Wzmacniacz/Przedwzmacniacz do SUPERSCOPE TT- 4

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Kamil_K

Post autor: Kamil_K »

Witam szanownych znawców tematu!
Na wstępie chciałbym powiedzieć, że jestem kompletnie zielony w temacie gramofonów/wzmacniaczy/głośników.
Jednak postaram się opisać moją sytuację.
Posiadam gramofon MARANTZ SUPERSCOPE TT- 4 i chciałbym usłyszeć jego dźwięk :) Jednak nie wiem co zrobić. Nowe wzmacniacze z wejściem PHONO kosztują znacznie więcej niż mogę przeznaczyć na taki zakup. Czy w związku z tym mogę zrobić tak, by kupić PRZEDWZMACNIACZ (do 100zł) i wtedy połączyć go ze wzmacniaczem, do którego mam zamiar zakupić również jakieś kolumny?
Posiadam też zestaw komputerowy Creative 2.1 model Inspire P380. Wyjścia jakie on posiada to: audio input (łączący sub z komputerem), Left i Right. Żadnych dodatkowych wejść nie ma.

Co zrobić? Da się wykorzystać te głośniczki? Czytałem na forum wypowiedzi, że creativy są naprawdę słabe, dlatego myślę nad zakupem innych głośników.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Kamil_K pisze:Na wstępie chciałbym powiedzieć, że jestem kompletnie zielony w temacie gramofonów/wzmacniaczy/głośników.
Bez przesady. Twój post mówi inaczej.
Kamil_K pisze:Nowe wzmacniacze z wejściem PHONO kosztują znacznie więcej niż mogę przeznaczyć na taki zakup.
Można kupić starszy, używany wzmacniacz.

Tak, kup sobie jakiś tani przedwzmacniacz gramofonowy to będziesz mógł podpiąć gramofon pod wzmacniacz (w końcu nie wiem czy go masz czy nie) czy też pod zestaw głośników komputerowych z wejściem audio (a z tego co mówisz, twój zestaw takowy ma).
Kamil_K pisze:Czytałem na forum wypowiedzi, że creativy są naprawdę słabe, dlatego myślę nad zakupem innych głośników.
Nie chodzi konkretnie o creativy, a bardziej o porównanie: głośniki komputerowe vs. kolumny z prawdziwego zdarzenia.
No niestety, brzmieniowo i jakościowo te drugie praktycznie zawsze wygrają.
Jednak do komputera głośniki komputerowe są wygodniejsze i praktyczniejsze (sama nazwa nam wskazuje ich przeznaczenie wszak :) ).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Kamil_K

Post autor: Kamil_K »

Dziękuję Wojtek. Rozwiałeś moje wątpliwości :)
Nie mam aktualnie wzmacniacza, ale myślę, że pod nieobecność wzmacniacza będę używał głośników creativa. Natomiast, gdy już zapopatrzę się we wzmacniacz i odpowiednie kolumny to będę pełen radości :P
ODPOWIEDZ