Kolekcje sprzętowe forumowiczów
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów
Celowo zakupiony. Mam też i model 1.
Dla mnie ma to pewien urok.
Czasem lubię sobie usiąść przy kawie i zapuścić kilka pocztówek.
https://www.youtube.com/watch?v=shisgymvKZ8
Dla mnie ma to pewien urok.
Czasem lubię sobie usiąść przy kawie i zapuścić kilka pocztówek.
https://www.youtube.com/watch?v=shisgymvKZ8
- Szelak
Jest jeszcze taki temat, ale wyjmuję je z szafy raz, no może dwa razy w roku 

- kinky
- Gramofon: Philips 5877
Aria. Przed maturą chodziliśmy (nie, nie na kremówki

Fajne "stare graty"

Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
- Marekbroda
- Gramofon: SABA 350
Takie coś sobie kupiłem
Mój ulubiony magnetofon
SABA 350 full automatic- to nie szwedzki samochód z automatyczna skrzynia biegów.
-
- Gramofon: Hitachi HT-354
@Marekbroda zawalisty, taki all in one;)
Hitachi HT-354, Nordmende LB550, Kenwood KR-V75R, Nikko NA 390 II, Nikko NT 790
- Szelak
Ten boombox z gramofonem jest niesamowity.
Ja mam tylko taki.
Ja mam tylko taki.
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Świetny, pierwszy raz widzę taki kombajn.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
- Cichy5000
- Gramofon: Technics SL-1610MK2
Fajowa kolekcja gratuluje

Sony PS-X4, 205ED B-SAS od Jico,
PreamP Dyskretniok.
HiFiBerry Digi2 Pro +, ubp-x700, Dac MFD 6N3P; Yamaha M 4, C 4 ;Ayon Audio Scorpio,
Tellurium q ultra black ll, 2497 Mogami.
Tellurium Q Silver,Harbeth C7ES-3
PreamP Dyskretniok.
HiFiBerry Digi2 Pro +, ubp-x700, Dac MFD 6N3P; Yamaha M 4, C 4 ;Ayon Audio Scorpio,
Tellurium q ultra black ll, 2497 Mogami.
Tellurium Q Silver,Harbeth C7ES-3
- Szelak
Zamarzył mi się polski dyskofon, ale taki, który byłby pierwszym modelem Foniki. Rocznik 1990.
Ponadto ten właśnie model o numerze seryjnym 001, urzekł mnie pięknym dużym diodowym wyświetlaczem (widzę cyferki nawet z 5-6 metrów).
Postanowiłem go zdobyć, i znalazłem, dwa lata temu, u typa, który trzymał go w zatęchłym garażu. Dawał znaki życia ale płyt nie uruchamiał i nie czytał. Za 3 dychy wziąłem.
W domu zdjąłem obudowę, odkurzyłem elektroluksem z pajęczyn i kurzu, wyczyściłem soczewkę, oczyściłem prowadnice i powtórnie je nasmarowałem oliwą do maszyn i …….. zagrał, i gra po dziś dzień i to jak. Ani razu się nie zepsuł. Reaguje od razu, czyta wszystkie formaty. Gra tak, że NAD C 538 powędrował do szafy.
Daję głowę, że gra tak samo, a może i lepiej niż wspomniany NAD za blisko 2 tys złotych.
Wyglada super, mega wintidżowo, czego nie miał nijaki w wyglądzie NAD, z nieczytelnym wyświetlaczem.
Konkluzja jest taka, że często za niewielkie pieniądze, albo czasem i prawie za darmo, możemy mieć coś co gra jak sprzęt za grube pieniądze. Dziś już coraz ciężej o takie okazje, ale ciągle coś można znaleźć.
Ponadto ten właśnie model o numerze seryjnym 001, urzekł mnie pięknym dużym diodowym wyświetlaczem (widzę cyferki nawet z 5-6 metrów).
Postanowiłem go zdobyć, i znalazłem, dwa lata temu, u typa, który trzymał go w zatęchłym garażu. Dawał znaki życia ale płyt nie uruchamiał i nie czytał. Za 3 dychy wziąłem.
W domu zdjąłem obudowę, odkurzyłem elektroluksem z pajęczyn i kurzu, wyczyściłem soczewkę, oczyściłem prowadnice i powtórnie je nasmarowałem oliwą do maszyn i …….. zagrał, i gra po dziś dzień i to jak. Ani razu się nie zepsuł. Reaguje od razu, czyta wszystkie formaty. Gra tak, że NAD C 538 powędrował do szafy.
Daję głowę, że gra tak samo, a może i lepiej niż wspomniany NAD za blisko 2 tys złotych.
Wyglada super, mega wintidżowo, czego nie miał nijaki w wyglądzie NAD, z nieczytelnym wyświetlaczem.
Konkluzja jest taka, że często za niewielkie pieniądze, albo czasem i prawie za darmo, możemy mieć coś co gra jak sprzęt za grube pieniądze. Dziś już coraz ciężej o takie okazje, ale ciągle coś można znaleźć.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Super deal. Fajne magnety, łza się w oku kręci!
Poniżej materiał historyczno poglądowy z opisem serii i modeli oraz co przydatne typów użytych laserów.
A dla Ciebie Szelaku - informacja o pilocie!
w tekście..
Fonica w świecie CD, czyli „dyskofony” z Łodzi
http://www.technique.pl/mediawiki/index ... %C5%81odzi
Tak mi się spodobał ten Twój, ze chyba sobie poszukam kogoś ze starym strychem i może coś się wyszuka. Swoją drogą dla mnie tez to ciekawostka, bo pamiętam ów czas i myslłem, że w 1989 były u nas tylko Philipsy w Pewexie. kumpel miał i chodziłem posłuchać, niestety miał tylko dwie płyty Chrisa De Burga czy jakoś tak..? Ale to i tak było sporo wtedy. A i tak wszyscy woleli chcieć magnetowid.
Tu warto wyjaśnić, że to nie numer seryjny, tylko numer serii (pierwszej). Potem były serie kolejne, a numery to już kwestia statystyczna.
Poniżej materiał historyczno poglądowy z opisem serii i modeli oraz co przydatne typów użytych laserów.
A dla Ciebie Szelaku - informacja o pilocie!

