przystosowana do T4P.
Był to dość ciekawy zabieg Elaca, bo równolegle dostępna seria EMM pod 1/2'' miała już zupełnie inne generatory, choć nadal kompatybilne igłowo.
Dla mnie Elac ESG 79x to wyższa klasa wkładki względem Shure M55 czy M75.
Powiem więcej - Elaci serii x55 (poprzednia seria względem ESG 79x) to również wyższa klasa wkładek względem ww. Shure.
Wg mnie Shure V15 III z oryginalnym eliptykiem to nie jest stopień wyżej od Dual M20E.
Shure natomiast oferuje szerszy wachlarz lepszych igieł - HE, MR, SAS, gdzie na wkładce Dual by Ortofon świat się kończy na eliptyku.
To wkładka T4P, wiesz o tym?
Tak czy siak, wszystkie EMM w wersji T4P (bo są też EMM na 1/2'') to nic innego jak wkładka ESG 79x przystosowana do T4P.
Był to dość ciekawy zabieg Elaca, bo równolegle dostępna seria EMM pod 1/2'' miała już zupełnie inne generatory, choć nadal kompatybilne igłowo.
Dla mnie Elac ESG 79x to wyższa klasa wkładki względem Shure M55 czy M75.
Powiem więcej - Elaci serii x55 (poprzednia seria względem ESG 79x) to również wyższa klasa wkładek względem ww. Shure.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- amrowek
nie tego Wojtek nie wiedziałem tudzież nie doczytałem . Wielkie dzieki
Wiem czego szukać
to X w serii ESG 79 to kolejna cyfra?
Wiem czego szukać
to X w serii ESG 79 to kolejna cyfra?