JAZZ CAFE - czego słuchamy
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Re: JAZZ CAFE - czego słuchamy
No i w końcu jeeest!
Cieszę sie jak dziecko bo wyjątkowo mi ta płyta podeszła
Znów pomógł @tomaszek - dzięki wielkie!
Chet Baker - Chet
To mój pierwszy Craft w kolekcji (Dark, spokojnie to jeszcze zamówienie sprzed naszych ustaleń
).
Ale... słyszę lekkie szumy podczas odtwarzania i płyta lekko faluje. Poza tym gruby winyl. Brak mi tylko jakiegoś fajnego insertu - tak to sie chyba nazywa - z jakąś treścią o płycie. Niby jest na odwrocie okladki...
Poza tym... wspaniały album
Polecam!

Chet Baker - Chet
To mój pierwszy Craft w kolekcji (Dark, spokojnie to jeszcze zamówienie sprzed naszych ustaleń

Ale... słyszę lekkie szumy podczas odtwarzania i płyta lekko faluje. Poza tym gruby winyl. Brak mi tylko jakiegoś fajnego insertu - tak to sie chyba nazywa - z jakąś treścią o płycie. Niby jest na odwrocie okladki...
Poza tym... wspaniały album

Polecam!
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- piotrjazz

Narazie

Ja mam dla Tomaszka też podziekowania za zasugerowanie tytułów z Venus , np tego
New York Trio & Ken Peplowski Stardust
https://www.discogs.com/release/2255342 ... i-Stardust
Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Na razie musi wystarczyć. Jeszcze tylko 3 tytuly i zamykam listę. No chyba że coś...
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
Wszyscy mają jakieś podziękowania, to mam i ja. Dla Darkmana.
Choć są tu i tacy co mówią, że mocno przepłaciłem.
Klub Płytowy Polskiego Stowarzyszenia Jazzowego - Biały Kruk Czarnego Krążka
Antrophology
Ostrzeżenie! Mimo bardzo dobrego/znakomitego stanu płyty, to nie jest jakość AP, nawet w 1/5.
Dla amatorów, przez duże A.
Ale jaka muzyka!

- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
- martin.h
- Gramofon: Technics SL-1600MK2
Błoto - Kwasy i zasady
https://www.discogs.com/release/2293563 ... y-I-Zasady
Błoto już było, tym razem przypominajka bo już 5 lutego Błoto zawita do katowickiej Hipnozy aby zagrać hołd dla J Dilla. Jak ktoś ma wolny wieczór, lubi jazz wymieszany z elektroniką i hip-hopem to jest to must see
https://www.discogs.com/release/2293563 ... y-I-Zasady
Błoto już było, tym razem przypominajka bo już 5 lutego Błoto zawita do katowickiej Hipnozy aby zagrać hołd dla J Dilla. Jak ktoś ma wolny wieczór, lubi jazz wymieszany z elektroniką i hip-hopem to jest to must see

Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
- darkman
- Kontakt:
Zaraz Panowie, już się wylogowałem na dziś. Jednak zasiadłszy z fajkiem przy kominku, pomyślałem, że to jednak może być nadal przyjemny wieczór i Q coś mnie tknęło

No jasne! .. jak mogłem się tak dać podejść, ja stary lis co kity nie moczy.. chyba, że stary i niedowidzi.. hm to chyba ten przypadek.

Sprawdź to! Nie wierz nigdy kobiecie!! Darq no co TY?
OK, zgasiłem fajek w połowie, a to jest obecnie f Q piniendzy za sztukę wydartych z budżetu domowego w transpozycji na H to Tobie?, ale dobra nasza.. odpalam ten linkowany cennik. I jeb! Wylądował.
Cena koledzy za Anthroplogy kolor cover PL, które kupił Szelak obecnie jest od ok. 30 euro do 73 euro za akceptowalny dobry stan i nie ma takiej w "polskim discogsie", są Włochy i są Stany. Polskie mają stan toaletowy i do potwierdzenia.
Czy zatem Szelak przepłacił?
Skądrze