Fonica w świecie CD, czyli „dyskofony” z Łodzi
http://www.technique.pl/mediawiki/index ... %C5%81odzi
Tak mi się spodobał ten Twój, ze chyba sobie poszukam kogoś ze starym strychem i może coś się wyszuka. Swoją drogą dla mnie tez to ciekawostka, bo pamiętam ów czas i myslłem, że w 1989 były u nas tylko Philipsy w Pewexie. kumpel miał i chodziłem posłuchać, niestety miał tylko dwie płyty Chrisa De Burga czy jakoś tak..? Ale to i tak było sporo wtedy. A i tak wszyscy woleli chcieć magnetowid.

- amrowek
FONICA CDF 001
LC7880 – CXD1135Q
KSS-150A
LC7880 – CXD1135Q
KSS-150A
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- pablos
- Gramofon: Technics SL-100c
Niektórzy już wiedzą, a niektórzy nawet słuchali już u mnie, więc można oficjalnie 
Przyszedł czas na zmianę u mnie wzmacniacza. Pożegnałem się ze Yaqinem, Hegel już również powoli odlatuje, a na ich miejsce zawitał ASR Emitter 1 plus.
Recenzentem z zawodu nie jestem i wody lać nie potrafię. Jak gra ? Świetnie. Czystość dzwięku, rozdzielczość, przestrzeń, ale to co najbardziej się rzuca to niesamowita muzykalność - mimo że to tranzystor, to gra bardziej lampowo niż niejedna lampa
Jestem niesamowicie zadowolony z tej zmiany - idealnie wpasował się w charakter grania jakiego szukałem
A coś mnie nosiło do tego wzmaka, bo przeglądając forum i informację o tym wzmacniaczy natrafiłem nawet na swój wpis

Przyszedł czas na zmianę u mnie wzmacniacza. Pożegnałem się ze Yaqinem, Hegel już również powoli odlatuje, a na ich miejsce zawitał ASR Emitter 1 plus.
Recenzentem z zawodu nie jestem i wody lać nie potrafię. Jak gra ? Świetnie. Czystość dzwięku, rozdzielczość, przestrzeń, ale to co najbardziej się rzuca to niesamowita muzykalność - mimo że to tranzystor, to gra bardziej lampowo niż niejedna lampa

Jestem niesamowicie zadowolony z tej zmiany - idealnie wpasował się w charakter grania jakiego szukałem
A coś mnie nosiło do tego wzmaka, bo przeglądając forum i informację o tym wzmacniaczy natrafiłem nawet na swój wpis

A więc, zadanie wykonane ...

Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
- Szelak
Dzięki za linka, ale go już czytałem ponad 2 lata temu. W zasadzie to zanim go kupiłem to przeczytałem o nim wszystko co było.Darkman pisze:
ł ten Twój, ze chyba sobie poszukam kogoś ze starym strychem i może coś się wyszuka.
Tam jest napęd Mitsumi.
Świetny sprzęt. Ważne by go kupić zadbanego. Chociaż co ja mówię, mój był w opłakanym stanie.
- Szelak
Mam jeszcze Damę Pik.
Kupiłem za stówę, bo sprzedający myślał, że uszkodzona, a działała bez zarzutu.
Damę lubię najbardziej.
Oczywiście chciałbym mieć Revoxa, Tandberga, czy tam rożnego rodzaju Koncerty i tym podobne, ale mnie nie stać.
A z braku laku to……
- Załączniki
-
- 8A686E9A-653D-4EC5-A583-361BA52A4189.jpeg (16.82 KiB) Przejrzano 643 razy
- Merrick
- Gramofon: Thorens TD-160 Super
- Kontakt:
Niezła kolekcja
...............................................
Mój kolega ostatnio kupił takie cuś
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection