Gramofon do 500 zł
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
-
Re: Gramofon do 500 zł
Witam serdecznie,
Przymierzam się do zakupu mojego drugiego gramofonu (poprzedni niestety odmówił posłuszeństwa a naprawa nieopłacalna).
Przeglądając oferty napotkałem się na Pathe Marconi
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-pa ... S07YO.html
ktoś wie może coś więcej na ten temat. Godne to uwagi? W tym drewnie wygląda ładnie
Przymierzam się do zakupu mojego drugiego gramofonu (poprzedni niestety odmówił posłuszeństwa a naprawa nieopłacalna).
Przeglądając oferty napotkałem się na Pathe Marconi
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-pa ... S07YO.html
ktoś wie może coś więcej na ten temat. Godne to uwagi? W tym drewnie wygląda ładnie
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jakiś japoński OEM robiony na rynek francuski. Brak pokrywy, brak igły. Może i dobry 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- amrowek
w okolicy 500+ jest
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-ni ... derIndex=0
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Ja myślałem o nim co by mi pasował do ampli mojego ale nie wiem na ile jest lepszy od tego co mam terazamrowek pisze: ↑10 gru 2022, 14:38w okolicy 500+ jest

https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-ni ... PDSzv.html
Jak to widzicie koledzy? Co wart jest ten model?
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
- amrowek
ten za 1200 to po bandzie... pokrywę dokupisz albo dorobisz a i tak będzie mniej niż 1200
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Czyli wart jest gdzieś w połowie miedzy 500 a 1200? 800? Ktoś zna ten model? Chyba mie jest zbytnio popularny?
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
-
-
- Gramofon: Toshiba SR-255
100 funtów to będzie około 500zł dlatego zapytam tutaj:
Co sądzicie o Sony PS-LX22? Przeczytałem tutaj ostatnio kilkanaście stron tematów poświęconym różnym sprzętom i skoro większość uważa że kupno nowego (a chodził mi po głowie m.in. PS-LX310BT i pochodne) to nie jest najlepszy pomysł, to co sądzicie o tym modelu? A może ktoś byłby w stanie polecić mi coś z brytyjskiego rynku - eBay jak najbardziej wchodzi w grę, mam do wykorzystania punkty Nectar na około 30 funtów, więc o tyle będzie taniej jak coś tam kupię
Byłem skłonny zainwestować około 200 funtów tj. 1000zł w nówkę - ale używany to czasami loteria, więc zostawiam drugą połowę budżetu na ewentualną nową igłę, wkładkę, pasek i tego typu szepeje - toteż sam sprzęt w okolicach 100 funtów.
Znalazłem taką ofertę - ale nie wiem na co uważać w przypadku kupowania używanych gramofonów, przy sprzęcie który mam obecnie nie było tego problemu bo był to tzw. new-old stock, więc poza rozerwanym pudełkiem wszystko było jak nowe.
https://www.ebay.co.uk/itm/364112161838 ... R57K3KK5YQ
Co sądzicie o Sony PS-LX22? Przeczytałem tutaj ostatnio kilkanaście stron tematów poświęconym różnym sprzętom i skoro większość uważa że kupno nowego (a chodził mi po głowie m.in. PS-LX310BT i pochodne) to nie jest najlepszy pomysł, to co sądzicie o tym modelu? A może ktoś byłby w stanie polecić mi coś z brytyjskiego rynku - eBay jak najbardziej wchodzi w grę, mam do wykorzystania punkty Nectar na około 30 funtów, więc o tyle będzie taniej jak coś tam kupię

