Pamiętam, że ostatnio tak było np. z AT-95E, jak wzrosła cena, to przez pewien czas oferował tańsze i droższe aukcje

Logika w tym zerowa, no ale taki to już jest biznes

Fajny pomysł, ale to chyba dopiero w momencie, gdy znajdę się na etapie przechwycenia dźwięku z gramofonu przez komputerWojtek pisze:valv:
Możecie sobie pogadać albo wymienić się próbkami nagrań, skoro macie ten sam gramofon i wkłądkę, ale różne zamienniki igieł
hehehe, widze, że ten sam problem mamyvalv pisze:Fajny pomysł, ale to chyba dopiero w momencie, gdy znajdę się na etapie przechwycenia dźwięku z gramofonu przez komputerWojtek pisze:valv:
Możecie sobie pogadać albo wymienić się próbkami nagrań, skoro macie ten sam gramofon i wkłądkę, ale różne zamienniki igieł
Po prostu muszę obczaić jak podpiąć do lapka, żeby było dobrze.
Czy wyłapać sygnał od razu z przedwzmacniacza do wejścia mikrofonowego w laptopie, czy ze wzmaka z wyjścia słuchawkowego? czy jak, żeby było dobrze...?
To już jest poza temat, ale do tego typu zastosowań nie używamy ani wejść mikrofonowych ani wyjść słuchawkowych.valv pisze:Czy wyłapać sygnał od razu z przedwzmacniacza do wejścia mikrofonowego w laptopie, czy ze wzmaka z wyjścia słuchawkowego? czy jak, żeby było dobrze...?
Czemu pytasz Wamata o wkładki, a nie np. nas?pejot pisze:Wamat zaproponował mi do Duala 604 następujące wkładki:
Wszystkie mają wymienialne igły.pejot pisze:Może na początek jedno głupie pytanie: czy w tych wkładkach wymienia się igły? Ortofon wygląda jak jedna zwarta konstrukcja.
Nie powinieneś mieć z tym problemu.pejot pisze:Druga sprawa, czy te wkładki będą pasować do mojego mocowania? Zwłaszcza Ortofon wygląda tak, jakbym nie miał go jak zamocować.
Nie ramię, a półkoszyk z takim mocowaniem, bo to Dual z tego typu konstrukcjąpejot pisze:Z tego co wiem, ramię mam na 1/2'' ale jak patrzę na kształt mojej obecnej wkładki:
Twój Shure jest w wersji "Dualowskiej", a więc nie ma nawet mocowania na 1/2'' tylko mocuje się go na klips/zaczep w tyle półkosza.pejot pisze:to mam wrażenie, że te zaproponowane przez Wamat nie do końca będą pasować... (oczywiście podałem swój model oraz zdjęcie wkładki)
Na Twoim miejscu postawiłbym na AT-120E.pejot pisze:Zakładając, że każda z tych propozycji wejdzie mi w ramię: którą polecicie? Cieszy mnie, że winyl coraz bardziej zaprząta mój umysł, że się rozwijam w tym kierunku, ale jednak te 400 zł to dla mnie ciut za dużo żeby kupić i nie używać... Chciałbym mieć pewność, że dobrze wybiorę.
Słucham elektroniki i rocka, jeśli to ma wpływ.
Pewnie chodzi Tobie o tzw. overhang. Z tego właśnie powodu otwory na montaż wkładki są takimi podłużnymi szparkami, a nie okrągłymi dziurkami uniemożliwiającymi zmianę pozycji wkładkipejot pisze:Parę pytań:
- ta moja obecna wkładka, która wchodzi na klips jest większa od AT. Po zamocowaniu AT będzie chyba miała igłę w innym miejscu nad płytą? Czy jakoś to się koryguje wsuwając, wysuwając ramię? Nawet nie wiem jak się do tego zabrać.
Będziesz ją musiał przykręcić do półkosza dwiema śrubkami.pejot pisze:- Jak zamontować taką wkładkę? Po prostu zaczepić (też nie wiem jak, po prostu wsunąć?) i już wszystko będzie ok? Ten półkoszyk jakoś się demontuje? Przyzwyczaiłem się do obecnej wkładki która jest na zatrzask więc nie mam porównania...
Z pewnością będzie różnica, ale czy AT-120 to skok jakościowy względem Shure M75/91? Hmm... zależypejot pisze:- czy to będzie wyraźny skok jakościowy w brzmieniu? Czy szukać czegoś wyżej (wolałbym nie, sama akustyka mojego pokoju jest nie do poprawienia, więc nie wykorzystam w pełni brzmienia)
Potrzebujesz kabelki łączące wkładkę z koszem.pejot pisze:- właśnie zauważyłem, że AT ma inaczej ustawione bolce - w kwadrat. Moja wkładka ma w jednej linii. Jak to niby ma ze sobą pasować? Potrzebuję jakiś adapter, czy jak?