amrowek pisze: ↑25 paź 2022, 21:18
Nie wiem jak Ty kolego , porównujesz bo coś mi się wydaje , że nie bardzo masz o tym pojęcie.... Czy chcesz powiedzieć , że wpięcie w tor jednego wzmacniacza np A1 a następnie wypięcie go i zastąpienie A2 to nie jest realne sprawdzenie?
Każdy ma jakieś pojęcie - w mojej opinii moje jest mojsze niż Twojsze

A tak na serio to zależy ile trwa przepięcie wzmacniacza i w jaki sposób została wyrównana głośność.
amrowek pisze: ↑25 paź 2022, 21:18
wytłumacz mi coś takiego .. pewnie wiesz co to jest DAC.. znasz SMSL M2 albo wiesz co to jest, podpięty zwykłym coaxem do PC ok podpięty coaxem z domieszką srebra już gra inaczej ( na tyle dla mnie kiepsko , że nie dałem rady słuchać stanowczo za dużo góry) a przecież nie powinno być różnicy bo sygnał jest...
Żaden wzmacniacz nie gra tak samo, grają podobnie..., gdyby grały tak samo po co kupować inny?
Jeżeli moja wcześniej wypowiedź była atomówką to to jest prawdziwa bomba wodorowa. Mogę to wytłumaczyć bardzo prosto - wydawało Ci się. Powtórz ten test w formacie prawdziwego ABX i wtedy to ma sens.
Wojtek pisze: ↑25 paź 2022, 21:19
Squonk, litości, jak się słucha ulubionych "referencyjnych" kawałków regularnie w danym torze miesiącami (albo i latami) to przecież idzie całkiem łatwo stwierdzić że coś się zmieniło po wymianie jakiegoś elementu.
Nie ma litości dla...
No właśnie nie idzie co dobitnie pokazują różnice w kablach, separatory kabli od podłoża, i mnóstwo innych tego typu.
Brak wiary w powyższe świadczyć może tylko o naiwności lub po prostu... mało człowiek jeszcze widział/słyszał/dotykał i głównie czytał coś tam gdzieś tam.
Absolutnie się nie zgadzam. "Doświadczenie" w postaci przerzuciłem tony sprzętu, słyszałem to i tamto są totalnie bezwartościowe w kontekście oceny dźwięku.
Ponownie, litości... sprowadzasz to wszystko (świadomie lub nie) do rangi idiotyzmu albo żółtodziobów co szukają sprzętu audio w Auchan
Wbrew pozorom to bardzo często popełniany błąd w porównaniach. Wręcz bardzo często. Kupujesz wzmacniacz w salonie audio, chcesz sprawdzić 3 - w ilu salonach ktokolwiek zaproponował sensowne wyrównanie głośności dla celów porównawczych? Ja byłem ledwie w kilku i nigdzie mi się to nie zdarzyło. Tak samo jak o sposobie porównywanie pod tytułem "przełączmy się między wzmacniaczami". To drugie rozwiązanie spotkałem tylko w Denon Store, ale tam akurat samo pomieszczenie zabijało jakiekolwiek sensowne porównanie.
Kłopot w tym że czy robimy coś na ślepo czy na widoku to i tak i tak jakaś różnica zwykle jest słyszalna.
Jesteś pewien? Bo ja nie spotkałem ślepego testu gdzie ktoś odróżnił kable (tym bardziej cyfrowe).
Sam nie przepadam za kablologią, ale gadanie że różnice między elementami które jak najbardziej mają prawo mieć inną charakterystykę brzmieniową to głównie auto-sugestia jest ekstremą w drugą stronę.
Co ma prawo mieć inną charakterystykę brzmieniową? Podziel się szerzej swoimi przemyśleniami na ten temat.
Lubię też dobre warunki porównawcze i minimalizację czasu w przełączaniu między torem A, a torem B.
I to jest clue tematu. Niestety najgorzej jest z kolumnami w tym wypadku...
Jedyny opór jaki tu widzę to ślepa wiara w jakieś zabobony
Cieszę się ze to dostrzegasz

I dlatego uświadamiam jak tylko mogę.
EDIT:
Dodam tylko że o wiele większy wpływ na ocenę dźwięku danego dnia, o danej porze ma nasze samopoczucie, skupienie itd. itp.
Bardzo łatwo nam się może wydawać że jak w piątek słuchałem tamtego wzmacniacza to grał tak, a dzisiaj ten gra siak.
Że nie wspomnę o porównaniach wynikających z odsłuchu w różnych pomieszczeniach - totalnie bez sensu.
Ajajaj - trochę namieszałem z odpowiedziami. Niestety nie mogę usunąć dwóch poprzednich postów - proszę kogoś z uprawnieniami o posprzątanie.