Jaki pierwszy gramofon? Gdzie/od kogo kupić?
-
Jaki pierwszy gramofon? Gdzie/od kogo kupić?
Z gramofonu słuchałem muzyki, gdy byłem dzieckiem u babci - bambino.
Chciałbym spróbować na nowo. Już przeczytałem, że lepiej kupić używkę niż nowy za ok 1200-1500 zł, choć nie mówię, że to mój ostateczny budżet.
Po prostu to ma być pierwsza przygoda z gramofonem po xx latach. Albo zaskoczy albo nie.
Raczej chciałbym, żeby to nie był gramofon paskowy i żeby była możliwość modyfikacji - wkładek, dla mnie tuningu gramofonu, ulepszenia z czasem.
Z uwagi, że zbliżają się święta i masę innych wydatków, raczej gramofon chciałbym sfinansować ratami 0% jeśli się da - gdyby budżet był większy i ostatecznie wyszłoby mi, że mam kupić/wolałbym kupić nowy Technics SL-1200MK7.
Zapewne doradzicie mi używany ale - skoro kompletnie się na tym nie znam - pytanie gdzie taki gramofon kupić, od kogo - z jakiego pewnego sklepu przez internet, żeby kupując używkę i mieć pewność, że nie wtopię kasy a gramofon będzie po przeglądzie, sprawny z może gwarancją sprzedawcy, że jak już płacę i zapewne przepłacę u takiego sprzedawcy to jednak dzięki temu nie wtopię całej kasy i kupię jako laik dobry sprawny sprzęt?
Chciałbym spróbować na nowo. Już przeczytałem, że lepiej kupić używkę niż nowy za ok 1200-1500 zł, choć nie mówię, że to mój ostateczny budżet.
Po prostu to ma być pierwsza przygoda z gramofonem po xx latach. Albo zaskoczy albo nie.
Raczej chciałbym, żeby to nie był gramofon paskowy i żeby była możliwość modyfikacji - wkładek, dla mnie tuningu gramofonu, ulepszenia z czasem.
Z uwagi, że zbliżają się święta i masę innych wydatków, raczej gramofon chciałbym sfinansować ratami 0% jeśli się da - gdyby budżet był większy i ostatecznie wyszłoby mi, że mam kupić/wolałbym kupić nowy Technics SL-1200MK7.
Zapewne doradzicie mi używany ale - skoro kompletnie się na tym nie znam - pytanie gdzie taki gramofon kupić, od kogo - z jakiego pewnego sklepu przez internet, żeby kupując używkę i mieć pewność, że nie wtopię kasy a gramofon będzie po przeglądzie, sprawny z może gwarancją sprzedawcy, że jak już płacę i zapewne przepłacę u takiego sprzedawcy to jednak dzięki temu nie wtopię całej kasy i kupię jako laik dobry sprawny sprzęt?
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: Jaki pierwszy gramofon? Gdzie/od kogo kupić?
Ten mk7 fajny, ale sam Technics pozycjonuje go jako sprzęt JD'ski:
https://www.technics.com/pl/produkty/se ... 10mk7.html
Gdybym miał wybrać Technicsa nowego to SL1200GR, dość dobre przełożenie cena/jakość w stosunku do np 1200G i paru innych z tej stajni.
(dla jasności dodam, że nie kupuję nowych)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skoro "albo zaskoczy albo nie" to rozważanie fajnych nówek nie ma sensu bo to za duża inwestycja na samo przekonanie się.
Nowe rzeczy kupuje się z automatyczną stratą, więc już wypadałoby być zdecydowanym.
Używka z forumowej giełdy i do przodu. Technicsy nie uciekną
Nowe rzeczy kupuje się z automatyczną stratą, więc już wypadałoby być zdecydowanym.
Używka z forumowej giełdy i do przodu. Technicsy nie uciekną

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Też jestem za (używką), tylko na forum każdy może wystawić ogłoszenie co nie jest gwarantem udanego zakupu wg kryteriów, które podałem. Natomiast jako zielony laik... nie wiem od kogo kupić... i przede wszystkim CO KUPIC - dlatego pytam, bo może są firmy o dobrych ocenach/opiniach co handlują takim sprzętem ale są po prostu solidne - coś za coś, bo dają gwarancję, fv/rachunek, możliwość zwrotu itp.itd. niczym nowy sprzęt - tylko używany ale sprawdzony, przetestowany, po przeglądzie/'wymianie/naprawie czego trzeba z info co było robione, że można kupić w ciemno jak nowy ze sklepu a w razie W jest gwarancja/serwis, wiadomo do kogo/gdzie się udać.Wojtek pisze: ↑02 gru 2022, 13:41Skoro "albo zaskoczy albo nie" to rozważanie fajnych nówek nie ma sensu bo to za duża inwestycja na samo przekonanie się.
Używka z forumowej giełdy i do przodu. Technicsy nie uciekną![]()
Używek na forum też jest mało :/
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Furę lepiej kupić od dobrego ziomala z nieposzlakowaną opinią czy od handlarza Zbigniewa z komisu?
To mniej więcej do tego samego się sprowadza.
Godnych polecenia "seryjnych sprzedawców" jest w sumie mało, a ja szczerze mówiąc nawet nie pamiętam ich kont czy nazw z serwisów sprzedażowych

Wszystkie są "jakieś audio" czy tam inny "serwis" to potem ciężko zapamiętać

A to już musisz też się rozejrzeć trochę by wiedzieć co ci pasuje. Choćby z perspektywy designu np. jeśli jesteś wybredny albo zaraz powiesz że małżonka dała wytyczne

Bo szybko schodzą. Ciekawe czemu?
Zwykle Łukasz31 ma po kilka gramofonów na sprzedaż. Zaraz się tu pewnie odezwie zresztą bo znowu coś nowego z rajchu zjechało

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Pewnie, że od dobrego ziomala tylko, że akurat takiego żadnego nie znam co ma dobry zadbany gramofon i chciałby go sprzedać.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
E-nie,
Niemcy odpadli z Mundiego to bessa jest, Łukasz ich pociesza teraz muzycznie - Chopin we flaszce.

Spełniam dwa pierwsze warunki, zawsze to coś

powodzenia,
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mamy PS-X4
viewtopic.php?f=59&t=19416
Licytacja Micro Seiki
viewtopic.php?f=59&t=19410
Łukasz ma jeszcze dopieszczonego Siemensa RW777
viewtopic.php?f=59&t=16020
Za sprzedawców można w tym wypadku ręczyć. Jeśli żadna z opcji nie pasuje to pisz i będziemy myśleli dalej.
viewtopic.php?f=59&t=19416
Licytacja Micro Seiki
viewtopic.php?f=59&t=19410
Łukasz ma jeszcze dopieszczonego Siemensa RW777
viewtopic.php?f=59&t=16020
Za sprzedawców można w tym wypadku ręczyć. Jeśli żadna z opcji nie pasuje to pisz i będziemy myśleli dalej.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum