Excel ES70
-
Excel ES70
Czy kolega Pawelgrab mówi o tej japońsko-szwajcarsko-niemieckiej kooperacji AN4970 ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Polowanie na wkładki / igły
Chyba brakuje kontekstu do tego zapytania 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Przepraszam za zamieszanie. Na 3 stronie jest wątek o Excelu, ale nie wiem jak go wkleić/zacytować.
-
O, tenżepawelgrab pisze: ↑01 lip 2022, 22:34odpowiem tak :
a co się dzieje z trochę lepszymi wkładkami niż te najbardziej popularne AT....
ostatnio coraz trudniej zdobyć dobrą igłę do excel es 70 i co tam dalej będzie... ale jest konsensus- a jestem posiadaczem m.in oryginalnej wkładki (excel es70ex) - oczywiście był taki temat na forum:
viewtopic.php?f=12&t=17508
więc , jeżeli ktoś jest posiadaczem tej minimalistycznej wkładki Excel lub klonów to ostatnio do mnie dotarła ze Szwajcarii igła nagi czarny diament s70ex ze zgodnymi parametrami czyli: 0,2mill na 0,8 mill i co się okazuje:
jest to SANYO , no dobrze, czerwony korpus, to ok, chociaż w Japan napisane, że czerwony obecnie zastępuje przezroczysty szaro-zielony ex, no też dobrze
![]()
![]()
![]()
![]()
do rzeczy dostałem wkładkę przywiezioną z ze Szwajcarii za około 40 ewrusów, do tego czasu miałem "ala" oryginał s70ex, która to igła kładła na łopatki tonary itp. po około dwóch lata śmigania zaczęła dogotowywać , była to super igła i jej czas dobiegł końca, było powietrze, detale, na 1,3 nacisku odpowiednie basy- co tu rozpisywać polecałem bo użytkowałem, teraz dostałem nie wyklejankę czyli cały diament wsadzony w korpus podobno czarny, możliwe bo sprawdzałem, jest ciemny i pełny wklejony w korpus ale najważniejsze to oczywiście odsłuch:
przepaścią była igła s70ex przezroczysty korpus - od niemca- powietrze, super delikatne skrajne tony - po prostu czysty analog w 100% oczywiście w stosunku do ... s lub .... e, a ta dzisiejsza (s70ex) to po prostu tylko dwa wyrazy więcej: ale na plus różnica w odsłuchu to będzie tak :
1 - przestrzeń dynamika, 2- rozdzielczość i klarowność, na nacisku (właśnie sprawdzam)to jest 1,4 g - odsłuch wchodzi na nowy poziom - bez względu na preampy i tym podobne udziwnienia jest to igła ze Szwajcarii japońska rozprowadzana przez niemiecką hurtownię analogis - i po odsłuchu na dobry start bije wiele wkładek i igieł mm po klilka koła pln
![]()

- pawelgrab
tutaj tej igły nie ma :
https://www.dacapoaudio.com/3878-Excel- ... rance_form
co prawda miałem wcześniej eliptyka z przezroczystym korpusem ale obecnie trudno ją dostać,
nie mniej jednak ta o którą pytasz jest idealna - z tym, że korpus czerwony jak zwykły eliptyk - ale jest to czarny nude z małymi wartościami nacisku
możliwe , że jest gdzieś w sklepach , lub na łebeju, ale naprawdę warta zakupu u mnie gra z wkładką excel es70ex
Natomiast tą pierwszą bonded o oznaczeniu również s70ex masz tutaj np. i jest bardzo dobra :
https://snvinyl.co.uk/epages/eshop94330 ... XCEL70EX-E
mogę dodać, że wszystko co poniżej jest to dużo gorsze granie
,
albo nude s70ex:
https://snvinyl.co.uk/epages/eshop94330 ... CEL70EX-EN
https://www.dacapoaudio.com/3878-Excel- ... rance_form
co prawda miałem wcześniej eliptyka z przezroczystym korpusem ale obecnie trudno ją dostać,
nie mniej jednak ta o którą pytasz jest idealna - z tym, że korpus czerwony jak zwykły eliptyk - ale jest to czarny nude z małymi wartościami nacisku
możliwe , że jest gdzieś w sklepach , lub na łebeju, ale naprawdę warta zakupu u mnie gra z wkładką excel es70ex

Natomiast tą pierwszą bonded o oznaczeniu również s70ex masz tutaj np. i jest bardzo dobra :
https://snvinyl.co.uk/epages/eshop94330 ... XCEL70EX-E
mogę dodać, że wszystko co poniżej jest to dużo gorsze granie

albo nude s70ex:
https://snvinyl.co.uk/epages/eshop94330 ... CEL70EX-EN
Ostatnio zmieniony 16 sty 2023, 11:26 przez pawelgrab, łącznie zmieniany 1 raz.
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
-
- pawelgrab
a proszę

cytując siebie dokończę jeszcze skrót myślowy:
oczywiście chodziło mi o igły do wkładki excel es-70... (i jej klonów) oznaczone jako s70s i s70e,
dopiero od igieł oznaczonych s70ex jest naprawdę bardzo dobre przestrzenne i szczegółowe granie także polecam startować od tego poziomu

luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
-
- Gramofon: SL-1310MK2 i SL-QL15
Miałem założyć oddzielny wątek dla Excel ES-70EX, ale skoro już tu nadajecie to się podłączam.
Moja przygoda zaczęła się od wkładki Technics EPC-271 - mocno przeciętna, wręcz zwykła, dla mnie na start było ok, ale czytając forum polecana była wkładka EPC-205 pasująca do mojego gramiaka SL-1310MK2. Po dłuższych poszukiwaniach kupiłem za niemałe hajsy EPC-205CiiS z oryginalnym headshell'em i ponoć "oryginalną" igłą - zamieniając wkładki nie byłem w stanie usłyszeć różnicy pomiędzy 271 a 205 (gramiak podłączony pod preamp Yamaha C-4). Po 3 miesiącach padło zawieszenie w 205 i igła poszła do krainy wiecznego grania, zamówiłem nude eliptic z DaCapo z nadzieją że zagra lepiej, bo poprzednia igła to pewnie był szajs z naklejką 205C-II-S... i owszem tak było (naklejona ordynarnie oryginalna plakietka na tandetę).
Po dotarciu nowej igły znów rozczarowanie, zero różnicy w jakości dźwięku pomiędzy 271 a 205 (obie eliptyczne igły).
Tymczasem równolegle szukając headshell SH-100S, natrafiłem na takowy z niewiele mi mówiącą wkładką Excel ES-70EX w zestawie, gdzie udało się wygrać aukcję i tydzień później zestaw był już u mnie.
Stawiałem że wkładka to trup, a igła to tylko wspomnienie, ale o dziwo nie, sprzęt przyjechał sprawny i jakie ogromne pozytywne zdziwienie mnie ogarnęło jak zacząłem porównywać dźwiękowo EPC-205 do ES-70EX, gdzie ta druga bije zdecydowanie poprzednika. Gra zdecydowanie głośniej, ma o wiele bardziej soczysty dźwięk i jak dla mnie jest jaśniejsza co przypada mi do gustu. Jestem mega zadowolony i jednocześnie zawiedziony EPC205, które po odsłuchaniu płyty na Excelu i zmianie wkładki na 205 dźwięk jest po prostu nijaki jak ze zwykłej źle nagranej kasety.
O dziwo EPC ma 7mV na wyjściu, a więc powinna grać głośniej w stosunku do Excela co ma 3mV, a jest dokładnie na odwrót (potwierdzone na deckowych wskaźnikach).
Czy zatem wkładka EPC-205 jest uszkodzona? Kombinowana? Czy też ten niepozorny Excel to taki rarytas?
Data tech obu wkładek:
https://media.karousell.com/media/photo ... essive.jpg
https://www.vinylengine.com/turntable_f ... &mode=view
Moja przygoda zaczęła się od wkładki Technics EPC-271 - mocno przeciętna, wręcz zwykła, dla mnie na start było ok, ale czytając forum polecana była wkładka EPC-205 pasująca do mojego gramiaka SL-1310MK2. Po dłuższych poszukiwaniach kupiłem za niemałe hajsy EPC-205CiiS z oryginalnym headshell'em i ponoć "oryginalną" igłą - zamieniając wkładki nie byłem w stanie usłyszeć różnicy pomiędzy 271 a 205 (gramiak podłączony pod preamp Yamaha C-4). Po 3 miesiącach padło zawieszenie w 205 i igła poszła do krainy wiecznego grania, zamówiłem nude eliptic z DaCapo z nadzieją że zagra lepiej, bo poprzednia igła to pewnie był szajs z naklejką 205C-II-S... i owszem tak było (naklejona ordynarnie oryginalna plakietka na tandetę).
Po dotarciu nowej igły znów rozczarowanie, zero różnicy w jakości dźwięku pomiędzy 271 a 205 (obie eliptyczne igły).
Tymczasem równolegle szukając headshell SH-100S, natrafiłem na takowy z niewiele mi mówiącą wkładką Excel ES-70EX w zestawie, gdzie udało się wygrać aukcję i tydzień później zestaw był już u mnie.
Stawiałem że wkładka to trup, a igła to tylko wspomnienie, ale o dziwo nie, sprzęt przyjechał sprawny i jakie ogromne pozytywne zdziwienie mnie ogarnęło jak zacząłem porównywać dźwiękowo EPC-205 do ES-70EX, gdzie ta druga bije zdecydowanie poprzednika. Gra zdecydowanie głośniej, ma o wiele bardziej soczysty dźwięk i jak dla mnie jest jaśniejsza co przypada mi do gustu. Jestem mega zadowolony i jednocześnie zawiedziony EPC205, które po odsłuchaniu płyty na Excelu i zmianie wkładki na 205 dźwięk jest po prostu nijaki jak ze zwykłej źle nagranej kasety.
O dziwo EPC ma 7mV na wyjściu, a więc powinna grać głośniej w stosunku do Excela co ma 3mV, a jest dokładnie na odwrót (potwierdzone na deckowych wskaźnikach).
Czy zatem wkładka EPC-205 jest uszkodzona? Kombinowana? Czy też ten niepozorny Excel to taki rarytas?

Data tech obu wkładek:
https://media.karousell.com/media/photo ... essive.jpg
https://www.vinylengine.com/turntable_f ... &mode=view
SL-1310 MKII (EPC-205C-II)
SL-QL15 (EPC-P33)
SL-QL15 (EPC-P33)
-
Chciałem zamówić tę nude s70ex: z końcówka kodu EN ale jak dodałem do koszyka to się kod towaru zmienił na PL, tak ma być? Kraju dostawy jeszcze nie podawałem więc 

- pawelgrab
Po twoim zdjęciu kol.@Addeo wnioskuję, że grasz podstawowym zwykłym sferykiem oznaczonym jako s70s bądź s70sr, kiedyś przy wątku z pioneerem chyba 12d wrzuciłem taką fotkę: od lewej masz igły s70s, s70e, s70ex wg, poniższej specyfikacji: Obecnie oferta jest rozszerzona o igłę s70ex nude, którą obecnie gram czyli pełny czarny diament na nacisku 1,2grama.
Powiem tyle, jeżeli twoje ucho upodobało sobie sferyka, to pomiędzy twoją a moją igłą odsłuchowo jest przepaść o co najmniej 2 poziomy i twierdzę tak z całą odpowiedzialnością, dlatego proponowałem w wątku wcześniej rozpoczynać przygodę z tą wkładką - co najmniej - od igły oznaczonej s70ex z diamentem klejonym.
Mi osobiście leży na uchu excel oraz ortofon vms i uważam, że są to wkładki warte każdych pieniędzy i śmiało konkurują z nowymi wkładkami mm za 2 koła pieniędzy

- pawelgrab
tak ma być - płatność kartą z kodem cvv i przesyłka z 5 pieniędzy angielskich

- pawelgrab
Wrzucam zdjęcie mojej aktualnej igły s70ex nude jeżeli kogoś interesuje :

Dodam, że posiadałem wcześniej wkładki excel es70s i klona sontra 500s wszystko to są te same generatory (prócz EX4), w tym wszelkie inne klony tej wkładki o których była wielokrotnie mowa na Forum, różnica w brzmieniu zależy wyłącznie od igły - ta sama zasada dotyczy wkładki ortofon vms 10, 20 30 
-
Re: Excel ES70
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wydzieliłem temat do katalogu bo nie wiem czy ktoś by to potem znalazł w tamtym wątku

Tak na serio to EPC-205 II S ma 3.5mV na wyjściu, wersja H 7mV, a wersja L 2mV.
Były tez dwa rodzaje igieł - EX i zwykłe, gdzie EX miała silniejszy magnes.
W rzeczywistości wkładki S i H różniły się tylko igłą.
Wkładka L nie mogła grać z oryginalną igłą dedykowaną do wersji S bo inaczej sygnał byłby za słaby.
Każdy zamiennik jaki znam do tej wkładki ma magnes o wypośrodkowanej sile, przez co igły te pasują i grają z każdą wersją 205 czy 207, ale ciężko wtedy liczyć że trzymają się fabrycznych parametrów (coś za coś).
Z jednej strony kwestia tanich igieł na Technics, a z drugiej po prostu różne brzmienie. Ważne że się podoba

Mam w kolekcji ES70EX4 jako NOS w pudełku. Jeszcze czeka w kolejce do podpięcia.
Niemniej w przeszłości miałem u siebie już kilka niższych wariantów ES70 i pochodnych.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: SL-1310MK2 i SL-QL15
Absolutnie nie upodobałem sobie sferyka, bo mam takie igły na EPC271 i EPC205 i wiem jak sferyk potrafi grać, jednak uważam że jest przepaść pomiędzy Excelem 70EX który też jest sferykiem patrząc na kolor obudowy igły.pawelgrab pisze: ↑16 sty 2023, 21:55Po twoim zdjęciu kol.@Addeo wnioskuję, że grasz podstawowym zwykłym sferykiem oznaczonym jako s70s bądź s70sr,
Powiem tyle, jeżeli twoje ucho upodobało sobie sferyka, to pomiędzy twoją a moją igłą odsłuchowo jest przepaść o co najmniej 2 poziomy i twierdzę tak z całą odpowiedzialnością, dlatego proponowałem w wątku wcześniej rozpoczynać przygodę z tą wkładką - co najmniej - od igły oznaczonej s70ex z diamentem klejonym.
Obawiam się że trafiłem jakąś kombinowaną wkładkę jeśli chodzi o EPC205 no bo jak inaczej...
W wolnej chwili nagram próbkę z porównaniem jak grają te wkładki u mnie.
SL-1310 MKII (EPC-205C-II)
SL-QL15 (EPC-P33)
SL-QL15 (EPC-P33)