miti1986 pisze: ↑29 gru 2022, 12:59
mam drugi gramofon(i niestety też bez mocowania 1/2").
Porada co do mocowania non fixed czyli typ SME 1/2 cala kompletnie od czapy i nie brałbym jej pod uwagę, bo nie znajduje logicznego uzasadnienia. Miałem gramofony zarówno z ramieniem fixed jak i non fixed i nie widzę problemów eksploatacyjnych.
co do krzywizny S lub direct samej rurki ramienia, to nawet się nie wypowiadam bo by mi to ubliżało

ze wzgledu na kompletną niedorzeczność tematu, a zwłaszcza pseudo porady.
Transformator znalazłem
Oki, ale to potem, bo jeszcze sobie typ sprawdzisz dedykowany pod gramofon, ten juz wybrany.
wątek na ten temat znajdziesz u nas na subforum Sony.
Na mój gust wizualnie JVC wygrywa.
Na mój też, choć ten Hitachi dość interesujący. Victor jednak chodzi w nieco wyższej klasie, to może być plus. Raczej ma też lepszy współczynnik odsprzedaży.
O wkładkę, która obecnie wisi, zapytałem. Zobaczymy co się dowiem.
OK. to wkładka wysokonapięciowa MCLH, zatem użytkujesz jak klasyczną moving magnet.
Dość fajna jednak to LH, cenowo na giełdzie chodzi w granicach 400-500 o ile igła z kontrolowanym przebiegiem (niestety jest niewymienna). Opinie i opis znajdziesz w nowym (od wczoraj dziale _>wkładki> katalog i na sub Sony [posty @Regsofta]. Trudno mi tu coś radzić, ale ja bym w zależności od ceny wolał brać soute gramofon, a wkładkę dobrać już na spokojnie za poradami kolegów na spokojnie, dopytać @wojtka i nawet zmusić go do fajnej oferty dla siebie z zapasów. generalnie tu zalecałbym rozwagę i spokój, co nagle to po diable. Jeśli gość nie ma tego wliczonego w komplecie z gramofonem to w sumie minus, bo samą wkładkę tę czy inną możesz kupić w wielu miejscach.
Aha, najlepiej byłoby obejrzeć oba te gramofony, choć nie wiem czy to możliwe względem lokalizacji.