JAZZ CAFE - czego słuchamy
- Cracker
Re: JAZZ CAFE - czego słuchamy
Hermeto Pascoal - Slaves Mass
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- piotrjazz
To chyba ciekawsza pozycja z "nowości"Szelak pisze: ↑11 lut 2023, 18:50A ten Byrd dobry?
Jest w Świecie Książki:
https://www.swiatksiazki.pl/at-the-half ... uzyka.html
https://www.swiatksiazki.pl/night-train ... uzyka.html
Ja jeszcze nie mam I czekam, aż któryś z kolegów napisze czy warto.
No nie kłamię
wiadomo, że kupię predzej czy później.
Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
A kto by śmiał? Nigdy nie słyszałem o złej płycie OPT
Super nagranie klasycznego trio jazzowego, parę standardów and more. Przepiękna.
Mam dżapanese '64 coś wychodzi 2-4 press enumeratywnie, a stereo zdaje się pierwszy "czy cóś.. jak zwał tak zwał i tak OBI poprawia jakość dźwięku
No i helloł standardy to nie mainstreame. Wszystkie utwory Milesa Davisa to standardy.
A słucham z rana:
Keith Jarrett, Gary Peacock, Paul Motian,
At the Deer Head Inn ECM1531 Germany 1994.
Yeahhh! So.. klasyczne trio jazzowe też, ale jakie!
- piotrjazz
Przecież chodziło mi o wydanie , master itd ,
a nie o sam album
Zakładając, że nie znam tego albumu
No nie zadałbym jednak pytania o muzyczne walory płyty, bo to się mija z celem.
Przecież choćby najbardziej ikoniczny album gdy mi się nie spodoba , na moją półkę nie trafi.
I myślę, że inni mają tak samo.
- Cracker
Danser's Inferno - Creation One
Just take those old records off the shelf
- piotrjazz
Parę lat temu będąc we Wrocławiu zajrzałem
do Winyl Cafe. Poprosiłem o puszczenie tej płyty, i to był ostateteczny zapalnik w mojej głowie do zmiany nośnika mojej kolekcji. I tak się zmagam z tym winylem z lepszym lub gorszym skutkiem. Bill Evans Trio Waltz For Debby
https://www.discogs.com/release/1049420 ... Recordings
do Winyl Cafe. Poprosiłem o puszczenie tej płyty, i to był ostateteczny zapalnik w mojej głowie do zmiany nośnika mojej kolekcji. I tak się zmagam z tym winylem z lepszym lub gorszym skutkiem. Bill Evans Trio Waltz For Debby
https://www.discogs.com/release/1049420 ... Recordings
- darkman
- Kontakt:
-
Felix1988
Ja akurat niekoniecznie. Mam ileś klasycznych płyt, nie tylko z jazzowej półki, które tak średnio mi podchodzą, albo nie przekonują mnie w całości, ale są arcydziełami, albo nagrali je wybitni, lubiani przeze mnie muzycy, więc je kupiłem - choćby dlatego, że jak nagle najdzie mnie ochota na zweryfikowanie tej opinii/posłuchanie/przypomnienie sobie czegoś takiego, żeby mieć je pod ręką
- darkman
- Kontakt:
U mnie jest podobnie.Felix1988 pisze: ↑12 lut 2023, 18:12Ja akurat niekoniecznie. Mam ileś klasycznych płyt, nie tylko z jazzowej półki, które tak średnio mi podchodzą, albo nie przekonują mnie w całości, ale są arcydziełami, albo nagrali je wybitni, lubiani przeze mnie muzycy, więc je kupiłem - choćby dlatego, że jak nagle najdzie mnie ochota na zweryfikowanie tej opinii/posłuchanie/przypomnienie sobie czegoś takiego, żeby mieć je pod rękąOczywiście teraz jest ten, no, streaming, ale to dobre do słuchania informacyjnego czy użytkowego, nie do rozkoszowania się muzyką.
Mam całe mnóstwo płyt co do których jeszcze nie wiem czy mi się podobają, bowiem muzykę (tę czy inną) traktuję w sposób wybitnie poznawczy. Zatem mam zamiar dopiero się dowiedzieć. Owa poznawczość i muzyczna eksploracja od zawsze były głównym stymulatorem dla pozyskiwania przeze mnie płyt.
Drugi aspekt istotny dla mnie i mojego zbioru muzycznego to taki, że uważam iż być może jeszcze nie dorosłem do niektórych wykonawców ich dzieł czy też tytułów. Tu sprawa jest otwarta i czuję się maluczki w obliczu dzieł wielkich i wybitnych. Z drugiej strony to właśnie jest ekscytujące. W moim przypadku również odkrywcze, niezwykłe i fascynujące.
