Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych
- Winters
-
- Kontakt:
W takim razie zadaję zagadkę.
Na debiutanckim albumie pewnego znanego zespołu jest widoczny pewien budynek, który widać także w pewnym wojennym filmie, który powstał na podstawie pewnej książki. Tytuł tej książki/filmu posłużył za tytuł koncertowego albumu innego zespołu, należącego jednak do tego samego gatunku, co pierwszy.
Pytanie brzmi: Jak nazywają się oba zespoły, tytuły płyt i w którym roku się ukazały? Można też podać informacje na temat autora książki lub reżysera filmu.
Na debiutanckim albumie pewnego znanego zespołu jest widoczny pewien budynek, który widać także w pewnym wojennym filmie, który powstał na podstawie pewnej książki. Tytuł tej książki/filmu posłużył za tytuł koncertowego albumu innego zespołu, należącego jednak do tego samego gatunku, co pierwszy.
Pytanie brzmi: Jak nazywają się oba zespoły, tytuły płyt i w którym roku się ukazały? Można też podać informacje na temat autora książki lub reżysera filmu.
- Frenzy
Pablo69 pisze:Pytanie brzmi: Jak nazywają się oba zespoły, tytuły płyt i w którym roku się ukazały? Można też podać informacje na temat autora książki lub reżysera filmu.
Pierwszy zespół to Black Sabbath i jego debiutancki album o tym samym tytule z 1970 roku. Drugi zespół to Saxon wraz ze swoją koncertówką "The Eagle Has Landed" z 1982 roku. Autorem książki "Orzeł Wylądował" (bo o nią chyba chodzi) jest Jack Higgins, a reżyserem wersji filmowej/ekranizacji z 1976 roku - John Sturges.
Widoczny na debiucie Sabbathów budynek to młyn wodny na Tamizie w Mapledurham w Oxfordshire, który stanowił jedną z lokalizacji we wspomnianym filmie. Trafiłem

-
- Kontakt:
Wszystko się zgadza
Jestem pod wrażeniem, bo myślałem, że zagadka jest trudna. Byłem przygotowany na konieczność podania dodatkowych informacji, np. obsady filmu (a ta jest zacna: Michael Caine, Donald Sutherland, Robert Duvall, Donald Pleasence). Swoją drogą, sam filmu nie widziałem, ale książka dobra. Tak samo jak oba albumy, zwłaszcza debiut Sabbath.
Wygląda na to, że zagadkę znowu zadaje Frenzy.

Wygląda na to, że zagadkę znowu zadaje Frenzy.
- Cracker
Frenzy nie śpij, nudą wieje.
Dawaj jakąś zagadę bo już mam dość czytania kolejnych wpisów o tym kleju stolarskim co czyści winyle.

Dawaj jakąś zagadę bo już mam dość czytania kolejnych wpisów o tym kleju stolarskim co czyści winyle.

Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- Frenzy
Przepraszam za opieszałość, już rzucam zagadkę
Jest taki solowy album pewnego lidera (niestety już nieżyjącego) dosyć znanego zespołu rockowego, na którym to albumie ów lider zaprosił do współpracy m. in. lidera zespołu, który wówczas od niedawna zaczął być już bardzo znany i popularny. Obaj wymienieni artyści zagrali razem na tym albumie tylko w jednym utworze, traktującym zresztą o innym sławnym muzyku.
Pytanie: co to za dwaj artyści, o jaki utwór będący wynikiem ich współpracy chodzi oraz na jakiej płycie i w którym roku się on ukazał ?
Na razie dość ogólnikowo, ale zobaczymy co się z tego wykluje

Jest taki solowy album pewnego lidera (niestety już nieżyjącego) dosyć znanego zespołu rockowego, na którym to albumie ów lider zaprosił do współpracy m. in. lidera zespołu, który wówczas od niedawna zaczął być już bardzo znany i popularny. Obaj wymienieni artyści zagrali razem na tym albumie tylko w jednym utworze, traktującym zresztą o innym sławnym muzyku.
Pytanie: co to za dwaj artyści, o jaki utwór będący wynikiem ich współpracy chodzi oraz na jakiej płycie i w którym roku się on ukazał ?
Na razie dość ogólnikowo, ale zobaczymy co się z tego wykluje

- Cracker
Philip Lynott i Mark Knopfler. Utwór "King's Call" z albumu "Solo in Soho" wydanego w 1980 roku.

- Frenzy
Cracker pisze:Philip Lynott i Mark Knopfler. Utwór "King's Call" z albumu "Solo in Soho" wydanego w 1980 roku
Nic dodać, nic ująć

- Cracker
W latach osiemdziesiątych pewna polska grupa rockowa wydała płytę na której celowo lub przez przypadek, podając zawartość albumu pominęto jeden utwór.
Pominęto jego tytuł na okładce i na lebelce. Aby z tego jakoś wybrnąć wytwórnia umieściła na przodzie okładki, białą okrągłą nakłejkę na której był tytuł tego utworu oraz napis :"EXTRA - Przebój wszechczasów" .
Jaka to grupa, jaki to utwór , tytuł i rok wydania płyty.
Łatwa zagadka dla tych co mają ten album w swojej kolekcji.
Pominęto jego tytuł na okładce i na lebelce. Aby z tego jakoś wybrnąć wytwórnia umieściła na przodzie okładki, białą okrągłą nakłejkę na której był tytuł tego utworu oraz napis :"EXTRA - Przebój wszechczasów" .
Jaka to grupa, jaki to utwór , tytuł i rok wydania płyty.
Łatwa zagadka dla tych co mają ten album w swojej kolekcji.

- Cracker
Re: Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych
No co jest ?
Nikt nawet nie spróbuje zgadnąć.
Tak więc mała podpowiedź.
Wszystkie utwory na tej płycie są w języku angielskim, włącznie z "przebojem wszechczasów", który tak właściwie jest przebojem wszechczasów ale nie rockowym.
Na tej płycie jest jednak w wersji rockowej.

Nikt nawet nie spróbuje zgadnąć.

Tak więc mała podpowiedź.
Wszystkie utwory na tej płycie są w języku angielskim, włącznie z "przebojem wszechczasów", który tak właściwie jest przebojem wszechczasów ale nie rockowym.
Na tej płycie jest jednak w wersji rockowej.
- Frenzy
Chyba muszę spróbować ratować sytuację, choć z góry uprzedzam, że nie mam takowej płyty w kolekcji
:
Canada - "Canada" (Arston, 1989 rok). Utwór, hmmm...
Może "Cicha Noc" ("Silent Night")
?

Canada - "Canada" (Arston, 1989 rok). Utwór, hmmm...

- Cracker
Re: Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych
Brawo
dokładnie o to chodziło.

- Frenzy
Zagadka będzie bardzo prosta
:
Na awersie okładki albumu pewnego zespołu widnieje brytyjski czołg pola walki FV 4201 'Chieftain' Mark V. Proszę podać o jaki zespół chodzi, nazwę rzeczonego albumu wraz z rokiem jego wydania oraz wyjaśnić, dlaczego akurat ten czołg widnieje na tejże okładce

Na awersie okładki albumu pewnego zespołu widnieje brytyjski czołg pola walki FV 4201 'Chieftain' Mark V. Proszę podać o jaki zespół chodzi, nazwę rzeczonego albumu wraz z rokiem jego wydania oraz wyjaśnić, dlaczego akurat ten czołg widnieje na tejże okładce

- 33RPM
Czołg ... Wielka Brytania ... hm ....
Tank - Honour and Blood? 1984
http://www.vinylrecords.ch/T/TA/Tank/Ho ... d-tank.htm
Tank - Honour and Blood? 1984

http://www.vinylrecords.ch/T/TA/Tank/Ho ... d-tank.htm
- kaZ
Uriah Heep-Salisbury
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki