Układ wejściowy buphono 2 został wyposażony w prosty układzik filtrujący śmieci powstałe na kablu z gramofonu, wejście buphono jest realizowane w sposób symetryczny więc jeśli coś przenikło by na ekran kabla sygnałowego wyszło by i na wyjście.
Trochę o zasilaniu.
W przypadku Buphono2 postanowiłem zastosować zewnętrzny transformator o napięciu zmiennym 18V i prądzie 1A czyli takich parametrach jak w buphono1, układ jest dużo bardziej czuły na zakłócenia transformatora i nawet gruba ściana w środku nie bardzo pomogła. Dalej zastosowałem mostek jedno połówkowy, teoretycznie gorszy pod względem tętnień, ale zastosowałem tutaj większe pojemności filtracyjne przed stabilizacja i dodatkowo filtry RC, i przed samymi stabilizatorami jest podobnie a nawet trochę lepiej jak w przypadku buphono1 z transformatorem symetrycznym.
Gniazdo zasilania ma doprowadzone wejścia zasilania symetryczne, dzieki temu mozna we własnym zakresie podłaczyć zasilacz niestabilizowany symetryczny o napięciu +/- 22V do 20V mozna tu sie pokusić o jakiś fajny transformator baterie pojemności dodatkowe filtracje DC jak i AC.
Stabilizacja:
Jest to wymyślony przeze mnie układ dyskretny, stabilizacja jest dwustopniowa, Tranzystory obniżają napięcie schodkowo co znacznie zmniejsza straty cieplne i parametry samego stabilizatora. Pierwszy stopień obniża napięcie do 18V i z tego napięcia jest brane napięcie na kolejny bliźniaczy stopień, który robi już "czyste" +/- 15V które trafia na układ Audio. Nad wartością napięcia i filtracją śmieci czuwa specjalnie wybrany opamp który ma zerowy dryft bardzo niski offset, niskie szumy, i wysokie PSRR. Napięcie referencyjne to również rozbudowany układ o niskoszumowe źródło prądowe i diode Zenera. Efektem ubocznym tego rozwiązania jest dodatkowe zabezpieczenie przeciwzwarciowe które chroni układ przed uszkodzeniem bo jak na wyjściu ostatniego stopnia powstanie zwarcie, pierwszy stopień siła rzeczy utnie zasilanie i ograniczy napięcie na wyjściu zasilacza. Taki pożyteczny ficzer

Transformator zewnętrzny sprawdził się super w Buphono NANO, z tym że tam napięcie było 9V więc musiało być one powiększone przy użyciu podwajacza napięcia, a mimo tego różnic nie było zbytnio słuchać miedzy zwykłym małym trafkiem z powielaczem a wypasionym audio transformatorem toroidalnym a zakłóceń sieciowych mimo taniutkiej obudowy nie było żadnych, dlatego tez zdecydowałem o zastosowaniu transformatora zewnętrznego z wyższym napięciem, gdzie nie będzie potrzeby użycia podwajacza napięcia tylko zwykły prosty mostek jedno połówkowy.
Buphono Protect
Nowy przedwzmacniacz został również wyposażony w płytkę wyjściową która zabezpiecza kolejne stopnie przed nieprawidłowym działaniem przedwzmacniacza. Na tej płytce dałem przekaźnik który odpina wyjście i zwiera je do masy. Jest tam układ wykrywający składowa stałą na wyjściu większa niż +/-0.4V. Jest tam też opóźnienie załączenie wyjścia przedwzmacniacza, które zapobiega nieprzyjemnemu stukowi pojawiającego się w momencie włączenia przedwzmacniacza gdy już jest włączony wzmacniacz, ale również wyłącza on przekaźnik w momencie wyłączenia zasilania który chroni przed rożnymi stanami wyjściowymi które pojawiają się podczas nierównomiernego zanikania zasilania. Jest tam też układ zbudowany na timerze który miga dioda na panelu we włączniku, sygnalizuje to moment włączenia ale również gdy coś jest nie tak w przedwzmacniaczu. Jest również dostępna opcja z wyjściem XLR, jest to układ balancera zbudowany na 3 opampach na kanał. dzięki temu rozwiązaniu oba gałęzie plusa i minusa są w pełni symetryczne i różnicą jest tylko rozrzut parametrów produkcyjnych opampów i rezystorów. Wyjście XLR jest również oddzielnie zabezpieczone przed składowa stałą również włączane z opóźnieniem i wyłączane bezzwłocznie.
Możliwości Nastaw:
Gain (dB): 42, 45, 61, 64
Subsonic (-4dB): 3Hz, 6Hz, 10Hz
Rezystancja wejściowa MC (Ohm): 60, 67, 75, 80, 90, 100, 170, 200, 230, 300, 400, 680, 1k
Rezystancja wejściowa MM (Ohm): 15k, 16k, 17k, 18k, 20k, 21k, 23k, 30k, 35k, 40k, 47k, 49k, 60k, 70k, 100k
Pojemność wejściowa (Farad): 100p, 150p, 220p, 250p, 320p, 370p, 470p
Parametry:
MM
Noise : -74dBu
Noise 1kHz : -112dBu
THD (1kHz 0.7V) : 0.0007% -103dBu
S/N : 56.6 dBu
Crosstalk 1kHz : -69dBu
MC
Noise : -57.8dBu
Noise 1kHz : -96dBu
THD (1kHz 0.7V) : 0.0046% -86.7dBu
S/N : 40.2 dBu
Crosstalk 1kHz : -50dBu
Link do pomiarów :
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Kilka fotek nowego tworu:
Aktualny test - mrcnoos
Lista testów Buphono 2:
- stos79
- kuczerawka
- gekon
- konrads0
- kinky
- Linu666
- SmokDiplodok
- zic10
- Semko
- pavlos
- Zaurid
Obwieszczenie:
Myślę że na testy spokojnie wystarczy maks 2 tygodnie, nie ma co trzymać dłużej, Jak komuś nie podpasuje termin bo np wyjedzie czy coś, lepiej przepuścić w kolejce jedną czy dwie osoby niż żeby leżało
ustawiamy standardowo MM 47k 220pF żeby każdy startował od tego samego, mogą się zdarzyć osoby które w ogóle nie będą używać dipswitchów.