Interconnecty - testy różnych kabli

Jak to wszystko połączyć?
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amrowek

Re: Interconnecty - testy różnych kabli

Post autor: amrowek »

Squonk_94 pisze:
25 paź 2022, 20:48
@Merrick w jaki sposób jesteś w stanie określić zmianę brzmienia w odniesieniu do tego co słyszałeś godzinę/dzień temu? Jak możesz w to wierzyć nie sprawdzając realnie? Drobna zmiana głośności sprawia że coś nam się podoba bardziej lub mniej.
Nie wiem jak Ty kolego , porównujesz bo coś mi się wydaje , że nie bardzo masz o tym pojęcie.... Czy chcesz powiedzieć , że wpięcie w tor jednego wzmacniacza np A1 a następnie wypięcie go i zastąpienie A2 to nie jest realne sprawdzenie?

wytłumacz mi coś takiego .. pewnie wiesz co to jest DAC.. znasz SMSL M2 albo wiesz co to jest, podpięty zwykłym coaxem do PC ok podpięty coaxem z domieszką srebra już gra inaczej ( na tyle dla mnie kiepsko , że nie dałem rady słuchać stanowczo za dużo góry) a przecież nie powinno być różnicy bo sygnał jest...
Żaden wzmacniacz nie gra tak samo, grają podobnie..., gdyby grały tak samo po co kupować inny?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Squonk, litości, jak się słucha ulubionych "referencyjnych" kawałków regularnie w danym torze miesiącami (albo i latami) to przecież idzie całkiem łatwo stwierdzić że coś się zmieniło po wymianie jakiegoś elementu.

Brak wiary w powyższe świadczyć może tylko o naiwności lub po prostu... mało człowiek jeszcze widział/słyszał/dotykał i głównie czytał coś tam gdzieś tam.
Squonk_94 pisze:
25 paź 2022, 20:48
Drobna zmiana głośności sprawia że coś nam się podoba bardziej lub mniej.
Ponownie, litości... sprowadzasz to wszystko (świadomie lub nie) do rangi idiotyzmu albo żółtodziobów co szukają sprzętu audio w Auchan :)

Ja nie neguję ślepych testów, są spoko, forumowicze robili sobie takie eksperymenty, ale też nie zawsze są warunki na to.
Kłopot w tym że czy robimy coś na ślepo czy na widoku to i tak i tak jakaś różnica zwykle jest słyszalna.

Sam nie przepadam za kablologią, ale gadanie że różnice między elementami które jak najbardziej mają prawo mieć inną charakterystykę brzmieniową to głównie auto-sugestia jest ekstremą w drugą stronę. Dlatego napisałem że to swego rodzaju "atomówka".

Lubię też dobre warunki porównawcze i minimalizację czasu w przełączaniu między torem A, a torem B.

Jedyny opór jaki tu widzę to ślepa wiara w jakieś zabobony :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Squonk_94

Post autor: Squonk_94 »

amrowek pisze:
25 paź 2022, 21:18

Nie wiem jak Ty kolego , porównujesz bo coś mi się wydaje , że nie bardzo masz o tym pojęcie.... Czy chcesz powiedzieć , że wpięcie w tor jednego wzmacniacza np A1 a następnie wypięcie go i zastąpienie A2 to nie jest realne sprawdzenie?
Każdy ma jakieś pojęcie - w mojej opinii moje jest mojsze niż Twojsze :)
A tak na serio to zależy ile trwa przepięcie wzmacniacza i w jaki sposób została wyrównana głośność.
amrowek pisze:
25 paź 2022, 21:18
wytłumacz mi coś takiego .. pewnie wiesz co to jest DAC.. znasz SMSL M2 albo wiesz co to jest, podpięty zwykłym coaxem do PC ok podpięty coaxem z domieszką srebra już gra inaczej ( na tyle dla mnie kiepsko , że nie dałem rady słuchać stanowczo za dużo góry) a przecież nie powinno być różnicy bo sygnał jest...
Żaden wzmacniacz nie gra tak samo, grają podobnie..., gdyby grały tak samo po co kupować inny?
Jeżeli moja wcześniej wypowiedź była atomówką to to jest prawdziwa bomba wodorowa. Mogę to wytłumaczyć bardzo prosto - wydawało Ci się. Powtórz ten test w formacie prawdziwego ABX i wtedy to ma sens.

Wojtek pisze:
25 paź 2022, 21:19
Squonk, litości, jak się słucha ulubionych "referencyjnych" kawałków regularnie w danym torze miesiącami (albo i latami) to przecież idzie całkiem łatwo stwierdzić że coś się zmieniło po wymianie jakiegoś elementu.
Nie ma litości dla... :twisted:
No właśnie nie idzie co dobitnie pokazują różnice w kablach, separatory kabli od podłoża, i mnóstwo innych tego typu.
Wojtek pisze:
Brak wiary w powyższe świadczyć może tylko o naiwności lub po prostu... mało człowiek jeszcze widział/słyszał/dotykał i głównie czytał coś tam gdzieś tam.
Absolutnie się nie zgadzam. "Doświadczenie" w postaci przerzuciłem tony sprzętu, słyszałem to i tamto są totalnie bezwartościowe w kontekście oceny dźwięku.
Wojtek pisze:
Ponownie, litości... sprowadzasz to wszystko (świadomie lub nie) do rangi idiotyzmu albo żółtodziobów co szukają sprzętu audio w Auchan
Wbrew pozorom to bardzo często popełniany błąd w porównaniach. Wręcz bardzo często. Kupujesz wzmacniacz w salonie audio, chcesz sprawdzić 3 - w ilu salonach ktokolwiek zaproponował sensowne wyrównanie głośności dla celów porównawczych? Ja byłem ledwie w kilku i nigdzie mi się to nie zdarzyło. Tak samo jak o sposobie porównywanie pod tytułem "przełączmy się między wzmacniaczami". To drugie rozwiązanie spotkałem tylko w Denon Store, ale tam akurat samo pomieszczenie zabijało jakiekolwiek sensowne porównanie.
Wojtek pisze:
Kłopot w tym że czy robimy coś na ślepo czy na widoku to i tak i tak jakaś różnica zwykle jest słyszalna.
Jesteś pewien? Bo ja nie spotkałem ślepego testu gdzie ktoś odróżnił kable (tym bardziej cyfrowe).
Wojtek pisze:
Sam nie przepadam za kablologią, ale gadanie że różnice między elementami które jak najbardziej mają prawo mieć inną charakterystykę brzmieniową to głównie auto-sugestia jest ekstremą w drugą stronę.
Co ma prawo mieć inną charakterystykę brzmieniową? Podziel się szerzej swoimi przemyśleniami na ten temat.
Wojtek pisze:
Lubię też dobre warunki porównawcze i minimalizację czasu w przełączaniu między torem A, a torem B.
I to jest clue tematu. Niestety najgorzej jest z kolumnami w tym wypadku...
Wojtek pisze:
Jedyny opór jaki tu widzę to ślepa wiara w jakieś zabobony
Cieszę się ze to dostrzegasz :twisted: I dlatego uświadamiam jak tylko mogę.

EDIT:
Dodam tylko że o wiele większy wpływ na ocenę dźwięku danego dnia, o danej porze ma nasze samopoczucie, skupienie itd. itp.
Bardzo łatwo nam się może wydawać że jak w piątek słuchałem tamtego wzmacniacza to grał tak, a dzisiaj ten gra siak.
Że nie wspomnę o porównaniach wynikających z odsłuchu w różnych pomieszczeniach - totalnie bez sensu.

