Smarknąłem, przeczyściłem kontaktem i szmatką potencjometry i -łojezu- przełącznik, który byłtak zasrany, że do tej pory mam czarne palce. Teraz potencjometry chodzą z trochę większym oporem, ale to przez to, że nie ma już tej mazi. Przełącznik też chodzi nieco głośniej, ale pewniej. Wszystko gra elegancko. Po załączeniu płyty i ustawieniu potencjometrów na minimum - leciutko opóźnia, ale jakieś 95% skali przyspiesza płytę, więc jest OK. Tylko przy prędkości 45 coś skopałem, bo obraca ciut za szybko. Zmienię to później - przy okazji wymiany wkładki. Wielkie dzięki Panowie za pomoc.
Gdyby ktoś próbował robić to co ja po raz pierwszy - polecam robić zdjęcia poszczególnych płytek przełącznika, chyba, że jesteście szczęściarzami - tak jak ja - i jakoś to będzie... W moim przypadku wszystko gra. Dzięki raz jeszcze wszystkim, który pomogli, lbo chociaż się starali.
no i gitara:) chociaż po przeczyszczeniu kontaktem pitch powinien chodzic lżej... i to samo przełącznik. moze skręciłeś za mocno śrubki? i troche mozesz tam psiknąć kontaktu dla poślizgu przełącznika. nie powinien być całkiem suchy
Witam
Jestem szczesliwa posiadaczka Technicsa SL 23 A.
Jednak musze wymienic pasek i tu mam do Panow pytanie. Jak to sie robi? Szukalam jakis zdjec w necie ale nic nie znalazlam :/ Moze macie jakis ciekawy link do zdjec, filmikow jak wymienic pasek?
Z gory dziekuje i pozdrawiam Marzena
Instrukcja obsługi zwyczajowo takie rzeczy tłumaczy.
Podnosisz matę, podnosisz talerz, wyciągasz stary pasek, nakładasz nowy pasek tak by był zahaczony o oś silnika i spód talerza. Przede wszystkim to drugie, bo jak położysz talerz z powrotem na trzpień to możesz skorygować ułożenie paska na osi silnika przez otwory w talerzu.
Zakładasz matę i słuchasz.
Witam.
Podłączę się do tematu. Właśnie trafił mi się taki gramofon do naprawy.
Rozwiązanie stabilizacji obrotów jest wykonane na układzie 1003C2 (fot. 1) link => https://trac.v2.nl/wiki/BasicElectronics/230908
Impulsy sterujące pobierane są z silnika trzecim stykiem, takie jakby tacho (fot. 2).
Przyczyną niestabilnych obrotów w moim przypadku był zabrudzony komutator silnika.
Oczywiście wcześniej należy dokonać czyszczenia potencjometrów - są różne techniki.
Po za tym tam nie ma się co popsuć, bardzo prosta budowa, przez to mało awaryjna.
Poszukuję paska do SL-23, na Allego jest jeden ale mam wątpliwości co do zgodności. Jeżeli ktoś wie gdzie można kupić pasek pasujący (nie musi być oryginał bo te na ebay są ale dość drogie) to proszę o informację.
No to poza allegro i zamiennikami z sieci raczej nie masz innych opcji.
Kojarzy mi się że pasek do SL-23 był inny niż do paskowych gramofonów T4P Technicsa.