Niestety ,u mnie grała dłużej(kilka miesięcy) i nie czułem poprawy.Odpuściłem temat.Poszedłem w Jico.
Nowe, tanie igły z nagim diamentem?
- trafalgar
- Gramofon: Kenwood KP 990
Re: Nowe, tanie igły z nagim diamentem?
-
Rozważam też JICO... ale jednak Black Diamond to połowa ceny
takie Januszowanie trochę... więc szukam argumentu dla JICO 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No właśnie.
Jeszcze zależy o jakich wkładkach w ogóle mówimy.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Na już kwalifikuje się Pickering XV-15 - tutaj myślę o D1200, Stanton 500 i ELAC 795. Chce też zrobić zapas do Szczura M75 i Technicsa 207. Może nie są to jakieś perełki, ale niech grają tak jak się należy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pickeringi i Stantony - lepiej LPGear niż JICO, kompromisowo Tonar np.
Elac ESG - śmiało JICO, Tonar, Pfeifer, Dreher & Kauf.

Elac ESG - śmiało JICO, Tonar, Pfeifer, Dreher & Kauf.
Czy warto robić zapas? Jak już robić zapasy to lepiej do jakiegoś wyższego Shure'a czy EPC-205

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kukiz 30
No i dziś zawitała raptem po tygodniu czasu od zakupu. Tu plus dla sklepu Dacapo. Muszę powiedzieć że tan nagus to dobra zmiana w stosunku do sferyka, choć orginał to nie ma tego brzmienia. Brakowało tego czegoś. Tu po włączeniu i ustawieniu nacisku 1.15 od razu rzuca się muzykalność tej wkładki. Jest te jebniecie

Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
-
- Gramofon: Dual 510
Sam jestem ciekaw i wysnułem przy okazji teorię spiskową, taką że w zależności gdzie się kupuje igłę to mogą one się bardzo różnić od siebie.kukiz 30 pisze: ↑02 sty 2023, 20:03No i dziś zawitała raptem po tygodniu czasu od zakupu. Tu plus dla sklepu Dacapo. Muszę powiedzieć że tan nagus to dobra zmiana w stosunku do sferyka, choć orginał to nie ma tego brzmienia. Brakowało tego czegoś. Tu po włączeniu i ustawieniu nacisku 1.15 od razu rzuca się muzykalność tej wkładki. Jest te jebnieciesłyszalne. Potrzebowałem właśnie tej wkładki do codziennego użytku do cięższego grania. Dół jest niesamowicie uwydatniony, bardziej namacalny. Na plus, każde pasmo gra w sam raz. Nic nie wychodzi przed swój szereg. Słucham dopiero na dwóch płytach ale jest przyjemność wielka. Zobaczymy co dalej będzie
.

Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Igła N75 Analogis Black Diamond Nude elliptical 1.0-1.5g do wkładki Shure M75B zakupiona na DaCapoAudio:
https://www.dacapoaudio.com/1388-22081- ... -origin-jp
Po głębszych oględzinach, nie da się zaprzeczyć, iż oprawka igły po zamontowaniu do wkładki jest źle dopasowana - z lewej strony (zdjęcie) szczelina jest szersza. Z bliska wygląda to paździerzowo. Ale mysle, że można z tym żyć
Przy nacisku 1.5g zawieszenie trzyma się prawidłowo. Bardzo elegancki dystans
Na tym zdjęciu wydać chyba najlepiej skalę niedopasowania obudowy igły.
Natomiast jeśli chodzi o walory odsłuchowe to jestem mocno zadowolony. Słucham sobie dziś już jakieś 2h. Wcześniej nie miałem doczynienia z tą wkladką. Energia grania SonyXL45, czy PhilipsaGP412 bardziej do mnie przemawia. Ale tutaj jest też bardzo zadowalająco.
Pamiętać jednak należy, że większość moich igieł to jednak eliptyki i wydaje mi sie, że poziom tych wkładek w związku z tym pozostaje na zbliżonym poziomie. Nie znaczy, że złym. Dla mnie, już bardzo fajnym.
Po głębszych oględzinach, nie da się zaprzeczyć, iż oprawka igły po zamontowaniu do wkładki jest źle dopasowana - z lewej strony (zdjęcie) szczelina jest szersza. Z bliska wygląda to paździerzowo. Ale mysle, że można z tym żyć
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- kaf
Zamówiłem igłę Black Diamond do swojej AT20. Przyszła, chcę zamontować. Nie wchodzi.... Co się okazało, plastik wadliwie odlany. Jest za wąski, co widać na zdjęciu. Zrobiłem zwrot oddali pieniądze. Szkoda zachodu, dopłaciłem i zamówiłem HE od Tonar.
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10