Znalazłem taką ofertę - ale nie wiem na co uważać w przypadku kupowania używanych gramofonów, przy sprzęcie który mam obecnie nie było tego problemu bo był to tzw. new-old stock, więc poza rozerwanym pudełkiem wszystko było jak nowe.
https://www.ebay.co.uk/itm/364112161838 ... R57K3KK5YQ
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Daj se Pan spokój z Sony LX.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Zdaje sobie sprawę że nie jest to najwyższa półka, niemniej jednak jest jakiś konkretny sprzęt podobnych pieniądzach który będzie lepszy? Dodam że sprawdziłem w międzyczasie kilka modeli z forumowej listy polecanych sprzętów - na eBay lub gumtree wyskakuje albo żaden albo góra jeden, dwa egzemplarze i niestety w stanie do kompletnej renowacji albo w cenie znacznie przekraczającej mój budżet, że o cenach ewentualnych części zamiennych, wkładek, igieł które mogą być niezbędne w reanimowaniu nie wspomnę.
Nie zrozum mnie źle, ale trzeba sobie zdać sprawę że nie wszędzie na świecie jest dobry dostęp do modeli używanych z dobrego źródła i do dobrych serwisów które się tym zajmują, przynajmniej na poziomie podstawowym. Owszem, mam smykałkę do majsterkowania, do retro sprzętów ale do odtwarzania płyt chcę zwyczajnie sprzętu który mogę wyjąć z pudełka, podłączyć do wzmacniacza lub wieży stereo, ewentualnie wymienić jakieś podstawy jak pasek napędowy czy igła - tylko ważne żeby nie niszczył mi płyt jak jakaś chińska walizeczka z dyskontu czy brandowany noname oparty o ten sam mechanizm po kilku odtworzeniach, nic więcej
Jak mi się trafi w życiu jakiś Technics SL-1200 czy gramofon w cenie używanego samochodu to super, ale póki co nie mam na to pieniędzy.
Nie zrozum mnie źle, ale trzeba sobie zdać sprawę że nie wszędzie na świecie jest dobry dostęp do modeli używanych z dobrego źródła i do dobrych serwisów które się tym zajmują, przynajmniej na poziomie podstawowym. Owszem, mam smykałkę do majsterkowania, do retro sprzętów ale do odtwarzania płyt chcę zwyczajnie sprzętu który mogę wyjąć z pudełka, podłączyć do wzmacniacza lub wieży stereo, ewentualnie wymienić jakieś podstawy jak pasek napędowy czy igła - tylko ważne żeby nie niszczył mi płyt jak jakaś chińska walizeczka z dyskontu czy brandowany noname oparty o ten sam mechanizm po kilku odtworzeniach, nic więcej

- hansolo
- Gramofon: Metz tx 4963
No cóż. Lista była tworzona w czasach dawnych gdy ceny były zdecydowanie inne. Teraz to już inna bajka.
-
Dlatego patrząc na długość tych tematów o wyborze gramofonu szacowne grono doświadczonych użytkowników powinno dokonać reewaluacji tej listy
Ja się wypowiadał nie będę, bo czuję że obecnie nie mam ku temu żadnych kompetencji - ale chętnie bym przeczytał wszelkie za i przeciw różnym konstrukcjom- i starym i nowym, ale tak konkretnie co jest złe w danych sprzętach i dlaczego to wyklucza wybór tego a nie innego sprzętu
Wtedy byłoby łatwiej coś dobrać, bo wiedziałbym co dyskwalifikuje dany sprzęt np. niewymienna wkładka czy niezbyt wyważony plater.

- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Szanowne grono ma też inne obowiązki domowe, życiowe etc. nie tylko "reewaluacja" listy zakupowej.marianoaitaliano pisze: ↑20 sty 2023, 11:09Dlatego patrząc na długość tych tematów o wyborze gramofonu szacowne grono doświadczonych użytkowników powinno dokonać reewaluacji tej listyJa się wypowiadał nie będę, bo czuję że obecnie nie mam ku temu żadnych kompetencji - ale chętnie bym przeczytał wszelkie za i przeciw różnym konstrukcjom- i starym i nowym, ale tak konkretnie co jest złe w danych sprzętach i dlaczego to wyklucza wybór tego a nie innego sprzętu
Wtedy byłoby łatwiej coś dobrać, bo wiedziałbym co dyskwalifikuje dany sprzęt np. niewymienna wkładka czy niezbyt wyważony plater.
Ja mam wielki szacun np. dla Wojtka, który Swój cenny czas poświęca dla forum.
Zakupu gramofonu nie zrobisz jak zakup leku na receptę.
Wszystko zależy od stanu technicznego sprzętu, toru jaki posiadasz, Twojego ucha i oczekiwań dźwiękowych.
Nikt Ci nie da złotej rady, trzeba trochę samemu pomyśleć, poczytać forum, poświęcić swojego czasu by wypracować zdanie, ba nawet stracić trochę grosza.....
Panie nic za darmo w tych czasach, nawet gramofony zdrożały

[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650