Wojtek pisze: ↑09 sty 2023, 14:30
Nigdy nie zrozumiem logiki stojącej za 1000 zł na używkę albo 4k na nówkę.
Już tłumaczę mój punkt widzenia. Nie wyobrażam sobie dać w łapę komuś 4 koła, żeby potem się okazało, że silnik nie trzyma obrotów, igła/wkładka do wymiany albo z czasem wyjdą inne kwiatki, których nie da się ogarnąć na pierwszy rzut oka, tym bardziej, że doświadczenie z kupowaniem takich zabawek mam nikłe. Zdecydowanie wolę za takie pieniądze kupić nowy sprzęt, na który mam rękojmię, gwarancję i możliwość zwrotu przed upływem co najmniej 14 dni i przede wszystkim będzie fabrycznie (bezpiecznie w razie wysyłki) zapakowany, a że VAT... No cóż, trudno. Jakoś mniej szkoda stracić tysiaka niż cztery i więcej
Wojtek pisze: ↑09 sty 2023, 14:30
To bardziej bajer niż coś potrzebnego przy odsłuchu.
Rozumiem, dziękuję!
Pytałem też o inne, podobne do Technicsa. Znalazłem na przykład Pioneer PLX-500/PLX-1000. Jakieś zdanie o nich macie?
I jeszcze temat budżetu - to, że mogę wyłożyć ponad 4tys, nie oznacza od razu, że chcę zapłacić tylko tyle i ani złotówki mniej. Im taniej, ale dalej sensownie, tym lepiej. Rozmawiałem ze sklepem Q21 i polecali mi Rega Planar 2 - że jest to już całkiem spoko gramofon, ale wiadomo - to jest sklep, oni chcą to przede wszystkim sprzedać, dlatego traktuję te propozycję z przymrużeniem oka. No i pomijam już fakt wyglądu, bo to, że mi się średnio podoba, to nie znaczy, że całkowicie go przekreślam. Po prostu jest to tańsza alternatywa od Technics'a - pytanie czy warta tych pieniędzy. Z tego co się tu naczytałem, to można dostać tańszy, lepszy i używany. I tutaj strzałeczka do pierwszego akapitu tego postu ---> do około tysiaka
Nie wiem już jak inaczej zapytać, żeby ktoś dał mi jasną odpowiedź, bez umoralniania

Ja się na tym nie znam, chyba po to jest to forum, żeby sobie pomagać, tak?
Bacek pisze: ↑09 sty 2023, 13:25
Silniki GR, MK7, i G (pozostałe modele). Są też inne różnice w budowie, nie pamiętam już jakie, budowa plinty/wygłuszenie i coś tam jeszcze. Inna masa talerzy np. mk7(1.8kg), 1500c(2kg), 1200gr(2.5kg).
Wielkie dzięki za odpowiedź!