Warsztat Martynki

Klamoty domowej roboty
ODPOWIEDZ
Arkadyo

Re: Warsztat Martynki

Post autor: Arkadyo »

Martynka pisze:
05 paź 2022, 10:07
Arkadyo pisze:
05 paź 2022, 09:56
równe usb?
Tak to odebrałem i chyba nie tylko ja. Dyskusja dotyczyła użycia chromecasta jako transport dla DAC. Nie wiem co ma wspólnego z tym Android i jaki jest problem w dobrze przerobionym 44,1/16 bo cały czas mówimy o sygnał na DAC z USB vs BT
Nie mogę wyłapać na czym polega nieporozumienie :) dlatego postaram się wyjasnić o co mnie "come on". Dla pewności od razu zaznaczę, że streaming po USB to najlepsza opcja na bit perfect i to gra najlepiej pod warunkiem, że środowisko które łączymy przez USB z DAC nie jest oparte na android, google tv, android tv czy inne webosy do TV i nawet ios appla. Chromecast to system google tv, który rózni sie od androida w zakresie audio prawie niczym - no może 24bit gdzie andek to tylko 16. Nie wiem jak najnowsze bo nie siedzę w tym aktualnie ale napewno tak było do tej pory. Wszystkie systemy "TV friendly" to 44 khz ewentualnie 96khz bo TV tak lubią i pod tym kątem wszystko jest optymalizowane. Czego być im nie podał to wszystko wychodzi w takim formacie. Czy tu się coś zmieniło w ostatnim czasie? Jeżeli tak to się wycofam ale do tej pory podając plik np wava 16/44.1 (a takich z wiadomych przyczyn mam najwięcej) z takiego urządzenia to na dac trafiał 16/44 khz. Teraz czy taka przeróbkę słychać? Masa ludzi na to narzeka. Spotkałem nawet opinie, że jak nad windows nie popracujemy odpowiednio to też ingeruje i pogarsza odbiór - nie wiem nie sprawdzałem tego ale sam odpalałem taki plik spod andka oczywiście z resamplingiem i spod linuksa bit perfect i różnica jest na korzyść tego drugiego. I jezeli ja to słyszę to usłyszy to każdy bo jestem już w wieku gdzie słuch jest taki sobie a uzdolniony muzycznie nigdy nie byłem.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Post autor: Frey »

Ja chyba wiem na czym polega nieporozumienie. Mylisz Chromecast Audio ze zwykłym Chromecastem. Myślę, że ten link odrobinę Ci rozjaśni:
https://audiophilestyle.com/ca/bits-and ... ast-Audio/
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Arkadyo

Ogólnie to sie pomyliłem i powinno być powyżej resampling do 48khz khz a nie 44 jak pisałem :P
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Arkadyo

Frey pisze:
05 paź 2022, 13:41
Ja chyba wiem na czym polega nieporozumienie. Mylisz Chromecast Audio ze zwykłym Chromecastem. Myślę, że ten link odrobinę Ci rozjaśni:
https://audiophilestyle.com/ca/bits-and ... ast-Audio/
Dobra to mamy jasne, że chromecast audio daje bit perfect do 24/96 khz przez toslinka a czy ten zwykły wyposazony w hdmi i usb też daje takie możliwości?
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Post autor: Frey »

Arkadyo pisze:
05 paź 2022, 13:53
Dobra to mamy jasne, że chromecast audio daje bit perfect do 24/96 khz przez toslinka a czy ten zwykły wyposazony w hdmi i usb też daje takie możliwości?
Szczerze to nie wiem, bo nigdy mnie te "zwykłe" nie interesowały. Mają inne przeznaczenie i dla mnie szkoda czasu na rozważanie ich w kontekście elementu toru audio.
Nikt ich też w tym wątku nie rozważał jako opcja.
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Arkadyo

