Jestem Arnold. Czytam forum od kilku tygodni nabywając nową wiedzę i postanowiłem, że pora się odezwać.
Jestem początkującym entuzjastą winyli. O tym by zacząć myślałem już od paru lat, gdyż muzyka której słucham pochodzi głównie z czasów gdy przygotowywano ją właśnie na ten nośnik. Chciałem posłuchać jej w ten sposób jak robiono to pierwotnie i przekonać się jaka jest różnica.
W tym roku kupiłem swoją pierwszą płytę. Słuchając jej dosłownie byłem w szoku! Zawsze ceniłem dobre brzmienie, ale mój dotychczasowy system (choć nie oszczędzałem na słuchawkach, głośnikach, karcie dźwiękowej i kablach) opierał się o pliki mp3, ewentualnie flac oraz streaming. Jednak coś czuję, że teraz będę z tego korzystał tylko po to by sprawdzić czy muzyka, którą chce kupić na winylu to moje klimaty, a potem będę jej szukał na giełdzie by raczyć się jej analogowym brzmieniem.
Podoba mi się też cała "ceremonia" związana z winylami i gramofonami. Kalibracja, czyszczenie, to wszystko jest pożywką dla mojego naturalnego perfekcjonizmu i zamiłowania technicznego.
Oprócz tego gram też na gitarze elektrycznej. Mam sporą wiedzę na temat audio z tego rewiru jak i umiejętności precyzyjnej regulacji samego instrumentu. Przydało się to chociażby w ustawieniu gramofonu i zrozumienia istoty jego działania.
Liczę, że jeśli palnę jakąś głupotę lub zadam zbyt oczywiste pytanie związane z winylami, to od razu nie wyląduję na stosie