Wisicie mi pół fajka. Jaram niebieskie Chestrfieldy slim, może być cała paczka to za 19 sztuk Wam zwrócę co nadpłacone. Sztuka jest sztuka. Jak w wojsku.
No, a u Szelaka mam piwko,

p.s. Tera będzie uwaga - Drodzy. W tym jak i innych wypadkach, również na bazarku itd.. jak mamy dane płyty albo link do discogsa czy innego penisoidalnie poprawnego pseudo źródła, to sprawdzamy średnią cenę ofertową dla danego stanu. Czyli trzeba dokonać wysiłku i przeskrolować lekko stronę. Wiem, że trudne i się nie che ale czego się nie robi dla kolegów.
Samouczek będzie tera:
1. nie sugerujemy się 'sale from', bo tu prawie każda cena będzie śmieszna, co niczego nie dowodzi,
2. dla większości płyt skrolujemy w dół i sprawdzamy średnią cenę! Bogaci sprawdzają najwyższą.
3. wracamy na górę strony i wchodzimy w 'buy vinyl' -niebieski przycisk-
4. wybieramy interesujący nas stan, cenę, kraj dostawy i koszt dostawy(sic! hellow: pełny/cło/Vat i H wie co, ale wszystko) - bo to się wlicza w cenę końcową. No jak nie? Jak Q tak!! To podstawa, pieniądz jest pieniądz.
Reasumując ta płyta nie kosztuje 4-6 euro, tylko średnio 25 i niech to będzie 100 pln, .. choć zależy skąd przesyłka. OK mnie tam równo..
Wynikowo Szelaku nie kupiłeś drogo. Kupiłeś dobrze, a nawet okazyjnie.

Dobra to spadam.. wybaczcie te "Q", ale jestem zły. Bo nie lubię demagogii. Patrz wyżej.
p.s. i jeszcze jedno, choć wiem.. powtarzam się w tym zacietrzewieniu, ale koledzy jeśli patrzymy na cenę najniższą.. no to na miły Bóg, litości dla wyobraźni.
p.s. bis bardzo podobnie jest z wycenami płyt. "ja bym wycenił inaczej" parę razy zdarzyło mi się słyszeć.
- to wyceń!
- a jako sprzedający czy kupujący?
A to jest jakaś różnica? Ano jest. Ogromna.
Tak sobie słucham Dylana At Budokan 2LP.. no jazz to to nie jest, ale uspokaja. W ogóle to go lubię i posłuchać. A chyba zbieram najdłużej ze wszystkich swoich fascynacji.
Czego i Wam życzy Wasz motorniczy.
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
A wiesz, że też to analizowałem, tylko bałem się to napisać.
I co?
Postanowiłem mieć do serii.

I tak się stało.

Stan NM. Oba!
75 zł kolor, 35 zł sephia
Dokupię jeszcze ChP Performances, choć już jedną mam. Zawsze dwie sztuki mieć lepiej, niż jedną, kiedy to kosztuje z pułapu najwyższa cena ok 50 zł.
- czaszka
- zelazny
Hyhy, tak dla humoru. Piotr to jest twój wpis w temacie Impex: "Plytka gra cudnie , na tyle ,ze nie musze wzdychac do one step z mofi".piotrjazz pisze: ↑16 sty 2023, 16:0320230116_141857.jpg
The Thelonious Monk Quartet Monk's Dream
https://www.discogs.com/release/1417418 ... onks-Dream
Daru się ostatnio zastanawiał jak wypadłoby porównanie z Impexowym wydaniem.
Jakiś czas temu dokonałem tego porównania.
I od tego czasu Impex cieszy innego właściciela![]()
Nie wierzę, że mofinka gra cudniej. Toż cudnie to dycha. Dałeś mofince 11?
- piotrjazz
Dlatego , źe jesteś na etapie mojego pierwszej opini

Jak kupisz Mofi i posluchasz obu , to znajdziesz się na etapie mojego drugiego wpisu i wtedy powstanie pole do dyskusji

Tylko o czym dyskutować? O gustach czy wręcz o kondycji ucha? No wtedy to temat robi się bardziej laryngologiczny niż muzyczny.
U mnie cudnie to 9

