Perpetuum Ebner 2020L

ODPOWIEDZ
Bartekosa

Perpetuum Ebner 2020L

Post autor: Bartekosa »

Sprzedam perpetuum ebner 2020. Stan wizualny - idealny, wkładka Shure. Stan techniczny: wymaga regulacji.
Cena? - atrakcyjna :) http://farm5.static.flickr.com/4043/417 ... c7e4a9.jpg
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=t0lalIWvBtA[/youtube]
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Perpetuum Ebner 2020L

Post autor: Wojtek »

Bartekosa pisze:wkładka Shure
Jaki model?
Bartekosa pisze:Cena? - atrakcyjna
A konkretnie? Byleby nie było to "a ile dasz?" :D

Czy wysoki szpindel od zmieniarki jest w zestawie?

Fajne jest to, że masz tą szeroką wersję ze schowkiem/szufladką :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
motown

Re: Perpetuum Ebner 2020L

Post autor: motown »

O matko... jak widzę ten fragment kiedy igła uderza o płytę to mam ciarki... nie szkoda mu płyt (i igły)? Ciekaw jestem jaki nacisk ma ustawiony, naprawdę aż 3.5 grama? To chyba mocno zużywa płyty (i igłę)?

Może mi ktoś wytłumaczyć jak działa "zmieniarka" w tym cudzie?
Bartekosa pisze:Cena? - atrakcyjna :)
Również jestem ciekaw ;]
Pay for that motherfucker record

The Motown Sound™
Bartekosa

Wojtek, szpindel jest, szczotka nawet też

180 zł
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Perpetuum Ebner 2020L

Post autor: Wojtek »

motown pisze:O matko... jak widzę ten fragment kiedy igła uderza o płytę to mam ciarki... nie szkoda mu płyt (i igły)?
Autor klipu doskonale wie, że jest to kwestia przesmarowania windy i widocznie jeszcze tego nie zrobił :)
motown pisze:Ciekaw jestem jaki nacisk ma ustawiony, naprawdę aż 3.5 grama?
Skoro tak podał to pewnie tak. On ma tam zamontowanego starego Shure M44E, a oryginalna igła E do tego modelu to tzw. eliptyk średnio-naciskowy (od 1.75 do 4g wg producenta). Nie wiem dlaczego autor klipu ustawił tak wysoki nacisk, może tak mu brzmiało lepiej ;)

Przypuszczam, że Shure M44 był montowany standardowo w tym modelu i taki też model wkładki znajdziemy w egzemplarzu Bartka.
Czy też z igłą E? Tego to nie wiem :)

Tak czy siak, ramię w tym gramofonie jest dość zaawansowane (bo to dobry klunkier jest), a więc nacisk da się ustawić już od 0.75g aż po 6g.
Antiskating jest automatycznie skalibrowany z ustawieniem nacisku, ale da się to ustawienie też zmienić (jeśli użytkownik sobie życzy mieć AS niespójne z naciskiem).
motown pisze: Może mi ktoś wytłumaczyć jak działa "zmieniarka" w tym cudzie?
Gramofon ten ma mechaniczny system, który umożliwia wykrycie, czy jakaś płyta jest na talerzu. Bez żadnej płyty, auto-start nie zadziała.
W wysokim szpindlu jest sprężyna, która jest uruchamiana przez gramofon od spodu. Sprężyna ta spuszcza płytę na dół. Wystarczy? :)
To dość typowy mechanizm przy większości zmieniarek z tego czasu.

Jak kogoś interesuje to tu jest pełna instrukcja obsługi: http://perpetuum-ebner.pytalhost.com/2020L/

Powiem tak, wg mnie jest to jeden z ciekawszych i bardziej zaawansowanych idlerów-zmieniarek. Chyba najbardziej zaawansowany model ze stajni PE (zanim zostali kupieni przez Duala, w sumie krótko po wypuszczeniu modelu 2020 na rynek). Mechanizm jest bardziej skomplikowany niż w Dualach czy Miracordach, ale też sam gramofon ma w sobie sporo ciekawych rozwiązań, tak więc coś za coś.

Jak ktoś się interesuje idlerami i nie boi się ewentualnych prac konserwacyjnych to myślę, że warto się nad tą ofertą zastanowić, szczególnie przy takiej cenie.
Już kiedyś polecałem PE 2020 na forum, jak trafiłem ofertę ładnego egzemplarza na aukcji.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Bartekosa

Dziękuję za opinię Wojtek! Sprzęt wizualnie jak nowy!
ODPOWIEDZ