amrowek pisze: ↑22 sty 2023, 10:00
powie
Ale DAC to japoński STAX, z moimi modyfikacjami i moim lampowym analogiem w innej obudowie więc po co mu znaczek Rotela
Ja nie jestem "wyznawcą marki", po prostu CD RCD955 jest idealny pod tuning bo ma oryginalnie dobry projekt, bardzo dobre podzespoły i bardzo dużo miejsca w środku na zmiany. Końcówka za to po wszystkich poprawkach i odnowieniu inside brzmi fenomenalnie więc aby pasowała do całości i nie drażniła oczu dostała czarny kolor. Nawet nie wiem czy przyklejać te poligrafię złotą na niego. Ważne jak gra a nie jak się nazywa a zagości u mnie przynajmniej tak długo jak Krell jak nie dłużej. Myślę nawet o zakupie drugiej i postawieniu obok jako monoblok ale nie wiem czy moja instalacja w salonie 4kVA trafo we wzmakach udźwignie
Co do końcówki to pod nieobecność ponelu zrobiłem przegląd zabezpieczeń i przekaźnika
Tak więc nie ma się już czego przyczepić. I to do tego stopnia że w końcu od czasu zakupu pierwszy raz skręciłem obudowę na gotowo.
Powiem jeszcze przy okazji o pewnym porównaniu. Jakiś czas temu był u mnie kolega z Nakamichi PA7 chcąc sprawdzić jak zagra na CLS bo szykuje się na elektrostaty i...
Ja wprawdzie nigdy nie byłem fanem seri 7 ale to nie było nic za co Naka można pochwalić. Dużo słabszy bas, chropowata mało szczegółowa góra, grał przy tym bardzo cicho co wynika z jego czułości wejścia (do pełnego wysterowania potrzebuje 2V na wejściu gdy Rotel już gra pełnia przy 0,7V) i przy odkręceniu pre do połowy już zaczynały działać zabezpieczenia i Naka odcinało. Rotel za to gra przy odkręceniu do pełna bez żadnego problemu przy czym warto zaznaczyć że pełna moc pre to około 10 V na wyjściu a mimo swojej czułości Rotel gra dalej jakby nigdy nic.
Raz miał tylko Rotel zjazd gdy odkręciłem na pauzie pre do pełna i podłączyłem naprawdę duże stare Infinity a po pauzie było uderzenie bębna. Myślę że to było spowodowane tym co zadziało się w głośnikach niż tym co końcowce i przynajmniej wiem że zabezpieczenia jednak działają

Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)