Przewody wewnątrz ramienia gramofonu i kable idące z układu na gniazda RCA - jakich szukać?
-
Re: Przewody wewnątrz ramienia gramofonu i kable idące z układu na gniazda RCA - jakich szukać?
Poczytaj tutaj
viewtopic.php?t=13948&start=435#p358225

- kukiz 30
Re: Przewody wewnątrz ramienia gramofonu i kable idące z układu na gniazda RCA - jakich szukać?
Z opisu nic nie wynika ,nie znamy pojemności przewodu.Z drugiej strony to myślę że na pewno lepsze niż te co masz teraz.Poczekaj ,niech się wypowiedzą doświadczeni koledzy.
Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
- JackNigga
No racja.
Wow. Dobry patent z pokolorowaniem tej licy.

Ciekawi mnie też czy jakość dźwięku będzie słyszalnie inna w przypadku Unitry i użycia licy, a użycia dedykowanych do tego celu kabelków.
Nachodzi mnie tu kluczowe pytanie - czy te przewody idące od ramienia do układu są/mogą być takie same jak te idące później od układu do wyjść audio, oraz czy potrzebują jakichś konektorów/nasadek?
.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
"Czysto teoretyzując" to dla mnie sama inwestycja w wymianę przewodów w ramieniu to już jest swego rodzaju palenie pieniędzy skoro mowa o G8010.
Niemniej jeśli z jakiegoś powodu tego nie widzisz lub masz sentyment to jasne, zrób upgrade.
Gniazda RCA upgrade'm co prawda nie są.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JackNigga
Tak, mam sentyment i dlatego to robię. Tak samo ktoś mógłby powiedzieć o kimś remontującym stare polskie auto przywracając mu dawny blask - pytanie "po co" nie ma w takich przypadkach sensu ani celu.Wojtek pisze: ↑07 gru 2022, 00:00"Czysto teoretyzując" to dla mnie sama inwestycja w wymianę przewodów w ramieniu to już jest swego rodzaju palenie pieniędzy skoro mowa o G8010.
Niemniej jeśli z jakiegoś powodu tego nie widzisz lub masz sentyment to jasne, zrób upgrade.
Gniazda RCA upgrade'm co prawda nie są.
Co do gniazd RCA - uważasz, że wtyk DIN-5 na kablu był lepszym rozwiązaniem? Jeśli tak, to dlaczego większość gramofonów z tej nieco wyższej półki ma RCA?
Mógłbyś się odnieść do mojego zapytania patrząc przez pryzmat tego gramofonu? Myślę, że Twoja wiedza mogłaby rozwiać moje wątpliwości:
.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Weź sobie ten zestaw do Pro-Jet za 59, będzie OK.
RCA - wymiana np na Prolink:
viewtopic.php?f=64&t=9534&hilit=wymiana+kabla+sony
RCA - wymiana np na Prolink:
viewtopic.php?f=64&t=9534&hilit=wymiana+kabla+sony
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To akurat nie była kwestia półki, a popularności rozwiązań

Zadaj sobie inne pytanie - dlaczego wiekszość gramofonów nie ma gniazd tylko wystający kabel?
A ten kto będzie Tobie to robił ma jakąś opinię na ten temat czy robi to pierwszy raz?

Lepiej w konektory się nie bawić i zwykle jest to puszczone bezpośrednio do płytki sygnałowej.
Można oczywiście wypuścić bezpośrednio, ale przez płytkę bezpieczniej.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Przepraszam że wtrącę... Czyli mam rozumieć że pominięcie jednego złącza i wypuszczenie przewodu bezpośrednio z drapaka, np. w konstrukcji Ahaii, gdzie ekran jest połączony bezpośrednio z uziemieniem gramofonu i wzmacniacza będzie lepszym pomysłem, bo mniej możliwości potencjalnej degradacji sygnału? Pytam, bo takie rozwiązanie ułatwiło by mi nieco projekt. I pytanie, czy Twoim zdaniem było by to zauważalne dla osłuchanego odbiorcy? Bo z jednej strony zyskujemy na uproszczeniu konstrukcji, z drugiej tracimy możliwość prostej wymiany kabli na inne - czy to innej długości czy innego rodzaju...
- darkman
- Kontakt:
Marku, podpowiem z autopsji - miałem tak kiedyś, nie byłem zadowolony. Jest to fajne rozwiązanie bezstratne, ale niestety bardzo niewygodne. Dodatkowo występuje kwestia bezpiecznego zamocowania samego wyjścia z plinty.
Najrozsądniej w Składaczku, który planujesz jest zrobić licę znaczoną kolorem na końcówkach (tak jak robi Olsza) do płytki sygnałowej i stąd kabel sygnałowy stały z RCA na końcówkach.
Przy licy występuje też zagwozdka separacji. O ile dobrze pamiętam Ahaja stosował oringi o małym przekroju.
Moim zdanie gra nie warta świeczki, zwłaszcza że miałem tak swego czasu i potem przerabiałem na zwykłą wersję "po katolicku"
j.w.
Najrozsądniej w Składaczku, który planujesz jest zrobić licę znaczoną kolorem na końcówkach (tak jak robi Olsza) do płytki sygnałowej i stąd kabel sygnałowy stały z RCA na końcówkach.
Przy licy występuje też zagwozdka separacji. O ile dobrze pamiętam Ahaja stosował oringi o małym przekroju.
Moim zdanie gra nie warta świeczki, zwłaszcza że miałem tak swego czasu i potem przerabiałem na zwykłą wersję "po katolicku"

- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Niewygodnie to jest dość subiektywne określenie. Tak mam i w niczym mi to nie przeszkadza. Pomijając już same styki, dodatkowe gniazdka i wtyczki wprowadzają dodatkową pojemność, która może być niepożądanym dodatkiem w wypadku wkładek MM.
Stare gniazda DIN w sumie pod tym kątem były lepsze i najwygodniejsze, jeżeli już o wygodzie mówimy.
Stare gniazda DIN w sumie pod tym kątem były lepsze i najwygodniejsze, jeżeli już o wygodzie mówimy.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- dale
Elektronikę w Składaczku ogarnie mi Elektronik
o to się nie martwię, ramię z płytką dolutowaną mam, więc to nie problem, czytam sobie teraz o voodoo zwanym cyną ze srebrem, czy aby nie wymienić tych lutów
- bo i tak planuję lutować kable ramienia bezpośrednio do konektorów, złotych, ale skromnych
))

- darkman
- Kontakt:
Oczywiście, że tak. Dlatego wyraźnie zaznaczyłem, że
i, że:
Backu, ale już się umówiliśmy, że wygoda to też pojęcie względne

U mnie to już historia zresztą, obecnie w Cielęcinie mam standard, jak w linku @Regsofta. Całkowicie mnie to rozwiązanie satysfakcjonuje.
ale pewnie! każdy gra po swojemu

- JackNigga
Racja. Chociaż najbardziej ciekawią mnie różnice w jakości audio. Ciągle słyszę odmienne zdania na ten temat, są dwie szkoły:Wojtek pisze: ↑07 gru 2022, 10:07To akurat nie była kwestia półki, a popularności rozwiązańNiemieckie złącza typu DIN rywalizowały ze standardami RCA w Europie i dlatego tyle tego można było spotkać przy europejskich sprzętach. (...)
Zadaj sobie inne pytanie - dlaczego wiekszość gramofonów nie ma gniazd tylko wystający kabel?
- Jedni mówią, że dodatkowe gniazda RCA to dodatkowa przeszkoda na drodze sygnału, przez co DIN-5 jest lepszy, no i solidniejszy, bo jest większa powierzchnia styku czy coś takiego,
- Drudzy twierdzą, że dzięki RCA można kombinować z masą/uziemieniem i może to zniwelować ewentualne buczenie i inne przydźwięki, oraz że słyszalnie polepszy się jakość audio (lepsza separacja lewego i prawego kanału podobno?). Ci drudzy mają także taki argument, że jest większa wygoda, bo nie ma ciągnących się za gramofonem kabli i masz możliwość wymiany kabla po prostu go odłączając i podpinając inny.
Mówił, że damy radę bez tego, ale wolę się upewnić bo widziałem na necie te kabelki z nasadkami i zastanawiałem się po co one są i czy coś polepszają. Także dzięki wielkie za rozjaśnienie tej sprawy.
A co do samej płytki sygnałowej, to później od niej do wyjść RCA odchodzi ten sam typ kabelka, czy potrzebny będzie jakiś inny rodzaj kabla?
.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Z jednej strony tak z drugiej nie wierzę że ktoś moźe powiedzieć że wygodniejsze może być dla niego będzie włożenie dwóch wtyczek z jednej strony i dodatkowo przykręcenie uziemienia a potem to samo z drugiej niż po prostu wpięcie wtyczki z jednej i drugiej strony.
Z innych wzgledów może mu to pasować ale nie ze względu na wygodę.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- dale
Mam gramofon stojący obok preampa, zakładam interkonekt 30 cm, za pół roku przenoszę go do sypialni, wzmacniacz stoi poniżej w regale, musze mieć kabel ok 60 cm... zmieniam na inny. w obu preampach mam regulację dla wkładki mm, więc mogę zejść o pojemność kabla, mniej więcej, dodatkowo zakładam że złącza wykonane są poprawnie. Owszem, mogę założyć półtorametrowy kabel stały do drapaka, ale wtedy nadmiar będzie się szwendał po okolicy, ze wszystkimi konsekwencjami...