Różnica odsłuchu pomiędzy AT 95E, a AT120E
- apgrod
Witam. mam pytanko:
W gramofonie Technics SL-B3 mam wkładkę Technics U25 i igłę EPS 24, gra to dla mnie zbyt "płasko"
chciałbym wymienić na coś innego więc pytam Bractwo jaka jest różnica odsłuchowa pomiędzy wkładkami
Audio-Technica 95E a, Audio- Technica 120E
a może polecicie mi inną wkładkę z igłą za 200-300 zł .
wkładka musi być MM bo takie mam wejście w amplitunerze.
W gramofonie Technics SL-B3 mam wkładkę Technics U25 i igłę EPS 24, gra to dla mnie zbyt "płasko"
chciałbym wymienić na coś innego więc pytam Bractwo jaka jest różnica odsłuchowa pomiędzy wkładkami
Audio-Technica 95E a, Audio- Technica 120E
a może polecicie mi inną wkładkę z igłą za 200-300 zł .
wkładka musi być MM bo takie mam wejście w amplitunerze.
- greg
Re: Różnica odsłuchu pomiędzy AT 95E a, AT120E
Ja mam porównanie w odsłuchu między AT-95E a AT-110E (AT-120E jest następcą), więc AT-110E gra naprawdę zdecydowanie lepiej, dźwięk jest jakiś taki "żywszy" tak przynajmniej mi się wydaje.
- apgrod
Re: Różnica odsłuchu pomiędzy AT 95E a, AT120E
Dzięki ! greg
narazie się łamię, wiadomo cena .
Ale nowa wkładka AT 120E chyba będzie leżała pod choinką .
narazie się łamię, wiadomo cena .
Ale nowa wkładka AT 120E chyba będzie leżała pod choinką .

- apgrod
Różnica odsłuchu pomiędzy AT 95E a, AT120E
kupiłem AT120E
Wszystkiego jest zdecydowanie więcej - głębia dźwieku rewelacja ,barwa super, wysokie i niskie .
Wszystko słyszę!!!!!!!
Polecam wam tą wkładkę!!!!!
Wszystkiego jest zdecydowanie więcej - głębia dźwieku rewelacja ,barwa super, wysokie i niskie .
Wszystko słyszę!!!!!!!
Polecam wam tą wkładkę!!!!!
- markoss
Re: Różnica odsłuchu pomiędzy AT 95E, a AT120E
Witam,
No więc też się przymierzam do AT 120 . Wkroczyłem na drogę zmian " na lepsze"
No i jak po jakimś czasie użytkowania spisuje się ta wkładka, dalej pozytywne wrażenia ?
Pozdrawiam
No więc też się przymierzam do AT 120 . Wkroczyłem na drogę zmian " na lepsze"

No i jak po jakimś czasie użytkowania spisuje się ta wkładka, dalej pozytywne wrażenia ?
Pozdrawiam
Korzenie to blues. Reszta to owoce.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A to zakładasz markoss, że w bardzo szybkim czasie wkładka przestaje robić dobre wrażenie? 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- markoss
nie, ale z wkładką jak z kobietą, mija pierwszy czar i poddaje się ją osądowi bardziej obiektywnemu 

- apgrod
Witaj markoss!
moja 120-tka zamontowana w technics SL-B3 ma się bardzo dobrze.
Gra dla mnie rewelacyjnie, choć wrażenia odsłuchowe zależą od bardzo wielu czynników (wzmacniacz,kable,kolumny i można by tak bez końca). Wydałem na nią 300 zł i nie żałuję ani 1 grosika z tej sumy. Co do barwy po ok. 50 godzinach grania nic się nie zmieniło ,choć czytałem gdzieś na forum, że wkładki też potrzebują czasu i ileś tam godzin na "lepszą barwę". Ja czegoś takiego u siebie nie doświadczyłem, ale może moje uszy przyzwyczaiły się już do barwy tej wkładki.
Mam ją zamontowaną od 4-ego stycznia i jestem z niej bardzo zadowolony!
Oczywiście nigdy nie odsłuchiwałem droższych i "lepszych" wkładek więc nie mam porównania, ale jakoś ostatnio nie gra u mnie CD, a to daje do myślenia. Więcej słychać i "scena i głębia" Miałem wcześniej wkładkę i igłę technicsa, ale 120 to inna bajka.
Pozdrawiam apgrod
moja 120-tka zamontowana w technics SL-B3 ma się bardzo dobrze.
Gra dla mnie rewelacyjnie, choć wrażenia odsłuchowe zależą od bardzo wielu czynników (wzmacniacz,kable,kolumny i można by tak bez końca). Wydałem na nią 300 zł i nie żałuję ani 1 grosika z tej sumy. Co do barwy po ok. 50 godzinach grania nic się nie zmieniło ,choć czytałem gdzieś na forum, że wkładki też potrzebują czasu i ileś tam godzin na "lepszą barwę". Ja czegoś takiego u siebie nie doświadczyłem, ale może moje uszy przyzwyczaiły się już do barwy tej wkładki.
Mam ją zamontowaną od 4-ego stycznia i jestem z niej bardzo zadowolony!
Oczywiście nigdy nie odsłuchiwałem droższych i "lepszych" wkładek więc nie mam porównania, ale jakoś ostatnio nie gra u mnie CD, a to daje do myślenia. Więcej słychać i "scena i głębia" Miałem wcześniej wkładkę i igłę technicsa, ale 120 to inna bajka.
Pozdrawiam apgrod
- markoss
Hej apgrod,
Mam tą wkładkę na celowniku od jakiegoś czasu, w zasadzie decyzja już zapadła, no i tak sobie myślę, że już jak ją zdobędę to KONIEC z tunningowaniem systemu
.
Jako alternatywę brałem jeszcze pod uwagę Ortofon RED (też eliptyk) ale ponoć AT jest lepsza jeśli chodzi o scenę
. ( no wybaczcie ale musiałem z tą sceną
)
Ostatnią moją fanaberią był oddzielny przedwzmacniacz gramofonowy, muszę powiedzieć, że jestem zadowolony. Jest naprawdę piękna głębia. Coś zupełnie nieporównywalnego i nieosiągalnego przy mp3.
Teraz tyko budowanie kolekcji ( wkrótce DEDYKOWANA SPECJALNA półka czarnym krążkom) i rozkoszowanie się muzyką.
Pozdrawiam
Mam tą wkładkę na celowniku od jakiegoś czasu, w zasadzie decyzja już zapadła, no i tak sobie myślę, że już jak ją zdobędę to KONIEC z tunningowaniem systemu

