Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Wszystko razem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lukasz31
Gramofon: Thorens TD 125mkI

Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Post autor: Lukasz31 »

Martynka pisze:
29 sty 2023, 19:09
spuszczamy się na forum nad wzmacniaczem za 500 zł po 3 strony
Szczerze Kolego nie widziałem super zachwytów na podawany przez Ciebie wzmak za 500pln to raz.
Martynka pisze:
jak ktoś pokazuje naprawdę warty zainteresowania sprzęt to jest olewany
Z tym również się nie zgadzam bo z reguły jest pozytywny komentarz.
Tyle że mamy niedzielę i nie każdy siedzi i czyta forum, a Ty po jednym poście masz pretensje szczerze nie wiem o co ??
Jak kolega Piterski pokazywał swój SET Gryphon+Esoteric+Delta to miał się obrazić na wszystkich ??
Awatar użytkownika
Lukasz31
Gramofon: Thorens TD 125mkI

Post autor: Lukasz31 »

bartoszczaku pisze:
29 sty 2023, 18:52
CD którego już dawno nie używałem
To ten Rotel z fotki ? Też po modzie by Martynka czy bez ?
A co do Lamm myślałem że to Plinius , bo fota słaba 😀
Fajny SET 👍
Awatar użytkownika
Martynka
Gramofon: Yamaha PX3

Post autor: Martynka »

Lukasz31 pisze:
29 sty 2023, 19:32
obrazić
Ja się nie obrażam. Niesmak pozostał.
zbyszek1982 pisze:
29 sty 2023, 19:16
250cm
Oczywiście i zawsze mówię że to sprzęt cholernie kierunkowy i to jego wada. I z każdym kto mnie odwiedza o tym mówimy.
zbyszek1982 pisze:
człowiek wychwyci
Czyli jednak jest różnica do wychwycenia czy nie bo się gubię.
zbyszek1982 pisze:
Czekam
Cierpliwi będą wynagrodzenii.
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Martynka pisze:
spuszczamy się na forum nad wzmacniaczem za 500 zł po 3 strony a człowiek wstawia sprzęt jak marzenie, człowiek z doświadczeniem w audio, który może powiedzieć jak gra oryginalny przedwzmacniacz Audio Note a jak grał poprzedni a nikt nawet nie zareaguje choć jest 500 odsłon
Zaraz tam takie tego tam, rozkminiają tego DACa, tam zegar tu nie i o co kaman. A jeszcze nie padło magiczne słowo "przewody" jakimi jest wpięty to i co tu pisać :D No bo przecież...
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Martynka

amrowek pisze:
29 sty 2023, 20:58
przecież
Amrówek wkłada kijek w mrowisko :lol:
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Odnośnie kabli taka mała uwaga
skoro nie grają to po cholerę kupować jakieś przewody audio, nie lepiej iść do marketu budowalnego i kupić przewody elektryczne? Plecionki też się dostanie i można użyć jako głośnikowe. :D
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Martynka

amrowek pisze:
29 sty 2023, 21:18
kupić przewody elektryczne
Moje nawet wyglądają jak podtynkowe :)
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Lubię zaglądać do tego wątku i oglądać systemy kolegów nawet jak nic nie piszę i to niezależnie czy są to sprzęty drogie czy tanie to czuć zadowolenie i pasje u ich posiadaczy. Czasem coś skrobnę jak mi szczególnie coś wpadnie w oko wzorniczo.
Generalnie fajnie, że jest taki wątek bo może zainspirować do brnięcia w to hobby praktycznie każdego nie zależnie od zasobności portfela bo z czasem można zajść dalej niż się by w ogóle pomyślało, że to będzie możliwe.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
Martynka

Piterski pisze:
29 sty 2023, 22:18
zasobności portfela
Mądre słowa bo to nie portfel gra...
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Martynka pisze:
29 sty 2023, 19:45
Czyli jednak jest różnica do wychwycenia czy nie bo się gubię.
Zdrowy człowiek bez ubytku słuchu pewnie usłyszy różnicę 0,3dB jak mu się w kontrolowanych warunkach zapoda spreparowany ton o określonej częstotliwości i będzie przełączać w locie między dwoma próbkami różniącymi się o te 0,3 dB. W kontekście odsłuchów materiału muzycznego, gdzie przepinasz kable i masz kilka minut przerwy między jednym a drugim odtworzeniem to to jest nie do wychwycenia.