Ajajaj - trochę namieszałem z odpowiedziami. Niestety nie mogę usunąć dwóch poprzednich postów - proszę kogoś z uprawnieniami o posprzątanie.
Amplituner - Referencyjne kable - Kolumny głośnikowe
DAC - Referencyjne kable - Kolumny głośnikowe aktywne
Telefon - Referencyjny kabel - Słuchawki
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Squonk_94 pisze:
25 paź 2022, 17:19
Porównywałeś je w dokładnie tych samych warunkach? [...]
I to bardzo dokładnie, przez wiele dni i wiele sobie trudu zadałem by nie ulegać pierwszemu wrażeniu. Jednej rzeczy Ci nie przedstawie jako argumentu, czyli pomiarów. Możesz mi tylko uwierzyć lub nie i pozostać przy metodzie pomiarowej. Ja zaś już właściwie nie muszę sobie tym kłopotać głowy bo skompletowałem cały system z kablami włącznie. Teraz zaś już się tym nie interesuje od strony sprzętowej tylko szukam płyt i muzyki.

PS. Przypomniało mi się jak wybierałem swój pierwszy wzmacniacz, i jakoś Copland nie chciał grać tak samo jak Musical Fidelity. Nawet żona się na mnie wtedy obraziła, bo jej podobał się Anglik, a ja koniec końców kupiłem Szweda. To było przeszło dwie dekady temu a ja byłem w tej materii całkiem zielony.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
amrowek

@Squonk
proszę cię, wydawać by mi się mogło jak bym to podpiął na chwilę, a nie słuchać na tym ... M2 już nie mam ale kabel gdzieś tak ...
Squonk_94 pisze:
25 paź 2022, 22:06
Co ma prawo mieć inną charakterystykę brzmieniową? Podziel się szerzej swoimi przemyśleniami na ten temat.
np jak masz wzmaka wymień mu kondy filtrujace na większe wartości a się przekonasz, zmień opa we wzmacniaczu a ...nie każdy kabel nadaje się do patefonu na sygnałowy , bo czasami... szkoda słuchać. Ale co ja tam wiem wszak prąd to prąd i są tylko wysokonapięciowcy albo niskonapięciowcy :D A co do ślepych testów to czasami i guchy usłyszy różnicę :D
Awatar użytkownika
Squonk_94

Piterski pisze:
25 paź 2022, 22:13
Squonk_94 pisze:
25 paź 2022, 17:19
Porównywałeś je w dokładnie tych samych warunkach? [...]
I to bardzo dokładnie, przez wiele dni i wiele sobie trudu zadałem by nie ulegać pierwszemu wrażeniu. Jednej rzeczy Ci nie przedstawie jako argumentu, czyli pomiarów. Możesz mi tylko uwierzyć lub nie i pozostać przy metodzie pomiarowej. Ja zaś już właściwie nie muszę sobie tym kłopotać głowy bo skompletowałem cały system z kablami włącznie. Teraz zaś już się tym nie interesuje od strony sprzętowej tylko szukam płyt i muzyki.

PS. Przypomniało mi się jak wybierałem swój pierwszy wzmacniacz, i jakoś Copland nie chciał grać tak samo jak Musical Fidelity. Nawet żona się na mnie wtedy obraziła, bo jej podobał się Anglik, a ja koniec końców kupiłem Szweda. To było przeszło dwie dekady temu a ja byłem w tej materii całkiem zielony.
Bardzo dobrze dla Ciebie. Swietnie że nie szukasz kolejnych, bezsensownych zmian sprzętu. Grasz tylko z vinyli, czy inaczej też? Czy przy vinylach używasz DSP?
Tak jak pisałem - różnice między wzmacniaczami mogą występować - dlatego z ciekawości - może pamiętasz które to były dokładnie modele?
Jednak w dzisiejszych czasach nie powinno być już miejsca na koloryzujące dźwięk wzmacniacze, które po prostu niedomagają. Byłoby to ok, gdyby producent wprost pisał że jego wzmacniacz koloryzuje dźwięk, bo np. chce z automatu dostosować dźwięk do pewnej krzywej. Jednak w świecie audio jest to sprzedawane pod postacią - różne wzmacniacze różnie grają...
Awatar użytkownika
Squonk_94

