zelazny pisze: ↑13 gru 2022, 19:36
bloczki
Rozmowa z Tobą na temat różnic w budowaniu dźwięku przez zmianę elementów systemu można porównać do rozmowy o seksie z prawiczkiem. Nie doświadczyłeś. Bardzo mi przykro.
Ktoś tu pisał coś o bloczkach??
Dalej nie odpowiedziałeś o tym czy słyszysz różnicę w tym jak gra Twój system a inne. Może problem leży po prostu gdzie indziej.
Przesunięcie sceny a raczej tego gdzie głośniki ją budują łatwo sprawdzić. Większość osób które u mnie była słuchała muzyki na środku salonu zamiast usiąść wygodnie na kanapie. Dlaczego?? Bo tam najlepiej słyszalna była stereofonia i szczegóły. Teraz zapraszam już na kanapę półtora metra od głośnikow. Nie trzeba stać

.
Jeżeli ta różnica nie była by dla Ciebie słyszalna a elektrostaty budują ścianę dźwięku z bardzo wyczuwalną granicą to znaczy że głuchyś Pan jak pień.
A na razie gratuluję systemu który niezależnie od warunków gra idealnie, bo tylko to z Twojego braku różnicowania mogę sobie na razie wywnioskować.
Z drugiej strony przykro się robi jak wiele Cię omija.
Skoro nazywasz mnie (nie wiem dlaczego myślisz że obraźliwie) audiofilem, to również i autofilem jestem bo motoryzację też kocham. I tutaj przypomina mi się z życia wzięte. Moje V8 ma zmieniony wydech, kolektor ssący, przepustnice, wtryskiwacze, cewki, soft w silniku, soft w skrzyni itp itd. I każda modyfikacje daje taki uśmiech gdy czuję kolejne zmiany. Mam też znajomego z pracy który jeździ od paru lat dacia Logan i on nie widzi żadnej różnicy jadąc ze mną moim i jego autem. Jak to mówi. "I to i to jeździ". I cieszę się bardzo, że człowiek pozytywnie nastawiony, tyle problemów z życia odjęte. Aż się przyjemnie słucha jak mówi - tutaj cytat" jak ego MCV zapierdala " a ostatnio zmienił nawet świece na platynowe i stwierdził że w jego 0,9MPI nie ma różnicy więc zwykle świece za 5 funtów wystarczą.
Oj... miało być z życia a wyszła analogia.
EDIT :
Jeszcze jedno. Ja mogę sobie słyszeć ale każdą zmianę w systemie sprawdzam softem z wykresem częstotliwości. Moje uszy mogą sobie wmawiać ale jak nakłonić mikrofon żeby kłamał??
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)