Dlatego uważam, że w kontekście tych 0,3dB różnicy, które rzekomo zmierzyłeś, to wypowiedzi takie jak ta:
Martynka pisze:Po pierwsze wyciągam jeszcze więcej szczegółów, których i tak było bardzo dużo - kto słyszał u mnie CLS wie o co chodzi. Szczegóły te nie atakują i nie są męczące. Całkowita korelacja z resztą dzwięku. Podkręcenie go, emocje, ciekawość. To wniosły szczegóły.
Po drugie szerokość i wysokość sceny. wybiega daleko poza obryz głośników. Żródła pozorne, szczególnie te droble jak uderzenie w trójkąt, czy dzwonek wykraczają daleko poza głośniki i to konkretnie umiejscowione.
Po trzecie właśnie źródła pozorne, ich precyzyjna lokalizacja. To o czym pisałem w punkcie drugim, nie tylko wykracza na szerokość ale z miarką w ręku jestem w stanie ustalić wysokość położenia dzwięku. Magia to mało.
Po czwarte bas. Elektrostaty zawsze miały nad nim kontrolę bo nie ma cięzkiego przeteornika nad którym trzeba zapanować ale doszło jego stopniowanie i wybrzmiewanie, bas żyje, kontrabas nabrał barw, słychać moc szarpnięcia w kontrabas i jego wibracje. Zyskuję znów dół.
Źródło: viewtopic.php?f=14&t=19361

to jest zwykłe myślenie życzeniowe i bajkopisarstwo. :lol: :lol: :lol:

Większe, doskonale mierzalne zmiany w dźwięku, i to o kilka rzędów wielkości, masz jak się przesuniesz kilkanaście centymetrów do tyłu albo do przodu w punkcie odsłuchowym.

Ponadto, jak już pisałem, skoro zmierzyłeś, że przewód głośnikowy Ci tłumi cześć pasma przenoszenia o 0,3 dB, to masz coś grubo spierdolone w swoim systemie. Albo masz kable o długości kilkudziesięciu metrów, nie wiem, może masz wzmacniacz w piwnicy a głośniki w garażu.

U mnie próba podobnego pomiaru z przewodami 2m, 5m, i 8m długości nie dała w zakresie 20Hz-20kHz żadnych mierzalnych różnic względem samego obciążenia 8 Ohm wpiętego w gniazda we wzmacniaczu. Zapewne mam "za mało rozdzielczy system". :lol:
Ostatnio zmieniony 29 sty 2023, 22:39 przez zbyszek1982, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

ale wiecie, że my nie zmienialiśmy tych obśmiewanych głośnikowych, tylko interconnect'y? tzn. Marcin zmieniał, ja słuchałem jak świnia grzmotu...
ciekawe jakie to rzuci światło na dyskusję :think:
Bartek, oprócz sprzętu karafki też masz zacne :P
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
Martynka

zbyszek1982 pisze:
29 sty 2023, 22:35
gdzie przepinasz kable i masz kilka minut przerwy między jednym a drugim odtworzeniem to to jest nie do wychwycenia.
Zbyszku, po pierwsze jeżeli mam dwa wyjścia przełączane w locie za pomocą jednego przycisku słyszę różnicę, przykład jednego kawałka gdzie hi hat daje piękny akcent, przełączasz się w locie na drugie wyjście i dupa, hi hat'a nie słychać. Tak wiem, mamy urojenia i to zbiorowe.

EDIT:
amrowek pisze:
29 sty 2023, 21:18
uwaga
@Amrówek ma ode mnie CD z takim rozwiązaniem ( dwie pary wyjść RCA i też może podłączyć dwa rodzaje kabli grające na raz i tylko przełączać wejściem pre ) ciekawe czy coś usłyszy :roll:

Wyciągnałem z szafki moje stare interkonekty i podłączyłem, nawet nie musiałem mówić że nowy kabel wpinam bo Bartek sam stwierdził że to nie gra.

Różnica jest tak duża że ostatnio testując dwa DAC postanowiliśmy zmieniać kable pomiędzy nimi bo w zależności od tego gdzie był kabel A a gdzie kabel B to calkowicie zabijało szczegóły i średnie.

Wysłałem koledze z forum (nie będę go wkopywał żebyś się i z niego nie śmiał, będzie chciał to sam napisze) koble razem z DAC bo mówił że bardzo jasne ma monitory a wiem jak te kable grają i dziś mi napisał, że mi je odsyła bo jest dużo więcej basu i średnich ale góra zniknęła.

Znam niektóre kawałki na pamieć, nuty znam i trochę osób u mnie w rodzinie gra i każda z nich potrafi przechdząc przez salon stwierdzić, że czegoś brak w tym kawłałku albo, że w końcu jest ten dzwięk.

Miałem za głośnikami stos obodów po CD do składania DAC. Musiałem je przenieść w inne miejsce bo zaczęły wpadać w rezonans, leżały tam miesiąc i nagle słuchać się nie dało bo każda odpowiedź basowa głośnika tłukła nimi. A nie, to nie było nagle to po prostu zmiana kabla głośnikowego.