amrowek pisze:
25 paź 2022, 22:22
@Squonk
proszę cię, wydawać by mi się mogło jak bym to podpiął na chwilę, a nie słuchać na tym ... M2 już nie mam ale kabel gdzieś tak ...
Squonk_94 pisze:
25 paź 2022, 22:06
np jak masz wzmaka wymień mu kondy filtrujace na większe wartości a się przekonasz, zmień opa we wzmacniaczu a ...nie każdy kabel nadaje się do patefonu na sygnałowy , bo czasami... szkoda słuchać. Ale co ja tam wiem wszak prąd to prąd i są tylko wysokonapięciowcy albo niskonapięciowcy :D A co do ślepych testów to czasami i guchy usłyszy różnicę :D
Kondów nie wymieniałem, opampy już tak. Zasilacze, kable (w tym cyfrowe) równie. Tak samo lampy. Tylko nie dysponowałem drugim takim samym urządzeniem aby przeprowadzić jakikolwiek sensowny test.
Awatar użytkownika
amrowek

Squonk_94 pisze:
25 paź 2022, 22:26
Kondów nie wymieniałem, opampy już tak. Zasilacze, kable (w tym cyfrowe) równie. Tak samo lampy. Tylko nie dysponowałem drugim takim samym urządzeniem aby przeprowadzić jakikolwiek sensowny test.
Jak już, było zrobić pomiar przed i po...
inna sprawa ten sam wzmak po recapie zagra inaczej niż przed... .. Na jednych kablach słychać różnicę na innych nie ... Nie każdy musi się ze mną zgadzać ...tak samo jak ja nie muszę się zgadzać z każdym...
Awatar użytkownika
Squonk_94

amrowek pisze:
25 paź 2022, 22:34
Squonk_94 pisze:
25 paź 2022, 22:26
Jak już, było zrobić pomiar przed i po...
inna sprawa ten sam wzmak po recapie zagra inaczej niż przed... .. Na jednych kablach słychać różnicę na innych nie ... Nie każdy musi się ze mną zgadzać ...tak samo jak ja nie muszę się zgadzać z każdym...
I chyba musi tak zostać. Miłych odsłuchów w takim wypadku, na jakikolwiek kablach :dance:
Awatar użytkownika
amrowek

Squonk_94 pisze:
25 paź 2022, 22:39
I chyba musi tak zostać. Miłych odsłuchów w takim wypadku, na jakikolwiek kablach
Błąd , ja nie używam jakichkolwiek kabli... a przewodów i to wybranych a kabel to z tego co pamiętam to zawód ucznia. A z paru postów wyżej wynika , ze polecasz Klotza a nie jakiekolwiek przewody jak mogło by wynikać z twoich postów więc ... po co przepłacasz?
Awatar użytkownika
Squonk_94

amrowek pisze:
25 paź 2022, 23:02
Squonk_94 pisze:
25 paź 2022, 22:39
I chyba musi tak zostać. Miłych odsłuchów w takim wypadku, na jakikolwiek kablach
Błąd , ja nie używam jakichkolwiek kabli... a przewodów i to wybranych a kabel to z tego co pamiętam to zawód ucznia. A z paru postów wyżej wynika , ze polecasz Klotza a nie jakiekolwiek przewody jak mogło by wynikać z twoich postów więc ... po co przepłacasz?
Haha
Bo nie znam rynku kabli i naprawdę nie wiedziałem który kabel będzie dobrej jakości. Kupiłem jeden mniej znany i był średni więc postawiłem na Klotza i jest ok. Jeśli możesz coś polecić to poleć - będzie na przyszłość, bo wstępnie się obkupiłem. Może jeszcze jakieś rca by się przydały. Tutaj też się raz nadziałem i nie polecam Schulz Kabel ADKC 1.