No nie ukrywam, że też nie wiem pomimo, iż mam takiego w domu ale służy mi do streamingu tylko video. W kazdym razie ten chromecast audio wygra z każdym BT co jest chyba oczywiste. Zresztą BT nawet te najlepsze to wyczuwalna strata na jakości choć w ślepym teście napewno miałbym problem ze wskazaniem - podobnie jak przy mp3 320kb/s a wave. Przy bezpośrednim porównaniu bez problemu słyszę ubytek na przestrzeni ale gdybym miał wejść do pomieszczenia i powiedzieć który gra, to bm poległ.
Arkadyo

Mawis pisze:
05 paź 2022, 09:29
Arkadyo pisze:
05 paź 2022, 09:10
Android
Wszystko fajnie Arkadyo ale napisz to po ludzku dla prostego człowieka bo Android box na prockach amlogic brzmi dla mnie jak instrukcja obslugi promu kosmicznego :D nie wspominając juz o linuksie typu coreelec...to nie moja bajka...
Jak będę miał troche wiekszą chwilkę to opiszę łacznie z linkami urzadzeń na których dobrze siada coreelec.
Awatar użytkownika
Martynka
Gramofon: Yamaha PX3

Post autor: Martynka »

Arkadyo pisze:
05 paź 2022, 14:04
Przy bezpośrednim porównaniu bez problemu słyszę ubytek na przestrzeni ale gdybym miał wejść do pomieszczenia i powiedzieć który gra, to bm poległ.
To już zależy od systemu.
Arkadyo pisze:
05 paź 2022, 13:48
48khz khz a nie 44 jak pisałem
Po pierwsze w czym jest problem. CD ma 44,1/16 słuchałeś kiedyś takiego full wypas ?? Iloiść szczegółów a tym bardziej scena nie odbiega od gęstych DSD.

Dwa, mój konwerter USB/Coax obsługuje po PCM 44,1 KHz, 48 KHz, 88,2 KHz, 96 KHz, 176,4 kHz, 192 kHz, 352,8 kHz, 384 kHz oraz DSD DSD64, DSD128, DSD256 czyli odpowiednio 2,8MHz , 5,6MHz i 11,2MHz i teraz najlepsze - na sprzęcie przekraczającym 6 cyfrowy budżet robiliśmy porównania DAC'ów, moich obsługujących max 48/16 i 48/20 bit z DACami z zaimplementowana obsługą DSD. Czyli u mnie z mojego konwertera cokolwiek wchodzi USB i tak wchodzi do przetwornika 48KHz a do dwóch pozostałych leci na Sabre pełny sygnał. Chcesz poznać wynik w obrazowaniu i szczegółowości ?? Zdziwił byś się jak mało od tych kahazetów i bitów zależy na końcu.
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)
Arkadyo

Martynka pisze:
05 paź 2022, 14:43
Arkadyo pisze:
05 paź 2022, 14:04
Przy bezpośrednim porównaniu bez problemu słyszę ubytek na przestrzeni ale gdybym miał wejść do pomieszczenia i powiedzieć który gra, to bm poległ.
To już zależy od systemu.
Arkadyo pisze:
05 paź 2022, 13:48
48khz khz a nie 44 jak pisałem
Po pierwsze w czym jest problem. CD ma 44,1/16 słuchałeś kiedyś takiego full wypas ?? Iloiść szczegółów a tym bardziej scena nie odbiega od gęstych DSD.

