Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Felini Wąsik
Gramofon: Camry 1113
Kontakt:

Re: Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)

Post autor: Felini Wąsik »

RadTang pisze:
11 paź 2022, 17:51
Mawis pisze:
11 paź 2022, 13:31
MaciejT pisze:
11 paź 2022, 13:05

Machine Head I Perfect Strangers to moje ulubione płyty Purpli.
Zdaj relację z koncertu :)
Rad wytłumacz mi proszę, bo piszesz o swoich "git" płytach, co to dokładnie znaczy ten "git"?
Chyba chodzi mu o o stan G plyt ktore okresla jako git ;) I zbiera tylko takie...? Tego do końca nie wiem :think:

Ja słucham muzyki na słuchawkach. A to oznacza, że nawet najbardziej doskonały mint może trzasnąć lub pyknąć. ;) A jak tego jest sporo to wpisuję w Discogs stan G i tyle. :mrgreen: Z czasem sam zacząłem się z tego śmiać i po prostu cieszyć się muzyką. Prawdziwych gitów pewnie nie mam wielu w kolekcji. :evil: A szczyt szczytów dawno osiągnąłem i oddałem do sprzedawcy.

---

The Beatles - Revolver (1966 / 1966, Stereo, Germany) https://www.discogs.com/release/3065146 ... s-Revolver

Odpoczywam z przyjacielem - fajnym winylem, takim nie za miętowym, równie pokręconym jak ja. Dla cesarza, co cesarskie. A dla gita? Co w stanie G / G+. 💩
Bardzo bym chciał 1st press Revolvera. Może ma ktoś w kolekcji ?
"Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany" ;)
John Lennon
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Queen - Jazz

20221009_201305.jpg
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

Felini Wąsik pisze:
11 paź 2022, 18:04
RadTang pisze:
Mawis pisze:
11 paź 2022, 13:31

Chyba chodzi mu o o stan G plyt ktore okresla jako git ;) I zbiera tylko takie...? Tego do końca nie wiem :think:

Ja słucham muzyki na słuchawkach. A to oznacza, że nawet najbardziej doskonały mint może trzasnąć lub pyknąć. ;) A jak tego jest sporo to wpisuję w Discogs stan G i tyle. :mrgreen: Z czasem sam zacząłem się z tego śmiać i po prostu cieszyć się muzyką. Prawdziwych gitów pewnie nie mam wielu w kolekcji. :evil: A szczyt szczytów dawno osiągnąłem i oddałem do sprzedawcy.

---

The Beatles - Revolver (1966 / 1966, Stereo, Germany) https://www.discogs.com/release/3065146 ... s-Revolver

Odpoczywam z przyjacielem - fajnym winylem, takim nie za miętowym, równie pokręconym jak ja. Dla cesarza, co cesarskie. A dla gita? Co w stanie G / G+. 💩
mam pierwszy remix Tomorrow never knows do mono bez wkładki mono nie podchodź, stereo dla większości będzie Ok, ale się tego nie wyzbywam to co miałem na oddanienie już wyszło (chyba)- wczoraj ostatnia sztuka mono
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
Felini Wąsik
Kontakt:

blispx pisze:
11 paź 2022, 18:47
Felini Wąsik pisze:
11 paź 2022, 18:04
RadTang pisze:

---

mam pierwszy remix Tomorrow never knows do mono bez wkładki mono nie podchodź, stereo dla większości będzie Ok, ale się tego nie wyzbywam to co miałem na oddanienie już wyszło (chyba)- wczoraj ostatnia sztuka mono
Ja płyty mono odtwarzam na wkładce stereo i dźwięk jest ładny, ale zawsze chciałem płyty mono odtwarzać w mono ;)
John Lennon
Awatar użytkownika
blispx

ten album w wersji mono nie brzmi dobrze na wkładce stereo, chyba że masz sprzęt z dolnej półki na którym wszystko tak samo brzmi, aha reedycji nie znam więc się nie wypowiem
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
Felini Wąsik
Kontakt:

blispx pisze:
11 paź 2022, 18:56
ten album w wersji mono nie brzmi dobrze na wkładce stereo, chyba że masz sprzęt z dolnej półki na którym wszystko tak samo brzmi, aha reedycji nie znam więc się nie wypowiem
No mam z dolnej półki, na nim wszystko gra tak samo. Ale w listopadzie planuję zakup porządnego gramofonu :)
Ale inne albumy Beatlesów w mono też nie brzmią dobrze na wkładce stereo czy tylko z Revolverem jest ten problem ? :think:
John Lennon
Awatar użytkownika
RadTang
Gramofon: Technics SL-D303
Kontakt:

Post autor: RadTang »

Ja mam kilka płyt mono ale nie zamierzam brać wkładki mono tylko dla nich. Za duża inwestycja.