Generalnie to jestem konserwatywny, a więc dość mało nowoczesny. Nie mam streamingu, spotify, odtwarzacza plików, a nawet platformy Netflix ani żadnej innej.
W sumie to nawet nie wiem czy przysłowiowo nie "pierdolnęły mi google", bo większość tego co do Was i do siebie piszę pochodzi z niczego czyli z głowy i półki z LP's. Sprawdzam tylko pisownię i powiedzmy daty.. no bo nobodys perfect.
Pisowni tegoż spotify darujcie, nie sprawdzę. Mam ją i to w dupie.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2023, 19:55 przez darkman, łącznie zmieniany 1 raz.
- piotrjazz
Jezeli tak , to PRZEPRASZAM.
Nie miałem takich intencji.
Myślałem ,że odrobina sarkazmu nie zaszkodzi
Swoją drogą po napisaniu, przez moment chciałem to akurat zdanie wykasować. Zapachniało mi to taka typową forumową pyskówką
Czyli faktycznie nie w moim stylu.
Posypuję głowę popiołem.
Jedyny plus z tego zdania , że upewniłem się że czytasz moje odpowiedzi
- piotrjazz
No przyznaję chciałbym tak mieć , ale czynnik jest głównie ekonomiczny.Felix1988 pisze: ↑12 lut 2023, 18:12Mam ileś klasycznych płyt, nie tylko z jazzowej półki, które tak średnio mi podchodzą, albo nie przekonują mnie w całości, ale są arcydziełami, albo nagrali je wybitni, lubiani przeze mnie muzycy, więc je kupiłem - choćby dlatego, że jak nagle najdzie mnie ochota na zweryfikowanie tej opinii/posłuchanie/przypomnienie sobie czegoś takiego, żeby mieć je pod ręką![]()
Po prostu muszę wybierać i pierwszym wyborem jest to czego będę słuchał.
Bez tej "dyscypliny zakupowej" nie miałbym tych albumów , na których najbardziej mi zależy.
Dobrze to ująłeś. Też tak mam I powoli coś tam do mnie czasami dociera. Przekonałem się np do elektrycznego Milesa , i nie ukrywam dzięki dźwiękowi z winyla.
Tak jak napisałem u mnie to czynnik ekonomiczny.
Taką wybrałem drogę, wiem dość pragmatyczna ale znam swoje możliwości. I odkąd się tego trzymam moja kolekcja nabrała jakiegoś kształtu i chyba daje mi trochę satysfakcji. Mimo ,że jest bardzo skromna.
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
Wreszcie zostało to poruszone na forum, bo bałem się napisać, żeby nie być odebranym za jakiegoś renegata. Też mam tak, że 3/4 płyt tu zaprezentowanych to leżałoby u mnie na półce i zbierało kurz, mimo ich przezajebistych wydań za grube pieniądze. Ale bywa i tak, że coś co mi absolutnie nie podchodziło nagle mocno zaiskrzyło. Obecnie do kupna podchodzę z ogromną rezerwą.
Nie jestem takim Michaelem45, dla którego wszystko jest fan-tas-tic. No chyba, że on mówi tylko o jakości nagrań, a nie odnosi się do wartości muzycznej dzieła. Dla mnie, nie ukrywam, ważniejsza jest wartość muzyczna, niż jakość nagrań. Choć dobrze by było by jedno i drugie szło w parze.
- darkman
- Kontakt:
Powiedział gość, który już w styczniu zamknął kategorię JBY (Jazzowy Zakup Roku) 2023.
Odważnym rzutem na taśmę dołączając do kolekcji:
Charlie Parker -The Savoy 10-Inch LP Collection (4-LP Box Set).
Mam podobnie. Z tym, że zbieram wydania. Wielorakie w zasadzie co do nośnika jak i samej edycji. Stąd klika wydań jednego tytułu. Nie szukam najlepiej brzmiącego odrzucając słabsze, tylko najciekawszego pod względem wydawniczym.
Najfajniejsze jest to, że każdy ma swoje własne know how i pomysł na zbieractwo. Oczywiście po latach zbierania potrafię wskazać najlepiej brzmiące posiadając jakiś materiał porównawczy, ale zazwyczaj nie takie wydanie jest dla mnie najważniejsze.
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
No, żartowniś, a jakże. Sarkazm. A ile ja tych tytułów mam? Kilkanaście? To prawie co nic.
Napisałem po tym co napisał Piotr, że jego kolekcja jest bardzo skromna