Dwa, mój konwerter USB/Coax obsługuje po PCM 44,1 KHz, 48 KHz, 88,2 KHz, 96 KHz, 176,4 kHz, 192 kHz, 352,8 kHz, 384 kHz oraz DSD DSD64, DSD128, DSD256 czyli odpowiednio 2,8MHz , 5,6MHz i 11,2MHz i teraz najlepsze - na sprzęcie przekraczającym 6 cyfrowy budżet robiliśmy porównania DAC'ów, moich obsługujących max 48/16 i 48/20 bit z DACami z zaimplementowana obsługą DSD. Czyli u mnie z mojego konwertera cokolwiek wchodzi USB i tak wchodzi do przetwornika 48KHz a do dwóch pozostałych leci na Sabre pełny sygnał. Chcesz poznać wynik w obrazowaniu i szczegółowości ?? Zdziwił byś się jak mało od tych kahazetów i bitów zależy na końcu.
Ja nie twierdzę, że cos zależy od khzetów czy bitów tylko, że zależy jaki system operacyjny i jak ustawiony resampluje te kahazety i bity jeżeli już to robi. Była rozmowa - chromecast vs bt. Ustaliliśmy, że chromecast audio jest lepszy bo bit perfect i nie ingeruje w sygnał - nawet linkowany przez Freya kilka postów wyżej test chroma audio to potwierdza - autor bardzo się ucieszył, że po łatce wydanej przez googla jego chromecast po mini-TosLink 3,5 mm, jak załadował 16/44.1 to na dac poszło 16/44.1 a nie 16/48 jak było wcześniej. Czemu mu tak zależało na bit perfect? Nie napisał. Niestety problem jest taki, że od paru lat wersja audio jest nie do kupienia... Więc pozostaje zwykły non audio. Teraz czy zwykły chrome gra bit perfect? Nie wiem ale zaryzykuje tezę, że nie, bo jak android jest friendly tv i pewnie wyrabia to samo z sygnałem. A, że 16/44.1 pod androidem czy innym tv podobnym oesem resamplowane przez ten system do 16/48 gra gorzej od 16/44.1 bit perfect to chyba już wspominałem.Nawet windows po usb lubi się wtrącać i trzeba go pilnować bo ludzie się skarżą, że nim pogrzebali to grał gorzej plikiem niż z transportu CD.
Arkadyo

Jakaś dziwna dyskusja - ja piszę, że omyłkowo podałem resampling na 44khz zamiast na 48 i, że taki resampling robiony przez fonowe i telewizyjne oesy degraduje dźwięk a Ty mi, wyjeżdżasz że 16/44.1 nie odbiega od dsd. Ale, że o co chodzi? Przecież ja nigdzie nie pisałem, że 16/44.1 jest "be".
Chuj tam... Ja u siebie nawet wavów 16/44.1 khz nie używam w plikach bo za duzo miejsca zajmują i jadę na FLAC - nie słyszę różnicy na tych samych ripach. Tak jak nie słyszę różnicy pomiedzy 24/192 (to max co u mnie przyjmie dac) zripowanego do 16/44.1
Może jestem głuchy, może system nie za 6 cyfr. Co to ma do rzeczy jak chujnie jaką robi tv oes z sygnałem mozna usłyszeć na boomboxie z jarmarku...
Awatar użytkownika
Martynka
Gramofon: Yamaha PX3

Post autor: Martynka »

Arkadyo pisze:
05 paź 2022, 16:52
boomboxie
Dlatego ja nie słucham z TV ale nie sądzę żeby Android w telefonie robił jakąś sieczkę skoro słychać różnicę przy TIDAL HiFi a TIDAL Master.

W telefonie używam USB Audio Player PRO, przez niego streamuje. Program płatny ale naprawdę rozbudowany. Tu masz zrzut, ustawień USB pod Android
Screenshot_20221005-165827_USB Audio Player PRO.jpg
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)
Arkadyo

Jeszcze jako ciekawostke dodam, że ostatnio miałem okazję spinać sie po bt dwoma fonami - jeden appla, drugi na andku z samochodowym audio - zupełnie dobrej jakosci jak na car audio ale w porównaniu z dobrym domowym to zwykła qpa.
Co ciekawe na tych samych flacach apple zagrał lepiej...
Arkadyo

Martynka pisze:
05 paź 2022, 17:09
Arkadyo pisze:
05 paź 2022, 16:52
boomboxie
Dlatego ja nie słucham z TV ale nie sądzę żeby Android w telefonie robił jakąś sieczkę skoro słychać różnicę przy TIDAL HiFi a TIDAL Master.

W telefonie używam USB Audio Player PRO, przez niego streamuje. Program płatny ale naprawdę rozbudowany. Tu masz zrzut, ustawień USB pod Android

Screenshot_20221005-165827_USB Audio Player PRO.jpg
Martynka nie to, że robi sieczkę ale jest pogorszenie jakości - zwłaszcza na przestrzeni i powietrzu. Ja to słyszałem przy bezposrednim porównaniu - trochę jak pomiedzy wave 16/44.1 a mp3 320kb/s z tego samego ripu.
Program usb player pro znam z forów audio bo ludzie psy wieszali na tidalu master bezposrednio pod androidowym systemem - robili porównania streamu bezposrednio z apki tidala i z plikami - dopiero ten program pozwala zagrac obu samo :D
Arkadyo

Zresztą chyba pod windows było to samo tyle, ze tam jest darmowy foobar który umozliwia za free praktycznie to samo. Niestety nie pamietam już dobrze bo było to ze 3 lata temu jak szukałem czegoś sensownego i taniego do swojego streamu na dac.
U mnie ostatecznie siadło na TV boxie, którego zreszta juz posiadałem i odpowiedni soft zrobił wszystko co w wypasionym streamerze. Tyle, że z Tidal co jakis czas były kłopoty z uwierzytelnianiem.
Arkadyo

Arkadyo pisze:
05 paź 2022, 14:07
Mawis pisze:
05 paź 2022, 09:29
Arkadyo pisze:
05 paź 2022, 09:10
Android
Wszystko fajnie Arkadyo ale napisz to po ludzku dla prostego człowieka bo Android box na prockach amlogic brzmi dla mnie jak instrukcja obslugi promu kosmicznego :D nie wspominając juz o linuksie typu coreelec...to nie moja bajka...
Jak będę miał troche wiekszą chwilkę to opiszę łacznie z linkami urzadzeń na których dobrze siada coreelec.
Gada to tak - kupujesz x96 w wersji procka s905x2 lub s905x3 np. ten:
https://allegro.pl/oferta/media-player- ... u1EALw_wcB
Wchodzisz na stronę coreelec i zasysasz to:
https://github.com/CoreELEC/CoreELEC/releases
Najlepiej matrix 19.5 rc2 - softy alpha sobie odpuść.
Teraz masz dwie drogi do wyboru - albo wrzucasz to na pamięć wewnetrzną zamiast obecnego tam androida z którym boxa kupiłeś albo zostawiasz androida a coreelec instalujesz na karcie SD i masz oba systemy - jak wcisniesz karte w gniazdo to startuje CE a jak nie to android.
Ja u siebie mam starszy s 905x z 2 gb ramu i 16 gb masowej i zdecydowałem się wywalić oryginalnego androida, który miał qpe syfu brandowego i nieusuwalnego zainstalowane i wrzuciłem tam to:
https://aidansrom.wordpress.com/
Mega lekki i szybki android a mi był potrzebny do netflixa bo nie miałem go w tv a w niecertyfikowanych androidach serwis nie chce chodzić. Soft Aidana to obchodził i netflix śmigał na nim.
W sumie jak masz nowoczesny tv czy chromecasta to instaluj CE na pamięć wewnetrzną - otrzymasz szybki odtwarzacz sieciowy wszystkiego co Tobie tylko przyjdzie do głowy - tak audio i video. CE mieli wszystko true hd, dolby, atmosy, dsd, pcmy, mqa - będzie Cie ograniczał tylko DAC dla muzyki i ampli kina domowego dla audio for video. Do tego instalujesz na telefon apkę i obsługujesz wszystko z telefonu i totalnie bit perfect a jak obróbka to tylko w dół na własne życzenie bo odbiornik nie przemieli...
Na zachodnich forach piszą, że niestety trafiają się podróby tych boxów i moga się darzyć problemy z instalacją CE ze względu na nie takie jak trzeba bebechy - zwłaszcza z wi- fi jest sporo qup. Dlatego lepiej do sieci po kablu i gdybyś chciał grać na takim s905x3 to podobno lepiej mu poprawić fabryczne chłodzenie - i oczywiście zostawic androida żeby miec dostep do sklepu play z grami. No i pado-klawiatura by sie przydała - moja kosztowała chyba całe 20 zł :P
ODPOWIEDZ