Steuerpimpel - smarować czy nie?
-
- Gramofon: Dual CS 2225Q
Witam serdecznie.
Mam następujące pytanie - czy powierzchnia po której przesuwa się steuerpimpel w Dualu powinna być nasmarowana czy też sucha?
Jeśli tak to czym to potraktować.
Znalazłem w instrukcji od Duala 522 takie zestawienie i pytanie co jest co? I czym ewentualnie zastąpić?
Jedynka - wiem,że CX 80 silicon ewentualnie,
Trójka - zwykły olej silnikowy 10W/40?.
Krzysztof
Mam następujące pytanie - czy powierzchnia po której przesuwa się steuerpimpel w Dualu powinna być nasmarowana czy też sucha?
Jeśli tak to czym to potraktować.
Znalazłem w instrukcji od Duala 522 takie zestawienie i pytanie co jest co? I czym ewentualnie zastąpić?
Jedynka - wiem,że CX 80 silicon ewentualnie,
Trójka - zwykły olej silnikowy 10W/40?.
Krzysztof
First they ignore you. Then they laugh at you. Then they fight you. Then you win.
/M. Ghandi
/M. Ghandi
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Raczej sucha, chyba że w serwisówce masz cokolwiek napisane co świadczyłoby inaczej?krzycho51 pisze:Mam następujące pytanie - czy powierzchnia po której przesuwa się steuerpimpel w Dualu powinna być nasmarowana czy też sucha?
Co jest co? To są nazwy olejów i smarów. Czym zastąpić? To powinno pomóc: http://www.dual-reference.com/Troubles/1200lube.htmkrzycho51 pisze:Znalazłem w instrukcji od Duala 522 takie zestawienie i pytanie co jest co? I czym ewentualnie zastąpić?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Steuerpimpel - smarować czy nie?
Dzięki,
Link do: http://www.dual-reference.com/Troubles/1200lube.htm
rozwiał wszelkie wątpliwości.
Jako smar użyję tego:
Link do: http://www.dual-reference.com/Troubles/1200lube.htm
rozwiał wszelkie wątpliwości.
Jako smar użyję tego:
First they ignore you. Then they laugh at you. Then they fight you. Then you win.
/M. Ghandi
/M. Ghandi
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Smar marki smar... do czego chcesz to użyć? Do pimpla?krzycho51 pisze:Jako smar użyję tego:

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tam gdzie mam użyć:
/M. Ghandi
/M. Ghandi
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
W sensie że biały smar litowy to teraz to samo co smar silikonowo-teflonowy?
Sory, ale nie, no ale to Twój gramofon więc róbta co chceta
Może po prostu kup puszkę silikonowego CX80 oraz puszkę litowego CX80? Będziesz wtedy ustawiony
Przed smarowaniem czegokolwiek musisz też pamiętać o oczyszczeniu części ze starego smaru/oleju, najlepiej izopropylem.
Sory, ale nie, no ale to Twój gramofon więc róbta co chceta

Może po prostu kup puszkę silikonowego CX80 oraz puszkę litowego CX80? Będziesz wtedy ustawiony

Przed smarowaniem czegokolwiek musisz też pamiętać o oczyszczeniu części ze starego smaru/oleju, najlepiej izopropylem.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Kupiłem litowo-teflonowy tylko i dlatego, że to był jedyny biały w poznańskich "Szuflandiach" - mieli poza tym tylko jeszcze jakieś grafitowe.
Poza tym zasugerowałem się opisem na opakowaniu:
Poza tym zasugerowałem się opisem na opakowaniu:
/M. Ghandi
/M. Ghandi
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Teraz można zgłupieć, bo zarówno w pierwszym zdjęciu jak i w powyższym opisie mowa o smarze silikonowym, a ty piszesz, że kupiłeś litowykrzycho51 pisze:Kupiłem litowo-teflonowy

Nie wiem już co masz, ale rób co chcesz, jednak niezależnie od cech (bo z grubsza każdy smar to jednak smar, nawet WD40, choć wszystkie się jednak różnią i nie każdy jest do wszystkiego dobry, wbrew temu co pisze oszczędny eenneell) to tam gdzie zalecany jest smar biały litowy nie stosuj silikonu, jeśli chcesz mieć zrobione dobrze i porządnie.
To tyle.
Sam dodatek teflonu w tym wypadku jest OK, nie zaszkodzi.
Zaraz ktoś pewnie jeszcze wyskoczy, że gramofon to nie prom kosmiczny i wystarczy zużyty olej z frytury albo taki ściągnięty z bagnetu w samochodzie

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tak też myślałemeenneell pisze:Będzie znakomity- wszyskto nim smaruję

Poza tym mam nim zamiar nasmarować maszynkę do strzyżenia.
Ostatnio używałem wazeliny kosmetycznej i to chyba nie było najlepsze rozwiązanie.
/M. Ghandi
/M. Ghandi
-
Nie pzesadzajcie z tym g....nym "pimplem"
czymklwiek to posmarować- będzie dobrze; ( no może nie masłem, czy "zużytym olejem z frytury...) 

-
Mam obydwa: CX 80 - o konsystencji gęstego kisielu - ten do windy; natomiast litowo-teflonowy o konsystencji wazeliny - czyli tam gdzie było potraktowane czymś o takiej konsystencji.Wojtek pisze:Teraz można zgłupieć, bo zarówno w pierwszym zdjęciu jak i w powyższym opisie mowa o smarze silikonowym, a ty piszesz, że kupiłeś litowykrzycho51 pisze:Kupiłem litowo-teflonowy
Nie wiem już co masz, ale rób co chcesz, jednak niezależnie od cech (bo z grubsza każdy smar to jednak smar, nawet WD40, choć wszystkie się jednak różnią i nie każdy jest do wszystkiego dobry, wbrew temu co pisze oszczędny eenneell) to tam gdzie zalecany jest smar biały litowy nie stosuj silikonu, jeśli chcesz mieć zrobione dobrze i porządnie.
To tyle.
Sam dodatek teflonu w tym wypadku jest OK, nie zaszkodzi.
Zaraz ktoś pewnie jeszcze wyskoczy, że gramofon to nie prom kosmiczny i wystarczy zużyty olej z frytury albo taki ściągnięty z bagnetu w samochodzie
/M. Ghandi
/M. Ghandi