Powinieneś to sobie ustawić na automatyczny podpis, żeby każdy wiedział jaka jest twoja główna funkcja na tym forum.
Przewody wewnątrz ramienia gramofonu i kable idące z układu na gniazda RCA - jakich szukać?
- JackNigga
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Re: Przewody wewnątrz ramienia gramofonu i kable idące z układu na gniazda RCA - jakich szukać?
No patrz... a ja myślałem że to dzięki niemu mamy miejsce gdzie można pogadać. Że jest tu gospodarzem.
I to świadomym swojej roli i charakteru, że pozwolę sobie zacytować:
"Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia"
Moim zdaniem pełniej i dokładniej oddaje charakter.
A skoro już o charakterze naszego admina mowa, to chyba jest, co najmniej, tolerowany, jeśli nie akceptowany przez stałych bywalców. A czemu?
Ano temu, że to koloryt tego forum, a Wojtek w jednym poście potrafi pojechać ironią czy sarkazmem, a chwilę potem, jeśli jest potrzeba, palnąc elaborat na pół strony, uzasadniający swoje stanowisko - z korzyścią dla innych, Z resztą, zwróć uwagę, że spokojnie możesz mu odpysknąć - jeśli tylko potrafisz - nie obrazi się, nie użyje magicznych guziczków.
Dlatego sugeruję więcej dystansu i nie traktuj tego tak na serio

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Przewody wewnątrz ramienia gramofonu i kable idące z układu na gniazda RCA - jakich szukać?
Już bez kolorowych dodatków - serio polecam wymienić całość okablowania za jednym zamachem, a nie tylko to co w ramieniu.
W dziale okablowania znajdziesz wątki o tym jak sobie z tematem poradzić w Dualach (przeróbka DIN5 na RCA). Podejrzewam że w Twoim gramofonie jest podobna problematyka, ewentualnie trzeba by zerknąć na schemat jeśli jest dostępny.
W dziale okablowania znajdziesz wątki o tym jak sobie z tematem poradzić w Dualach (przeróbka DIN5 na RCA). Podejrzewam że w Twoim gramofonie jest podobna problematyka, ewentualnie trzeba by zerknąć na schemat jeśli jest dostępny.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JackNigga
Ok, sprawdzę to, dziękuję. Interesuje mnie jakich kabli szukać i jakimi kryteriami się kierować, aby jako laik w tej kwestii znaleźć odpowiednie.Wojtek pisze: ↑10 gru 2022, 22:41Już bez kolorowych dodatków - serio polecam wymienić całość okablowania za jednym zamachem, a nie tylko to co w ramieniu.
Gdy szukam kabli sygnałowych do gramofonu wyskakują mi kable do ramienia, albo kabelki do wkładki. Mi chodzi oczywiście o te idące od układu sygnałowego na wyjścia. Te stare co są obecnie to te wyciągnięte z kabla DIN-5 i wychodzą z płytki sygnałowej na dołożone wyjścia RCA + śrubę GND.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Możesz szukać kabli instrumentowych (żyła w ekranie) lub mikrofonowych. Średnice jakie Ci pasują. Pojemność koło -70-80pf/m znajdziesz dość prosto i tanio.
Koło 55pf już potrzeba trochę powybierać i będzie drożej ale nadal to nie poziomy cen kablofilskie..
Na forum jest długi wątek w którym rozmaitych propozycji trafisz kilkanaście co najmniej.
Koło 55pf już potrzeba trochę powybierać i będzie drożej ale nadal to nie poziomy cen kablofilskie..
Na forum jest długi wątek w którym rozmaitych propozycji trafisz kilkanaście co najmniej.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
viewtopic.php?f=51&t=1697&p=405412#p405412 tutaj też o to pytałem, ja u siebie będę puszczał bezpośrednio z ramienia do kabli sygnałowych - tylko przy tym rozwiązaniu trzeba solidnie kabel sygnałowy umocować do wnętrza plinty.
- JackNigga
O, spoko, poszperam w necie na ten ten temat i coś dobiorę. Dzięki za wszelkie informacje.
-
Nie zlinczujcie mnie, ale czy te przewody cardas nie zalatują trochę skrętką komputerową, w jakim celu są skręcone, skoro sprzedający twierdzi, że przed montażem należy je rozpleść - jaki cel ?JackNigga pisze: ↑06 gru 2022, 22:49No właśnie, nie ja montuję, więc nie mam pewności.pawelgrab pisze: ↑06 gru 2022, 22:46Przecież nie ty montujesz kolego![]()
Masz linka
https://allegro.pl/listing?string=lica% ... wa&order=dDzięki za link.
Mam jeszcze parę pytań - czym dokładnie (oprócz ceny) różni się to okablowanie z Twojego linku od tych kabelków z linku poniżej?
https://allegro.pl/oferta/kabelki-do-ra ... 2787936795
Czy te poniżej to coś zupełnie innego od powyższych?
https://allegro.pl/oferta/kabelki-do-ra ... 1456550225
Czysto teoretyzując, czy te kabelki pasowałyby do mojego gramofonu?
Niezła marża ...
-
Nie
Tylko na odcinku od miejsca gdzie przewody wychodzą z rurki ramienia i idą dalej w kolumnie ramienia. W samej rurce mogą być skręcone.
Rozpleść trzeba dlatego żeby nie robić zbędnych oporów na łożyskach.
Zamiast kupować Cardasa możesz kupić cienką licę nawojową w bawełnie lub rozbebeszyć kabel od jakiejś starej myszki komputerowej. Tam są takie cienkie przewodziki i bardzo giętkie. Było o tym na forum wiele razy.
- Merrick
- Gramofon: Thorens TD-160 Super
- Kontakt:
Serio? Nie będą miały zbyt wysokiej pojemności? Ktoś to mierzył? Gdzie jest ten wątek?
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
-
Jak je wydłubiesz z tego ekranu i puścisz luzem w ramieniu to nie powinno być żadnego problemu.
Lica moim zdaniem najlepsza.
Lica moim zdaniem najlepsza.
-
Drut nawojowy z alle jest najlepszy, czasami w podwójnej emalii występuje.
Przepis diy: średnica 0,05...0,08mm.
Najwygodniejszy to (0,06 x4...6 + 0,08 x3). Naturalnie można to zrobić z samego 0,06 ale trza dać co najmniej 8 linek (8-12 jest OK) na przewód.
Dobierasz długość jaką potrzebujesz i skręcasz wkrętarką.
2 haczyki - jeden we wkrętarce a drugi zamocowany do czegoś z przeciwnej strony. Przeciągasz ze szpulki tyle razy ile trzeba i skręcasz. Giętki, wytrzymały, solidna miedź.
Jeśli kogoś nie stać/nie chce wydawać na VdH dedykowanego do ramion to to jest to. Nic innego się z tym nie równa. Sprawdziłem wielokrotnie (50...100 ... dokładnie nie pamiętam).
Przepis diy: średnica 0,05...0,08mm.
Najwygodniejszy to (0,06 x4...6 + 0,08 x3). Naturalnie można to zrobić z samego 0,06 ale trza dać co najmniej 8 linek (8-12 jest OK) na przewód.
Dobierasz długość jaką potrzebujesz i skręcasz wkrętarką.
2 haczyki - jeden we wkrętarce a drugi zamocowany do czegoś z przeciwnej strony. Przeciągasz ze szpulki tyle razy ile trzeba i skręcasz. Giętki, wytrzymały, solidna miedź.
Jeśli kogoś nie stać/nie chce wydawać na VdH dedykowanego do ramion to to jest to. Nic innego się z tym nie równa. Sprawdziłem wielokrotnie (50...100 ... dokładnie nie pamiętam).