Jakiś czas temu miałem przyjemność spędzić trochę czasu z człowiekiem który ma swoje studio nagrań w Zurichu, jest dyplomowanym realizatorem, tworzy dla śmietanki wprawdzie nie moje kierunki ale wygrywa branżowe nagrody za realizacje. Człowiek który czasem słucha muzyki a czasem dzwięków dzieląc je na zakresy. Fajna zabawa jak wrzucasz kawałek i bawisz się equalizerem a on Ci mówi jaki zakres zmeniłes i o ile :D albo zmieniasz kabel a on mówi że masz brak przy około 600 Hz. Ma zwidy czy może wyćwiczony słuch jak somelier smak albo pani komponująca perfumy węch.

Dla Ciebie to zwidy i przesłuchy, tylko więc współczuję że masz tak ubogą możliwość doświadczeń. To, że czegoś Ty nie słyszysz a wręcz wypierasz nie znaczy że inni nie mają tej przyjemności. Nie przekonsz osoby która to raz ułyszała, że tego nie ma. Ja wolę czerpać przyjemność z tego że to jest niż przekonywac Ciebie. Chcesz się śmiać to proszę Cię bardzo, Ty śmiejesz się z idioty który słyszy kable ja śmieje się z głuchoty tego co nie słyszy. Życie.

Przyjedź posłuchaj, wtedy możemy dyskutować dalej, bo nie zdażyło się, żeby ktokolwiek przyszedł tej różnicy nie słyszał mówiąc wcześniej, że to nie ma znaczenia. Nie chcesz Twoja strata, ja na zaproszenie do obejrzenia albo odsłuchu systemu zawsze korzystam bo lubię, posłuchać tego samego w innym wydaniu.
bms01pl pisze:
29 sty 2023, 22:36
jakie to rzuci
Nic nie rzuci, IC to też kable a kable nie "grajo"
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Martynka pisze:
29 sty 2023, 23:00
przykład jednego kawałka gdzie hi hat daje piękny akcent, przełączasz się w locie na drugie wyjście i dupa, hi hat'a nie słychać.
Martynka pisze:
29 sty 2023, 23:00
calkowicie zabijało szczegóły i średnie.
To o czym piszesz, to nie jest różnica 0,3dB, tylko kilku-kilkunastu decybeli co najmniej. Także ten, weź niepierdol. (Takie tabletki)
bms01pl pisze:
29 sty 2023, 22:36
ciekawe jakie to rzuci światło na dyskusję
Dla przykładu parametry przewodu sygnałowego Melodika Purple Rain:

Pojemność żyła ekran - 109 pF/mt
Pojemność żyła/żyła - 55 pF/mt
Rezystancja ekranu: 13,4 Ohm/km
Rezystancja żył roboczych: 47,6 Ohm/km

Wzór na częstotliwość graniczną (czyli taką powyżej której sygnał jest tłumiony o 3dB) filtra dolnoprzepustowego , którym jest przewód sygnałowy, to:

f = 1/(2piRC), gdzie R to rezystancja przewodu, a C to Pojemność

Podstawmy sobie do wzoru wartości dla przewodu o długości 1 metra:

f = 1/(2 * 3,14 * 0,0476 * 0.000000000055) = 60.823402899 GHz

Mowa oczywiście o warunkach idealnych, ale impedancje występujące w urządzeniach audio nie wpływają na ten wynik w stopniu, który by go jakkolwiek zbliżył do częstotliwości akustycznych.

Interkonekt między wkładką gramofonową a preampem to osobny temat.

PS, czekam na te pomiary :lol:
Awatar użytkownika
Martynka

zbyszek1982 pisze:
29 sty 2023, 23:39
niepierdol
od niepierdolenia to masz kobietę lub kolegów ( takie tabletki mogą Ci podać ) my tak blisko nie jesteśmy.

Czekaj, czekaj cierpliwie.

Ważne, że już wiemy od Ciebie że różnica jest tylko się zaciera jak już słuchasz, czyli wiemy że nie głuchy a przygłuchawy jesteś.

*) Można rozmawiać z kulturą, można zejść do Twojego poziomu. Twój wybór
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Ej koguty, nie ma co tak skakać wysoko.

Martynka napisał że pomiary wrzuci to wrzuci, ale raczej wolałbym żeby dyskusja się ciągnęła dalej w wątku kablowym.

Co do wrzucania na forum fotek sprzętu i cmokania - gdybym ja się zaczął obrażać za to że nikt nic nie komentuje po wrzuceniu jakiejś fotki czy opisu wrażeń... to by dopiero było wesoło :morda: Z praktyki wiem że czasem po miesiącach czy latach ktoś jakiś ślad odnajduje i ma pytanie albo woli pociągnąć temat na priv, a publicznie to by się mogło wydawać że głucho i nieciekawie.

Nie ma co się zrażać ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