Co lepsze - Tidal czy Spotify?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Co lepsze - Tidal czy Spotify?
Jeśli tak to dlaczemu?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kukiz 30
Re: Co lepsze - Tidal czy Spotify?
Dla mnie Spoty gra mułowato w moim systemie przez moode. Tidal gra o wiele lepiej nawet w smartfonie z apki niż Spotify.
Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50
Moim zdaniem Spotify ze względu na bogatszą bibliotekę...
Acha - miałem tez abonament w Tidal ale zrezygnowałem...
Acha - miałem tez abonament w Tidal ale zrezygnowałem...

- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Nie mam porównania, bo używam tylko Spotify. Nie próbowałem nic innego, bo z zasobów jestem zadowolony. W temacie jakości póki co mój tor cyfrowy raczej nie wykaże różnicy
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Ciężko powiedzieć, Spotify w darmowej wersji nie ma chyba super jakości. I ma reklamy. Nie wiem jak jest w Tidalu w standardzie bo mam Tidala w prezencie na rok od Polsatu w Premium i slucham sobie bez reklam. Na razie przynajmniej. Co do bibliotek to nie porownywalem wybiórczo , pewnie są różne rzeczy w obu ale podejrzewam że zbliżone są zawartością.
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Tidal, zdecydowanie. Za przemawia jakość plików, osobiście, dla mnie także ma lepszą bibliotekę, ilościowo, niby spotify też chwali się że ma te 70 mln. utworów, ale tidal wydaje się mieć wyższy przedział ich, to znaczy, nie mam wrażenia że wrzucają wszystko na sztukę.
Jest to pewne niedomówienie.... to tak jak byś powiedział że rozdzielczość vga jest nieznacznie niższa od hdmi
A jaki masz tor? Pytam, bo różnice jakościowe można wyłapać nawet na zwykłym smartfonie i przyzwoitych słuchawkach BT, warunek by obsługiwały LDAC, natomiast jeśli masz daca połączonego przez USB, to bez problemów wyłapiesz.
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
No mam daca ale to jakiś Mozos i założyłem, że to na tyle słaby gadżet, że wszystko będzie brzmiało tak samo.
Nawet dla zaspokojenia własnej ciekawości wezmę na próbę Tidala i zabaczymy
- tomaszek
- Gramofon: Pioneer PL-50L
Tidal mi zdecydowanie lepiej brzmi. Na Spotifajku słucham tylko jeśli czegoś nie ma na Tidalu
Pioneer PL-50L + MC-1000 / MIT-1 / AT-33PTG mk1 / V15 III L-M (SAS) + Husariaa v2 / SUTy + LAR IA-200HB + M-S Mezzo 8
Music Hall PH25.2 + Beyerdynamic DT 990 PRO
Atoll DR200SE + DAC by Martynka
Music Hall PH25.2 + Beyerdynamic DT 990 PRO
Atoll DR200SE + DAC by Martynka
- kinky
- Gramofon: Philips 5877
Tidal lepszy dźwiękowo i słyszę to na moim "torze".
Początkujący tam jestem, ale nie ma wielu rzeczy, które są (mam) na Spotify i chciałem mieć na Tidalu.
Początkujący tam jestem, ale nie ma wielu rzeczy, które są (mam) na Spotify i chciałem mieć na Tidalu.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
- Frey
- Gramofon: Dual 604
Spotify dla biblioteki - na pewno jest zdecydowanie więcej polskiej muzyki z dawnych lat.
Tidal dla jakości dźwięku ale tak, jak chłopaki wspominają - żeby usłyszeć różnicę trzeba mieć jako taki tor cyfrowy.
Osobiście czekałem na Spotify Hi-Fi ale póki co się nie doczekałem. Spotify używam w aucie i w kuchni na głośniczku bluetooth lub ostatecznie jak czegoś nie ma na Tidalu. Tidala słucham na słuchawkach i głównym torze w salonie. Takie fanaberie.
Tidal dla jakości dźwięku ale tak, jak chłopaki wspominają - żeby usłyszeć różnicę trzeba mieć jako taki tor cyfrowy.
Osobiście czekałem na Spotify Hi-Fi ale póki co się nie doczekałem. Spotify używam w aucie i w kuchni na głośniczku bluetooth lub ostatecznie jak czegoś nie ma na Tidalu. Tidala słucham na słuchawkach i głównym torze w salonie. Takie fanaberie.

Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
a porównywał ktoś z apple music?
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Ja nie próbowałem Tidala. Ale dzisiaj naszło mnie na przemyślenia przy Stonsach na Spotifaju na spacerze...
Gdybym usłyszał "Some Girls" Stonsów jako pierwszy album w życiu, właśnie dzisiaj to... byłbym się z nimi nie polubił.
Na szczęście mam winyla (1szy Niemiec z epoki i remaster z 2010). Lepiej brzmi i w ogóle. Włączyłem sobie składankę Walkin' Davisa - podobnie. Lepiej to grało na mp3 u mnie niż na iPhonie.
Czas się przeprosić z mp3. Może Death porządnie zagra? Bo co wrzucam na Spotify to jest czasem ok ale na LP mi to zabrzmi lepiej... Wczoraj te KISS Alive mi zrobiło dzień. Normalnie obróciło mnie o 180 stopni.
Spotify ma wielką zaletę w postaci biblioteki. Na takie Death sam z siebie może bym nie trafił. A tak... czasem mam ochotę se wrzucić i drzeć ryja przy niektórych kawałkach. Fajnie napierdziela ale wiem, że może być lepiej...
Miałem mieć Spotify tylko na 3 darmowe miesiące ale korzystam na razie. Zobaczymy co z mp3, jak tam bateria. Mam kilka pozycji w kolekcji co ich nie ma na Spotify - np. Bananas od Deep Purple. Ale chyba zostanę przy Spotify jako uzupełnieniu bo są rzeczy, których nie mam albo które czasem warto poznać.
Choć i tak nie ma nic bardziej gitowego niż winyl. Najlepiej się słucha przy pracy z domu.
Gdybym usłyszał "Some Girls" Stonsów jako pierwszy album w życiu, właśnie dzisiaj to... byłbym się z nimi nie polubił.

Czas się przeprosić z mp3. Może Death porządnie zagra? Bo co wrzucam na Spotify to jest czasem ok ale na LP mi to zabrzmi lepiej... Wczoraj te KISS Alive mi zrobiło dzień. Normalnie obróciło mnie o 180 stopni.
Spotify ma wielką zaletę w postaci biblioteki. Na takie Death sam z siebie może bym nie trafił. A tak... czasem mam ochotę se wrzucić i drzeć ryja przy niektórych kawałkach. Fajnie napierdziela ale wiem, że może być lepiej...
Miałem mieć Spotify tylko na 3 darmowe miesiące ale korzystam na razie. Zobaczymy co z mp3, jak tam bateria. Mam kilka pozycji w kolekcji co ich nie ma na Spotify - np. Bananas od Deep Purple. Ale chyba zostanę przy Spotify jako uzupełnieniu bo są rzeczy, których nie mam albo które czasem warto poznać.
Choć i tak nie ma nic bardziej gitowego niż winyl. Najlepiej się słucha przy pracy z domu.

- Martinez83
Kurczę ciekawy temat.
TIDAL się chwali plikami MQA, tylko jak się zaczałem zagłębiać, to mało co jest to w ogóle w stanie obsłużyć.
Np taki Heos lub Airplay i tak to "ściągnie" to formatu Hi Fi, nie mówiąc już o słuchawkach na BT.
Ja póki co latam na Tidal Plus ale w dużej mierze z przyzwyczajenia. Jak już skończę remont i rozstawię nowe klocki, to trzeba będzie usiaść i porównać Tidal vs Spotify vs Apple Music vs. prawdziwe bezstrarne pliki z dysku
TIDAL się chwali plikami MQA, tylko jak się zaczałem zagłębiać, to mało co jest to w ogóle w stanie obsłużyć.
Np taki Heos lub Airplay i tak to "ściągnie" to formatu Hi Fi, nie mówiąc już o słuchawkach na BT.
Ja póki co latam na Tidal Plus ale w dużej mierze z przyzwyczajenia. Jak już skończę remont i rozstawię nowe klocki, to trzeba będzie usiaść i porównać Tidal vs Spotify vs Apple Music vs. prawdziwe bezstrarne pliki z dysku

Sprzęt służy do słuchania muzyki - nigdy odwrotnie
Technics SL-1200GR + Nagaoka MP-150 + Schitt Mani + Marantz Model40N + Marantz CD60 + Dali Epicon2

Technics SL-1200GR + Nagaoka MP-150 + Schitt Mani + Marantz Model40N + Marantz CD60 + Dali Epicon2
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Generalnie na forum wygrywa Tidal.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Z obsługą MQA u mnie nie ma problemu, gorzej że "artyści" wrzucają utwory resamplowane w górę z niższych wersji, więc co z tego że MQA, ja, brzmi jak niższy format.