Założenia docelowe są takie że ma być automatyczna i kilkustopniowa. Pierwszy etap to mycie ultradźwiękami i szczotkami, czyli takie nieco bardziej skomplikowane Konsti. Mam drukarkę 3D (Prusę), więc jest pewna swoboda pracy. Zakupiłem i wygrzebałem z szafek:
- myjkę Enzo Polska PRE-K3-ULTRA-030S (~400 PLN) - szczotki do Konstii i welur do myjki
- silniki 12V z przekładniami
- wałki i nakrętki
- złączki do śliników
- łożyska liniowe
- oringi
- kable i przełączniki
- łożyska Zaprojektowałem i wydrukowałem mocowanie do wanienki i obudowę silnika. Na tą chwile tak to wygląda: Założenia są takie, żeby myjka do płyt była demontowalna w prosty sposób, składana, w miarę możliwości kompaktowo no i skuteczna

Co do samego mycia, to pierwsza wersja będzie umożliwiała samo mycie ultradźwiękami i szczotkami, w obu kierunkach.
Następnie dojdzie odsysanie płynu. Kolejnym etapem będzie dodanie płukania płynem innym niż myjący - jako etap pomiędzy myciem zasadniczym a odsysaniem. Oczywiście, z uwagi na ekonomikę mycia zakładam separację płynów i ich powtórne, odpowiednie użycie.
Jest też opcja zastąpienia odsysania wentylatorem - do suszenia, ale to pod rozwagę i na etapie sprawnie działającej płuczki.
CDN