Za to mogę polecić REDS MUSIC AU 15 30 BX
Awatar użytkownika
amrowek

Jak umiesz spawać to sommer peacok i reany
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Gram z vinyli i CD/SACD nie używam streamingu i plików. Po prostu skoncentrowałem się tylko na tych dwóch formatach. Co do wzmacniaczy to miałem różne konstrukcje bo i lampowe i krzemowe. Zarówno te dzielone jak i zintegrowane. Nie używam DSP, a z akustyką radzę sobie metodami pasywnymi.
Nie zgodzę się z tobą, że nie mam miejsca na wzmacniacze koloryzujące dźwięk, bo cała gama lampowych wzmacniaczy to robi, a i niektóre krzemowe również. Nie ma idealnej akustyki, nie ma idealnie liniowych kolumn i dlatego bardzo dobrze, że jest taka różnorodność i wybór elementów toru.
Na końcu tej układanki każdy może zestawić sobie brzmienie pod własne oczekiwania i preferencje bo wszystko sprowadza się do tego by mieć przyjemność ze słuchania muzyki, by się przy ty zrelaksować i przeżywać pozytywne emocje.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
Squonk_94

Piterski pisze:
26 paź 2022, 10:49
Gram z vinyli i CD/SACD nie używam streamingu i plików. Po prostu skoncentrowałem się tylko na tych dwóch formatach. Co do wzmacniaczy to miałem różne konstrukcje bo i lampowe i krzemowe. Zarówno te dzielone jak i zintegrowane. Nie używam DSP, a z akustyką radzę sobie metodami pasywnymi.
Nie zgodzę się z tobą, że nie mam miejsca na wzmacniacze koloryzujące dźwięk, bo cała gama lampowych wzmacniaczy to robi, a i niektóre krzemowe również. Nie ma idealnej akustyki, nie ma idealnie liniowych kolumn i dlatego bardzo dobrze, że jest taka różnorodność i wybór elementów toru.
Na końcu tej układanki każdy może zestawić sobie brzmienie pod własne oczekiwania i preferencje bo wszystko sprowadza się do tego by mieć przyjemność ze słuchania muzyki, by się przy ty zrelaksować i przeżywać pozytywne emocje.
No to ponownie - nie ma to sensu. Po pierwsze wzmacniaczem akustyki nie poprawisz, ani żadnymi kablami, lampami ani niczym takim. To nie jest problem odrobinę większej ilości basu itp. Po drugie to właśnie DSP jest właściwym narzędziem do kolorowania dźwięku pod siebie. Tak samo z wzmacniaczami lampowymi - zniekształcenia harmoniczne można sobie wprowadzić innymi sposobami.
I nie miałbym problemu gdyby to było reklamowane takim jakie jest - mamy zajawkę na vinyle - wiemy że jest to mniej wygodne, gorsza jakość ale my po prostu to lubimy. Lubimy ten klimat, tę zabawę. Tak samo ze wzmacniaczami lampowymi - wiemy że technologicznie ten typ wzmacniaczy odszedł do lamusa, ale podoba nam się droga do perfekcji w tak nieperfekcyjnej technologii, lubimy to. I to jest ok.
Ale nie na zasadzie - każdy wzmacniacz gra inaczej, są rzeczy które na pomiarach nie da się ująć, będziesz musiał przerzucić X wzmacnaiczy a na koniec dopieścić sygnaturę dźwięku kablami.

Tak czy siak zdecydowanie polecam DSP - teraz systemów korekcji jest trochę, są implementowane w popularnych urządzeniach. To jest coś co faktycznie fajnie poprawia pewne problem - nie jest to remedium na wszelkie zło ale zdecydowanie poprawia sporo.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

"Po co zmieniać jakiś element toru skoro mamy pokrętło bass/treble albo w ogóle wepniemy w tor koloryzator w formie układu DSP? Co z tego że DSP nie ma wpływu na każdą cechę dźwięku? Ale mi was żal, wszyscy się mylicie, tracicie tylko czas i pieniądze. Co z tego że póki co w dupie byłem i gówno słyszałem? To nie ma znaczenia, wystarczy kupić jeden POPRAWNY klocek i już lepiej się nie da, bo jest to fizycznie niemożliwe."

Takie streszczenie :morda:

Póki co główna niewiadoma to który autorytet określa jakie klocki są poprawne, a jakie niepoprawne, żeby było wiadomo w co kasę kupować.
Może spełnianie norm HiFi?
Do tej pory nie sądziłem że wśród tych które mają wbudowane układy DSP można cokolwiek wspominać o poprawności przekazu :o
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