Brak dźwięku z Unitra Fonica Cyryl GWS-114
-
Brak dźwięku z Unitra Fonica Cyryl GWS-114
Cześć! Jestem totalnie zielony w temacie słuchania muzyki na winylu i obsługi gramofonów. Ostatnio udało mi się znaleźć na strychu gramofon Unitra Fonica Cyryl GWS-114 w zestawie z dwoma głośnikami. Po podłączeniu całego zestawu do prądu i puszczeniu jakiegoś krążka okazało się, że dźwięk jest tylko słyszalny z tej igły co się styka z płytą.
Badając możliwe źródło problemu odkryłem, że gdy przesuwam suwak odpowiedzialny za głośność (ten po prawej) to głośniki szumią.
W kartonie w którym był gramofon z głośnikami, znajdowały się również 2 kable. Z jednej strony zakończone wtyczką do kontaktu, a z drugiej zakończone "świnką". Po dokładnych oględzinach gramofonu i głośników nie znalazłem gniazda w które pasowałyby te kable. Może jest to jakaś poszlaka mówiąca o tym, że w całym zestawie brakuje jeszcze jakiegoś elementu?
Zależy mi na tym aby chociaż spróbować naprawić ten gramofon. Co powinienem zrobić aby móc słuchać muzyki z tego zestawu?
Badając możliwe źródło problemu odkryłem, że gdy przesuwam suwak odpowiedzialny za głośność (ten po prawej) to głośniki szumią.
W kartonie w którym był gramofon z głośnikami, znajdowały się również 2 kable. Z jednej strony zakończone wtyczką do kontaktu, a z drugiej zakończone "świnką". Po dokładnych oględzinach gramofonu i głośników nie znalazłem gniazda w które pasowałyby te kable. Może jest to jakaś poszlaka mówiąca o tym, że w całym zestawie brakuje jeszcze jakiegoś elementu?
Zależy mi na tym aby chociaż spróbować naprawić ten gramofon. Co powinienem zrobić aby móc słuchać muzyki z tego zestawu?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Brak dźwięku z Unitra Fonica Cyryl GWS-114
Dźwięk spod igły to naturalne zjawisko.
Wrzuć jakieś fotki
Wrzuć jakieś fotki

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
W myśl zasady im więcej tym lepiej
Gramofon: Złącza z tyłu gramofonu: Końcówki kabli od głośników: Głośnik z przodu: Głośnik z tyłu: Igła:

Gramofon: Złącza z tyłu gramofonu: Końcówki kabli od głośników: Głośnik z przodu: Głośnik z tyłu: Igła:
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
Na forum Unitra Klubu szybciej znajdziesz pomoc niż tu.
Tam zajmują się tylko sprzętami Unitry.
Takie specjalistyczne forum tej marki.
Tam zajmują się tylko sprzętami Unitry.
Takie specjalistyczne forum tej marki.
https://unitraklub.pl/Witaj w UNITRA-Klubie!
Skarbnicy wiedzy o wszystkim co związane z hasłem "Unitra"
- kraf101
Najprawdopodobniej, ze starości rozsypał się piezo-przetwornik i wystarczy kupić i założyć nowy.
Jest jeden, jedyny problem. To się za cholerę nie będzie opłacało i jeżeli nie masz związku uczuciowego do tego sprzętu, to jest on po prostu elektrośmieciem. Jakość brzmienia takiego czegoś będzie tragiczna w porównaniu do najprostszego gramofonu z wkładką MM.
https://allegro.pl/oferta/wkladka-gramo ... 9768847913
Jest jeden, jedyny problem. To się za cholerę nie będzie opłacało i jeżeli nie masz związku uczuciowego do tego sprzętu, to jest on po prostu elektrośmieciem. Jakość brzmienia takiego czegoś będzie tragiczna w porównaniu do najprostszego gramofonu z wkładką MM.
- Szelak
Dlaczego?kraf101 pisze: ↑04 sty 2023, 17:12Najprawdopodobniej, ze starości rozsypał się piezo-przetwornik i wystarczy kupić i założyć nowy.
Do pocztówek dźwiękowych ten sprzęt nadaje się znakomicie.
- kraf101
Na roboczo zakładam, że Autor nie jest masochistą

A i tak są tańsze opcje.
https://allegro.pl/oferta/gramofon-unit ... 3076725926
- Szelak
Do pocztówek to najbardziej pasowałby Bambino, im starsza wersja tym lepiej.
Wygląda to najbardziej odschoolowo, i brzmi najlepiej, bo tam jest lampa.

Wygląda to najbardziej odschoolowo, i brzmi najlepiej, bo tam jest lampa.

-
Dziękuję wam za pomoc
Będę jeszcze próbował swoich sił na forum unitry.
Tak z ciekawości. Co to pocztówka muzyczna?

Tak z ciekawości. Co to pocztówka muzyczna?
- Szelak
- Załączniki
-
- 7F24D293-0EDB-417B-AAD8-2A2C212B5C10.jpeg (55.19 KiB) Przejrzano 2009 razy
-
- 5E15EB2B-3736-4951-8474-2BEEF7EF12FE.jpeg (56.92 KiB) Przejrzano 2009 razy
Ostatnio zmieniony 04 sty 2023, 18:50 przez Szelak, łącznie zmieniany 1 raz.
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
-
- kraf101
Jeżeli nie masz stosunku emocjonalnego do tego gramofonu, to wydawanie 120 monet na zamiennik UF-70, jest kompletnie nieracjonalne.
Bambino owszem. Na Bambino warto wydać 500 (chociaż jeszcze nie trzeba), bo Bambino uzyskał atrybut symbolu. Był dla wielu obiektem pożądania i już jego wartość będzie się utrzymywała, a może i wzrastała. Różne Cyryle i Emanuele, uzyskały co najwyżej przymiot chały i obciachu i już nigdy to się nie zmieni . Były kupowane i używane tylko dlatego, że nie było dostępu i pieniędzy na coś lepszego. Jeżeli nie mają charakteru pamiątkowego, to są i pozostaną plastikowymi elektrośmieciami, bez żadnego waloru użytkowego. Gramofon pożądania w tamtym okresie, to było zupełnie co innego i to trzyma wartość i cenę, dla wielu nieracjonalnie wysoką, ale trzyma i warto zapłacić tę cenę i wyrzucić monety, bo już nie spadnie.
- Tarkus
Powiedzmy, że "na upartego" Cyryl ma jeden plus - jeśli ma służyć tylko do pocztówek (z reguły źle wytłoczonych i do tego zużytych), bo płyt na niego szkoda! Mianowicie jest wyposażony w wyjście magnetofonowe, przez które da się go wpiąć do zewnętrznego wzmacniacza.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)