@Felini - już upatrzyłeś sobie jakiś model? W każdym razie - gratulacje!
Mój stary Denon dostał drugie życie - za 100 zł oddałem go komuś kto chciał wejść w winyle. Wciągnęło gościa.
Oczywiście wiedział o potencjalnych problemach, przebiegu igły itp.
Awatar użytkownika
blispx

generalnie to wszystkie mono Beatles z epoki brzmią lepiej na wkładce mono, Revolver jest tu specyficzny bardziej bo tam jest duża różnorodność co utwór to inaczej, ucho wyłapuje więcej treści przy wkładce mono a przy stereo jest taka kupa zbita i nie da się tego słuchać do tego dochodzą jakieś zniekształcenia, te płyty to nie był jakiś kunszt inżynierii jeżeli chodzi o mastering, podobnie masz przy Rolling Stones oryg od Decca
Ostatnio zmieniony 11 paź 2022, 19:34 przez blispx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Felini Wąsik
Kontakt:

RadTang pisze:
11 paź 2022, 19:17
Ja mam kilka płyt mono ale nie zamierzam brać wkładki mono tylko dla nich. Za duża inwestycja.

@Felini - już upatrzyłeś sobie jakiś model? W każdym razie - gratulacje!
Mój stary Denon dostał drugie życie - za 100 zł oddałem go komuś kto chciał wejść w winyle. Wciągnęło gościa.
Oczywiście wiedział o potencjalnych problemach, przebiegu igły itp.
Nic sobie nie upatrzyłem, kompletnie się na tym nie znam. Chciałbym żeby był po prostu dobry, miał regulowany nacisk igły i antyskating. No i jeszcze niech igła i wkładka do niego będą łatwo dostępne ;)
John Lennon
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

QUEEN - Ggreatest Hits
Taki prezencik od rodzinki na 43...
PXL_20221011_182603948.jpg
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
Felini Wąsik
Kontakt:

domibobi pisze:
11 paź 2022, 20:55
QUEEN - Ggreatest Hits
Taki prezencik od rodzinki na 43...
PXL_20221011_182603948.jpg
Jaki zbieg okoliczności :) Ten sam album dostałem od babci na 13 urodziny :D
John Lennon
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

Felini Wąsik pisze:
11 paź 2022, 20:57
Widocznie to świetny album na urodziny. Przyznam, że to bardziej klimaty mojej rodzinki niż moje. Także jak to się mówi, upiekli dwie pieczenie na jednym ogniu 😂😉😀
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
Felini Wąsik
Kontakt:

domibobi pisze:
11 paź 2022, 21:11
Felini Wąsik pisze:
11 paź 2022, 20:57
Widocznie to świetny album na urodziny. Przyznam, że to bardziej klimaty mojej rodzinki niż moje. Także jak to się mówi, upiekli dwie pieczenie na jednym ogniu 😂😉😀
Queen zawsze lubiłem, a to zbiór najlepszych utworów do 1984 roku. Mam też drugą część, dokupiłem już samodzielnie ;)
John Lennon
Awatar użytkownika
Tarkus

Post autor: Tarkus »

Isao Tomita - Pictures at an Exhibition
(RCA 1975 UK)
Załączniki
Obraz 025.jpg
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
RadTang
Gramofon: Technics SL-D303
Kontakt:

Post autor: RadTang »

Felini Wąsik pisze:
11 paź 2022, 19:34
Nic sobie nie upatrzyłem, kompletnie się na tym nie znam. Chciałbym żeby był po prostu dobry, miał regulowany nacisk igły i antyskating. No i jeszcze niech igła i wkładka do niego będą łatwo dostępne ;)
To najlepiej kup z dobrą, powszechną wkładką. Np. do Technics EPC-207C (i EPC-270C) bezproblemowo dostaniesz podstawowe igły w kraju. Bardziej zaawansowane modele trzeba sprowadzać z zagranicy. Ja miałem 270C ale sprzedałem na forum bo mam 207C (wyższy model). Może do listopada coś ciekawego się pojawi dla Ciebie na forum. :) Ja nie mam głowy do wymiany sprzętu a kiedyś to planowałem...

----

Deep Purple - Fireball (1971 / 1976, Reissue, Japan) https://www.discogs.com/release/1305925 ... e-Fireball

Zadbany i kompletny Japończyk. Nie miałem kompletu zdjęć a dzisiaj nie mam czasu i nastroju na robienie fotek. Czas do pracy a potem czas na hardrockowy proces przyśpieszenia głuchnięcia czyli wyprawa na koncert Deep Purple z najlepszym przyjacielem! ;)
Załączniki
IMG_3517.JPG
ODPOWIEDZ