Dziękuję .NotOldClassic pisze: ↑17 gru 2022, 18:30Jeżeli mogę pomóc, to wysoka temperatura jest pożądana. Oczywiście ktoś drugi powinien to kontrolować i umieć zareagować, gdy stanie się niebezpieczna. Jaka, nie wiem bo to dość indywidualna rzecz. Wysokiej temperatury bardzo nie lubią wirusy. Dlatego układ immunologiczny reaguje jej podniesieniem w przypadku walki z nimi.
Szczepienie w tym momencie jest nie tylko niemożliwe, ale niepożądane. Dopiero jak będziesz całkowicie zdrowy. Zresztą po co? Za rok, dwa będzie zupełnie inna grypa i szczepionka może nic nie dać. Takie wirusy bardzo szybko mutują, właśnie po to aby jak najwięcej zarażać i mnożyć się, bo to jest sens ich istnienia (zresztą nie tylko ich). Dlatego wszelkie epidemie zawsze zdążają w kierunku szczepów bardziej zaraźliwych, a mniej śmiertelnych dla zakażonego.
Paracetamolizm na Wyspach jest już legendą. Niekiedy na ból związany ze stanami zapalnymi wystarczy aspiryna, może też być pyralgina, ibuprofen. Najlepiej w postaci roztworu lub choć zawiesiny. Trzeba dużo pić wody.
Antybiotyki nie działają na wirusy. Branie antybiotyku bez wyraźnej przyczyny, po pierwsze zakłóca naszą florę bakteryjną (nota bene mającą swój udział w zwalczaniu wszelkich infekcji) i co bardzo ważne, uodparnia bakterie chorobotwórcze, których jesteśmy nosicielami (każdy jest nosicielem, nie tylko bakterii). Gdy rzeczywiście antybiotyk będzie konieczny, może nie zadziałać. Co wówczas?
Co do kaszlu, to nie wiem czy jest dostępna kodeina. W Polsce można ją dostać bez recepty lecz w niedużych ilościach. Może ewentualnie poprosić o jej przepisanie.
Może niektórzy zrozumieją ,że szczepionki zaburzają naturalny układ immunologiczny.
Prawdopodobieństwo ,że szczepionka na grypę bedzię skuteczna to tylko około 10% .
Trzymaj się żelazny .
Pozdrawiam , wasz foliarz