kinky pisze: ↑07 paź 2022, 01:09
w sytuacji gdy za naszą wschodnią granicą ludzie walczą, giną (za każdą cenę) o wolność i demokrację, o przynależność do zachodniej cywilizacji, o możliwość demokratycznego wyboru swojej własnej drogi w samostanowieniu narodu
Walczą po pierwsze o niepodległość państwa. To pastwo jest ustrojowo (i nie tylko ustrojowo) demokratyczne. Ale czy naprawdę sądzisz, że gdyby rządził nimi monarcha dziedziczny, to poddaliby się Rosji bez mrugnięcia okiem?
opierając się właśnie autorytarnemu reżimowi i jego "wizji wartości"...
W cytacie, który tak Cię oburzył, akcent jest położony właśnie na to,
jakimi wartościami dany system się kieruje. Nie ma tam nic o tym, jakoby kierowanie się
jakimikolwiek wartościami było OK.
Na koniec więc cytat z Marcina Króla, filozofa i historyka idei.
„Wolność, jako najwyższa wartość społeczna, wartość do niczego nie redukowalna, wartość samoistna, jest zarazem najlepszym argumentem za demokracją. Albowiem w ustroju demokratycznym i w społeczeństwie demokratycznym największa możliwie ilość ludzi może być możliwie najbardziej wolna. Demokracja przynosi wolność i relacja: im więcej demokracji, tym więcej wolności, nie jest ani złożona, ani niejasna.“
Istnieje mit, wg którego demokracja ustrojowa zapewnia ustrój wolnościowy, a także jakoby ustrój wolnościowy nie był możliwy bez demokracji ustrojowej. Ameryka przejechała się na tym wielokrotnie w świecie islamu. Obalała (lub inspirowała obalanie) dyktatorów, a w ich miejsce "demokratycznie" powstawały dużo gorsze reżimy - patrz: skutki tzw. "arabskiej wiosny".
Gdy już mówimy o myślicielach, polecam interesujący wywód o. Józefa Bocheńskiego:
http://100-zabobonow.blogspot.com/2008/ ... racja.html
oraz
http://100-zabobonow.blogspot.com/2008/ ... aryzm.html
Zacytuję choćby sam początek:
"Demokracji w ogóle zdefiniować niepodobna tak wielkie jest pomieszanie pojęć w tej sprawie. Samo przekonanie, że demokracja jest dobrym ustrojem, nie jest zabobonem. Jest natomiast zabobonem ślepe wierzenie, że tylko demokracja jest dopuszczalną formą ustroju - i to bez rozróżnienia różnych znaczeń tego słowa".
I nieco dalej:
"Niezależnie od pomieszania pojęć w sprawie demokracji i zabobonu polegającego na uważaniu za “prawdziwą” demokrację tylko jednego ze znaczeń słowa, istnieje jeszcze inny, bardzo rozpowszechniony zabobon. Polega on na dziwnym mniemaniu, że demokracja albo nawet jedna z postaci demokracji ustrojowej, która okazała się dobrą formą rządów w naszym kraju albo kraiku, powinna być wprowadzona wszędzie na świecie, równie dobrze w Chinach, Etiopii jak i Brazylii".
I jeszcze:
"Ale szczególnie jasnym zabobonem jest utożsamienie z totalitaryzmem ustroju autorytatywnego, w którym nie ma demokracji ustrojowej. Taki ustrój może być totalitarny, jak w Związku Sowieckim albo nim nie być, jak w starożytnym cesarstwie rzymskim. To pomieszanie pojęć spowodowane jest przez okoliczność historyczną, że dwa ostatnio najważniejsze ustroje autorytatywne, niemiecki i rosyjski, były równocześnie totalitarne".
„W mojej ocenie na głupka wyszedł Kościół katolicki, który poparł PiS.
Czy na pewno poparł? To raczej niektóre decyzje rządu PiS były poparciem stanowiska Kościoła.
Mawis pisze: ↑07 paź 2022, 07:32
Bo ukrywanie pedofilii i utrudnianie sledztwa oraz ukrywanie sprawców jest ciezkim przestępstwem wobec panstwa i przede wszystkim obywateli w tym przypadku dzieciom. A dzieci dobrem najwiekszym, nieprawdaż Tarkus?
Akurat Kościół w Polsce w sprawie walki z pedofilią zrobił w ostatnich latach więcej niż jakakolwiek instytucja w tym kraju. Zgadzam się też, że mógłby zrobić więcej, a watykańska administracja mogłaby mu w tym mniej przeszkadzać. Tylko co ma do tego konkordat?
Mawis pisze: ↑07 paź 2022, 07:59
pod wpływem widocznego dalszego rozpasania kleru...
"Rozpasanie kleru" to faktycznie medialne uogólnianie pojedynczych przypadków. Nie wiem, ile miałeś w życiu do czynienia z realnymi, a nie medialnymi, księżmi. Ja miałem sporo do czynienia i większość z nich była mniej lub bardziej w porządku.
Watykan powinien sam na siebie łożyc na utrzymanie swoich pracowników.
Nic mi nie wiadomo, żeby gdzieś tak było. Co więcej, w wielu państwach zachodniej Europy kapłani co liczniej występujących wyznań mają państwowe pensje, czego u nas nie ma.
Oczywiście religia poza szkołą.
W tej sprawie mam mieszane uczucia. W różnych państwach (demokratycznych, a jakże!) jest to rozwiązane w różny sposób.