Kolekcje sprzętowe forumowiczów
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów
@Martynka, Zbyszek wykazał swoją tezę matematycznie, Ty opierasz się na subiektywnych odczuciach - że gra lepiej. Piszesz że słaby kabel zabija dźwięk - jeśli jest wadliwie wykonany bądź źle dobrany, owszem, będzie miał wpływ na dźwięk. Ale liczne sklepy i fora wmawiają nam że niezbędna jest technologia kosmiczna inna magia, nie potrafiąc wytłumaczyć zjawisk zachodzących w tych kablach, bądź tłumaczą przyjmując liczne, nieuprawnione twierdzenia, prawdopodobne dla laika... Na przykład, kierunkowość kabli używanych do prądu zmiennego, gdzie kierunek przepływu prądu zmienia się - ile razy na sekundę? No i gdzie taki prąd w naszych układach występuje
?

- Martynka
- Gramofon: Yamaha PX3
Ja tego nie powiedziałem, u mnie różnica jest słyszalna i nikt kto był nie zaprzeczył choć to subiektywne. Jeżeli kabel nic nie zmiania to po co przepłacać. A naprawdę jest tak dużo zmiennych między systemami że jeżeli nie słyszysz zmian u siebie nie znaczy że ich nie ma. W innych systemach . Kable nie grają, wzory też nie.
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)
-
W sumie to trudno znaleźć obiektywnie lepszy napęd. Jeżeli tylko audiophilia nervosa nie zaatakuje to to może być sprzęt docelowy.
- dale
Nie, to mówią sprzedawcy i producenci.
A w jakiś sposób mierzalna? Mi np. piwo czy miód pitny najlepiej smakuje z ulubionego kubka - taki w starym stylu robiony...
podświadomość i te sprawy... To normalne. Oczywiście zakładamy że oba zestawy kabli są poprawnie dobrane i wykonane.
Jak wyżej, plus grzeczność dla gospodarza

- blispx
podaj z łaski swojej jakiś przykład takiego kabla gdzie producent o tym wspomina
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
TT-81 ?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Możesz sobie poczytać radosną pseudonaukową twórczość różnych producentów:
https://www.nordost.com/faqs-directionality.php
U Nordosta w kablach jest nawet "tunelowanie kwantowe"

https://www.audioquest.com/theory-educa ... bout-noise
U Audioquesta mniej szumi jak dobrze wepniesz

Więcej mi się nie chce szukać, ale jest tego masa.
Ogólnie rzecz biorąc to strzałki kierunkowe na kablach to spadek po branży pro. Interkonekty podpina się od źródła do wzmacniacza, a głośnikowe od wzmacniacza do głośników zgodnie z kierunkiem strzałek, żeby potem w kłębowisku kabli dojść skąd dokąd dany przewód idzie.
Taka to tajemnica kierunkowych kabli, no ale zawsze można dorobić teorię o tunelowaniu kwantowym i sprzedać drożej.

W interkonektach, które mają dwie żyły i ekran czasami lutują ekran tylko z jednej strony. Niby lepsze ekranowanie jest jak podepniesz od strony źródła. Z drugiej strony, na logikę lepiej by było podpinać ekran od strony urządzenia, które jest uziemione.
Bo ja wiem, to raczej podobna liga. Funkcjonalnie Luxman chyba fajniejszy, bo masz gotowe mocowania do ramion. Na tym poziomie abstrakcji to i tak jest kwestia bardziej tego co się komu podoba. Wiadomo, że można szukać czegoś co ma lepsze parametry w wartościach absolutnych, ale czy to będzie jednoznacznie lepiej grało? Ja na przykład zamiast takiego Luxa bym wolał Garrarda 401, choć obiektywnie patrząc nie jest to lepszy napęd.
Ale to już jest dyskusja na zasadzie czy wolisz papierówkę od renety

W każdym razie PD444 jest mega.
- blispx
ok, na temat Aq i ich miedzi długokrystalicznej już wcześniej wiedziałem ale doszedł ten Nordost jeszcze
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
-
- dale
- blispx
w strzałkach nie chodzi o kierunkowość przewodnika, co już wyżej Kuba wyjaśnił , posiadają je nawet najtańsze Melodiki, Dellirium chyba nie twierdził nigdzie że to kable kierunkowe? i czemu mam akurat na nie patrzeć skoro Kacsa z metra też ma fajne strzałki bo takie mam aktualnie wpięte do systemu
- dale
Widzisz, tylko dla mnie jest różnica w strzałkach na długości przewodów, bo wtedy może to faktycznie pomagać orientować się w plątaninie przewodów, a w strzałkach umieszczonych bezpośrednio przy wtyku - dla mnie jest to po prostu bajer marketingowy dla niedouczonych pseudoaudiofili, ponieważ nikt, kto zna choć podstawy, nie złapie się na kierunkowość kabli głośnikowych. Takie niedomówienie producentów niby nie twierdzą że kierunkowe, ale skoro najdroższe mają i są tak opisywane, to zrobimy i my...
Klient kupuje oczami, dlatego płaci dodatkowo za wypasione pudełko i inne "certyfikaty"...
Klient kupuje oczami, dlatego płaci dodatkowo za wypasione pudełko i inne "certyfikaty"...
- blispx
to jest tylko konfekcja, jak się nie podoba możesz zakupić z metra i zrobić po swojemu, jużem gorsze dziwolongi widział niż ten Dellirium , sam także na termokurczach drukuje którą stroną podłączam choćby z tego względu że na izolacji często i gęsto się napisy z biegiem czasu wycierają a jak przyjdzie dać plecionkę to wiadomo
-
- blispx
zlecam w ablo
https://www.ablosklep.com/termokurcze-z ... -2280.html
https://www.ablosklep.com/termokurcze-z ... -2280.html