Jako alternatywę brałem jeszcze pod uwagę Ortofon RED (też eliptyk) ale ponoć AT jest lepsza jeśli chodzi o scenę

Ostatnią moją fanaberią był oddzielny przedwzmacniacz gramofonowy, muszę powiedzieć, że jestem zadowolony. Jest naprawdę piękna głębia. Coś zupełnie nieporównywalnego i nieosiągalnego przy mp3.
Teraz tyko budowanie kolekcji ( wkrótce DEDYKOWANA SPECJALNA półka czarnym krążkom) i rozkoszowanie się muzyką.
Pozdrawiam
- apgrod
Hej markoss!
1.popieram twoją decyzję !
2.nie zastanawiaj się !
3.kupuj !
4.słuchaj !
5.ciesz się muzyką !
pozdrawiam apgrod
1.popieram twoją decyzję !

2.nie zastanawiaj się !

3.kupuj !

4.słuchaj !

5.ciesz się muzyką !

pozdrawiam apgrod
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To wcześniej korzystałeś z czego? I czym podyktowana ta zmiana? No i najlepiej powiedz konkretnie co to za sprzęty, żeby było wiadomo co jest lepsze od czego Twoim zdaniemmarkoss pisze:Ostatnią moją fanaberią był oddzielny przedwzmacniacz gramofonowy

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- markoss
Słuchaj, miałem wzmacniacz soniaka ES a zamieniłem go na wzmaka Cambridge A5 ( bez wejścia phono) + oddzielny preamp też CA.
Muszę powiedzieć, że mimo że, soniak miał 2x 100 W( olbrzymi transformator i ważył ze 3 razy tyle co CA ) , a obecny ma 2x60 - to dynamiką i " sprężystością " basu soniak został znokautowany. Najlepiej zmianę podsumowała moja druga połowa, która podczas odsłuchów obu wzmaków w pewnej chwili smażąc kotlety powiedziała cyt : Słuchaj ten nowy to naprawdę ma SCENĘ i DYNAMIKĘ bez porównania.... Kopara mi opadła......
pozdr
Muszę powiedzieć, że mimo że, soniak miał 2x 100 W( olbrzymi transformator i ważył ze 3 razy tyle co CA ) , a obecny ma 2x60 - to dynamiką i " sprężystością " basu soniak został znokautowany. Najlepiej zmianę podsumowała moja druga połowa, która podczas odsłuchów obu wzmaków w pewnej chwili smażąc kotlety powiedziała cyt : Słuchaj ten nowy to naprawdę ma SCENĘ i DYNAMIKĘ bez porównania.... Kopara mi opadła......
pozdr
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Spoko, teraz mamy jasność 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
120 ma tę przewagę ze można stosować zamiennie igły podnosząc jej klasę brzmieniową.
Igła od 125LC, lub 140 ML to przejście w inną (wyższą) klasę.
Igła od 125LC, lub 140 ML to przejście w inną (wyższą) klasę.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zamienne igły można stosować nawet przy AT-95E (o ile komuś uda się znaleźć igłę HE np.), ale rozumiem że chodzi ci o stosowanie igieł od innych wkładek? 
Słyszałem nawet o kombinacjach typu AT-120 z igłą od 440ML(a) i vice versa.

Słyszałem nawet o kombinacjach typu AT-120 z igłą od 440ML(a) i vice versa.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum