Dzięki! Blaty na Olx, gdzieś z Małopolski . Ze sprzętem będzie w weekend
Podbijam stawkę.
Będzie z pełną półką, tyle ile mam
kiedyś "urwałem" maszynkę do mielenia mięsa - taką starodawną, żeliwną, ręczną. mama kazała bułkę na tartą do kotletów zmielić i za mocno dokręciłem do stołu - pękło przy mocowaniu. wujek zespawał - inna elektroda była potrzebna, maszynka działa do dziś
Maszyny nie miałem, tylko podstawę. Nie wyrzucilbym takiego zabytku. Gwoli ścisłości to byla marka Gritzner.
Tak dokładnie, potrzebna byla elektroda do żeliwa. Ale i tak ciężko to sie spawa bo to kruchy material jest się okazuje a poza tym spawanie żeliwa jest trujące sie dowiedziałem. I nie kazdy w dodatku potrafi i chce...bms01pl pisze: ↑01 paź 2022, 15:22kiedyś "urwałem" maszynkę do mielenia mięsa - taką starodawną, żeliwną, ręczną. mama kazała bułkę na tartą do kotletów zmielić i za mocno dokręciłem do stołu - pękło przy mocowaniu. wujek zespawał - inna elektroda była potrzebna, maszynka działa do dziś
a pomysł i realizacja super, ja bym wolał ciut ciemniejszy odcień wybarwienia, ale jest pysznie. czekam aż zapełnisz![]()
Tak dokładnie, to potrzeba żeliwo najpierw zagrzać, potem spawać a potem powoli odprężać poprzez powolne obniżanie temperatury. Ja zlecam to w instytucie spawalnictwa, koszt wysoki bo piec indukcyjny sporo wciąga ale wytrzymałość ma jak przy odlewie. Oczywiście podstawa półki to nie kolektor wydechowy, czy muszla turbosprężarki
Staram się ale to dopiero początek zabawy
Naprawdę instytut spawalnictwa wykonuje takie prywatne zlecenia? Jednostkowo im sie opłaca włączać ten piec?Martynka pisze: ↑01 paź 2022, 20:34Tak dokładnie, to potrzeba żeliwo najpierw zagrzać, potem spawać a potem powoli odprężać poprzez powolne obniżanie temperatury. Ja zlecam to w instytucie spawalnictwa, koszt wysoki bo piec indukcyjny sporo wciąga ale wytrzymałość ma jak przy odlewie. Oczywiście podstawa półki to nie kolektor wydechowy, czy muszla turbosprężarki![]()
Tak, w zasadzie płacę wtedy za samą indukcję, nie wiem czy teraz będę coś zlecał bo prąd... przykładowo za spawanie podstawy turbo zapłaciłem ostatnio około 800 zł, ale nowa kosztowała 1500 euro. Tanio nie ma ale dają pełną gwarancje na wytrzymałość.