Mofi dałbym i nawet 13 mimo, ,że jestem przesadny

Uffff na szczęście nie traktujesz mnie jako recenzenta płyt , na poważnie.
No to mogłoby powodować poważne straty finansowe, gdybyś swoje zakupy płytowe opierał na moich entuzjastycznych wpisach

No dobra napiszę to raz n-ty:
Wrzucam wpisy tylko o plytach , które mam .
W dodatku rozpakowałem i przesluchalem

I najważniejsze tylko o takich płytach, które mi się spodobały, nie tylko muzycznie, ale też dźwiękowo.
Co najważniejsze to nie jest sprawozdanie co sluchalem danego dnia, lub jaka była kupka

Piszę tylko o płytach , które z czystym sumieniem, mogę zarekomendowac innym.
Traktuje to poważnie , bo przede wszystkim szanuję innych forumowiczów, którzy te wpisy będą czytać.
Może dlatego moje wpisy są tak krótkie

Bo uważam, że jeżeli piszę "to dobre wydanie" , to jest wskazówka jakiej szukają, aby nie robić eksperymentów na sobie i własnym portfelu.
I tyle

No i miało być krótko

To lepiej posłuchać fajnej plyty
Sir Roland Hanna Trio Milano, Paris, New York
https://www.discogs.com/release/2255326 ... s-New-York
To akurat nie "kawiarniany" pianista bo grywał np z Mingusem.
Fajne granie no a dźwięk palce lizać

Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
- zelazny
Oki, skoro porównałeś to i zareagowałem, coby ludzie się nie bali, a okulista? Paskudna jest ta mofina.piotrjazz pisze: ↑28 sty 2023, 14:31Dlatego , źe jesteś na etapie mojego pierwszej opini![]()
Jak kupisz Mofi i posluchasz obu , to znajdziesz się na etapie mojego drugiego wpisu i wtedy powstanie pole do dyskusji![]()
Tylko o czym dyskutować? O gustach czy wręcz o kondycji ucha? No wtedy to temat robi się bardziej laryngologiczny niż muzyczny.
U mnie cudnie to 9![]()
Mofi dałbym i nawet 13 mimo, ,że jestem przesadny
Uffff na szczęście nie traktujesz mnie jako recenzenta płyt , na poważnie.
No to mogłoby powodować poważne straty finansowe, gdybyś swoje zakupy płytowe opierał na moich entuzjastycznych wpisachTym bardziej jak widać mamy odmienne preferencje .
No dobra napiszę to raz n-ty:
Wrzucam wpisy tylko o plytach , które mam .
W dodatku rozpakowałem i przesluchalem![]()
I najważniejsze tylko o takich płytach, które mi się spodobały, nie tylko muzycznie, ale też dźwiękowo.
Co najważniejsze to nie jest sprawozdanie co sluchalem danego dnia, lub jaka była kupka![]()
Piszę tylko o płytach , które z czystym sumieniem, mogę zarekomendowac innym.
Traktuje to poważnie , bo przede wszystkim szanuję innych forumowiczów, którzy te wpisy będą czytać.
Może dlatego moje wpisy są tak krótkie![]()
Bo uważam, że jeżeli piszę "to dobre wydanie" , to jest wskazówka jakiej szukają, aby nie robić eksperymentów na sobie i własnym portfelu.
I tyle![]()
No i miało być krótko![]()
To lepiej posłuchać fajnej plyty
20230126_134646.jpg
Sir Roland Hanna Trio Milano, Paris, New York
https://www.discogs.com/release/2255326 ... s-New-York
To akurat nie "kawiarniany" pianista bo grywał np z Mingusem.
Fajne granie no a dźwięk palce lizać![]()
Dlaczego do diabła oni tak bardzo partolą okładki, co za fuszera.
- darkman
- Kontakt:
Na tej okładce już znacznie lepiej z tą spódnicą. Idźmy dalej w tym kierunku.. co tam jeszcze masz?
I pod tym się podpisuję obiema rencamy, oczy mając zajęte tą laską w pończochach od Sir Rolanda.