odnośnie KK, ale inaczej w takiej Szwecji to państwo normalnie płaci duchownym pensję więc.... Niestety u nas jest przegięcie albo w prawo albo w lewo . Więc za komuny wszyscy zapier....li do kościoła a obecnie wszyscy spier....ją z kościoła.
odnośnie KK, ale inaczej w takiej Szwecji to państwo normalnie płaci duchownym pensję więc.... Niestety u nas jest przegięcie albo w prawo albo w lewo . Więc za komuny wszyscy zapier....li do kościoła a obecnie wszyscy spier....ją z kościoła.
No ale w Szwecji jest protestantyzm a konkretnie luteranizm. To inna bajka, inny etos. No i nie ma zwierzchnictwa obcego Państwa, jest narodowy Kościół Szwedzki, nie ma wiary w swietych, liczy sie to co w Piśmie a nie to co powie bialy dziadek w Watykanie. Tam nawet chyba biskupów wybierają po połowie duchowni i świeccy. Wiec to w ogóle nie ma porównania...
I jest tam obowiązkowy podatek od wiernych, 1% ściągany przez ichniego fiskusa. I tak powinno być u nas.
"najwyższych podatków PIT na świecie może cieszyć się Szwecja, ponieważ tam poziom podatku może osiągnąć maksymalnie 56,5%. Wysokość Personal Income Tax jest od 2004 roku wyrównana, praktycznie tylko raz - w 2006 r. nastąpiła jego delikatna obniżka do 56,4%. Najwyższa stawka podatku dochodowego w Szwecji wyniosła 61,4% w 1996 r. i jak widać nie odbiega znacząco od bieżącej. Z kolei najniższy poziom PIT można było dostrzec w 2000 r. - 51,5%." https://www.bankier.pl/wiadomosc/3-kraj ... 03706.html
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40
I jest tam obowiązkowy podatek od wiernych, 1% ściągany przez ichniego fiskusa. I tak powinno być u nas.
No tak kinky tylko tam 80%spoleczenstwa uwaza sie za wiernych, członków Kościoła, a kościół z tego podatku ma obowiązek zapewnić każdemu obywatelowi (temu ktorzy placa ten podatek) pogrzeb, pochówek i miejsce na cmentarzu. A zobacz teraz jak jest u nas...
"najwyższych podatków PIT na świecie może cieszyć się Szwecja, ponieważ tam poziom podatku może osiągnąć maksymalnie 56,5%. Wysokość Personal Income Tax jest od 2004 roku wyrównana, praktycznie tylko raz - w 2006 r. nastąpiła jego delikatna obniżka do 56,4%. Najwyższa stawka podatku dochodowego w Szwecji wyniosła 61,4% w 1996 r. i jak widać nie odbiega znacząco od bieżącej. Z kolei najniższy poziom PIT można było dostrzec w 2000 r. - 51,5%." https://www.bankier.pl/wiadomosc/3-kraj ... 03706.html
No dobra, przesrane mają ale jaki ma to związek z opodatkowaniem wiernych?
No i z tego samego artykułu - "Podatek państwowy jest pobierany od zarobków powyżej 290 tys. Koron Szwedzkich rocznie" czyli na nasze w tej chwili 124 871,83. Sto dwadzieścia cztery tysiące...!
Chciałbyś tego u nas? Liczyloby się to co powie mały dziadek z Żoliborza
Rozumiem sarkazm Pete daleki jestem od tego. Ja tylko porównuję. Niewątpliwie protestantyzm jest w moim przekonaniu lepszą opcją, kładącą wiekszy nacisk na poszanowanie pracy i bedaca blizej człowieka czego wyrazem jest tez brak celibatu. Zresztą Skandynawia jest przykładem w wielu dziedzinach. Aczkolwiek ja nie namawiam na żadną wiare czy wyznanie. Po prostu rozmawiamy o różnicach.
Dobra, sprawdziłem, oficjalnie według Małego Rocznika Statystycznego Polski 2021 jest 32 mln 440 tys. 722, czyli 84,8%.
Jednocześnie słyszałem, że we Wrocławiu 80% uczniów zrezygnowało z lekcji religii
A wyniki spisu powszechnego w temacie deklarowanego wyznania już zostały opublikowane, bo nie śledziłem tematu?
Ostatnio zmieniony 07 lis 2022, 18:47 przez kinky, łącznie zmieniany 1 raz.
W Szwecji ogólnie jest inna mentalność. Zobacz co ten cały Cyryl u ruskich odwala. Tam chyba też jest kościół narodowy, więc to chyba nie jest recepta na dobry kościół. Jak widać każda raligia jest dobra dopóki debile nie próbują być w niej wykładnią