JAZZ CAFE - czego słuchamy
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Re: JAZZ CAFE - czego słuchamy
Booker Ervin
Quintet
Cookin'
Quintet
Cookin'
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- zelazny
To tak specjalnie, bo wiesz, że nie mam.SimonTemplar pisze: ↑05 wrz 2022, 22:26Opcja forumowa jest lepsza z dwóch powodów.Te dobre i polecane wydania jeszcze szybciej.
Chet Baker – Chet Baker Sings
https://www.discogs.com/release/1485307 ... aker-Sings
Jakieś znęcanie się nad Sebkiem.
- SimonTemplar
Bardzo mnie cieszy twoja reakcja. Stwierdzenie - jak po narkotykach jest w punkt. Kto wie czy John nawet w trakcie nagrań nie był pod wpływem

Tak czy siak cieszę się że Ci się spodobało

No co ty

- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
Genialny jest ten Coltrane. Nie do opisania. Do tej pory myślałem, że to Parker dzierży palmę pierwszeństwa. A może to kwestia czasu i ogromnego postępu w technice nagrań jaki nastąpił przez dekadę?
Tyle pięknej muzyki jest na świecie, a człowiek nawet nie jest w stanie promila tego poznać.
Tyle pięknej muzyki jest na świecie, a człowiek nawet nie jest w stanie promila tego poznać.
- SimonTemplar
Jestem pod wrażeniem że "A love Supreme" Ci tak podszedł łatwo

To mi coś przypomniało...

Kiedyś w trakcie poszukiwań nowych inspiracji jazzowych natrafiłem na albumy które zaszokowały świat jazzu. Szczególnie zapamiętałem jeden.
Po zapoznaniu się (połowicznym - nie dałem rady choć się mega starałem

1. Jak ktoś wam mówi z domowników że już ma dość tego rzępolenia to mu można uświadomić że może być gorzej

2. Jak macie upierdliwego sąsiada i zamęcza was głośną muzyką to jest to atomówka jako kontra. As z rękawa, Mortal Kombat fatality. No po prostu Game Over

3. Jak myśleliście że już wszystko słyszeliście i już was nic nie zaskoczy

Do tego "szokującego" albumu dodam jeszcze jeden. Kolejność nie jest przypadkowa! Pokazuje że może być jeszcze trudniej z odbiorem

1. John Coltrane - Interstellar Space
https://www.discogs.com/release/1213401 ... llar-Space
Moje osobiste odkrycie. Mnie wprowadza w trans bez używek a dodając używki zwiedzam inne planety i tak sobie latam z Jankiem

2. Bat na sąsiadów ...
Peter Brötzmann Octet: Machine Gun
Do posłuchania na Spotify... i do nabycia również

https://www.discogs.com/sell/list?maste ... &year=1968
- Szelak
To co będzie za drugim razem wg słusznej teorii inżyniera Mamonia?SimonTemplar pisze: ↑06 wrz 2022, 21:52Jestem pod wrażeniem że "A love Supreme" Ci tak podszedł łatwoLudzie się do tego latami przekonują.

A tak na poważnie, to wcale nie jestem zaskoczony. Ja jestem po lekturze muzycznej György Ligetiego, Jacqueline du Pré, kompletnie całego Chopina (od ponad 10 lat, w tym konkursy chopinowskie, także na żywo w filharmonii), pieśni Schuberta, w ogóle bardzo przekrojowo muzyki tzw. klasycznej; kluczowych dla rozwoju rocka Bandów, przekroju muzycznego praktycznie od A do Z. Poza tym fotografuję na kliszy (cyfra mnie nie interesuje); coś tam kiedyś malowałem; radiowej Dwójki słucham od lat, gdzie jazz to co najmniej 10% ramówki, chodzę po antykwariatach; oglądam klasyczne fimy w Iluzjonie; czytam prozaików japońskich, gdzie śmierć i przemijanie to temat przewodnii; lubię stukot kół wagonu kolejowego, czy przejażdżkę starym tramwajem, a klasyki motoryzacyjne, nawet gdyby to była syrena, powodują u mnie pozytywne skojarzenia. A obrazy Hoopera oglądałeś? Mało która sztuka tak bardzo kojarzy mi się z jazzem. Mógłbym jeszcze długo wymieniać. Zresztą jazzu też trochę liznąłem, ale bez jakichś notowań co do nazwisk. W Dwójce jest tego sporo. Ostatnio np. słuchałem Astigmatic, a Mieczysława Kosza to mam w domu.
Też i mój awatar nie wziął się z niczego. Prymitywna płyta szelakowa i niedoskonały ze stalową igłą gramofon na korbkę, na żywo są razem instrumentem, gdzie ta niedoskonałość staje się czymś trudnym do opisania dla ucha.
Co ciekawe, po pierwszym przesłuchaniu Crescentu Coltrane'a, zaskoczył mnie kawałek "Bessie’s Blues" - zupełnie nie pasuje do albumu, a potem zacząłem czytać recenzje i z nieukrywanym zadowoleniem zauważyłem, że recenzenci mają podobne zdanie, a zresztą jakie to ma znaczenie, bo trzeba mieć własne zdanie, i co mnie tam obchodzi co mówi jakiś recenzent, bo tych dobrych jest bardzo mało.
Jeśli po tym wszystkim co wyżej napisałem, mógłbym napisać, że nie podeszła mi muzyka Coltrane i rzekomo trudny w odbiorze Love Supreme to znaczy, że to wszystko powyżej to kłamstwo i moje pozerstwo.
PS. 2001: Odyseja Kosmiczna, też mi od razu nie podeszła, no ale wtedy miałem 13 lat

A wiem, że dziś ona też nie podchodzi 99,9% dorosłej populacji.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2022, 09:37 przez Szelak, łącznie zmieniany 2 razy.
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Spoko kolego Szelak, ja tez jakimś fanem jazzu nigdy nie bylem ale dzięki winylom, temu forum i kilku fachowcom na forum polecajacym co lepsze kawalki - zaczynam smakować. Powoli zeby sie nie zakrztusic, na spokojnie. Piotr i Simon są tu nieocenieni, takze @tomaszek i @dark choc on cos zamilkl ostatnimi czasy. I tak powolutku juz uzbieralem kilka płyt i słucham. Nawet do Milesa zaczynam sie przekonywać i chyba mam juz 5 czy 6 płyt
Ale z rocka absolutnie nie rezygnując jednocześnie.

Ale z rocka absolutnie nie rezygnując jednocześnie.
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- SimonTemplar
- Szelak
Ja to w ogóle mam problem w słuchaniu. Pokoju do odsłuchów nie mam. Aparatura jest w salonie. Tam gra często telewizor. Domownicy to świat internetu, dzieciaki choć już mocno nastoletnie słuchają ze smartfonu na dousznych słuchawkach jakichś współczesnych raperów, których teksty to wulgarny bełkot, a żona nie lubi głośnej muzyki. A ja przepraszam, jak to cicho słuchać? Cicho nie da rady słuchać, bo nie słychać cichych niuansów. Musiałem kupić wzmacniacz słuchawkowy i słuchawki zamknięte, choć to i tak nie załatwia sprawy, bo wtedy są pretensje, że tatuś ma rodzinę w d….. i zamknął się w swoim świecie. Także takie życie w konspiracji. Usłyszałem też, nie raz, że jestem snobem.
- Mawis
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Mawis
Tez tak miałem więc zabrałem graty do drugiego pokoju gdzie mam HO. I jak da radę slucham w ciągu dnia jak dzieci w szkole. Potem juz za dużo obowiązków zeby zamknac się i posluchac w spokoju, taki life

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Szelak
Nie potrafię z zaangażowaniem słuchać muzyki za dnia. Najlepiej wychodzi mi to w nocy. Wtedy słuch się wyostrza.
- Mawis
No to tylko słuchawki w takim przypadku...
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- zelazny
Szelak, jednym słowem bym to ujął.Szelak pisze: ↑07 wrz 2022, 09:59Ja to w ogóle mam problem w słuchaniu. Pokoju do odsłuchów nie mam. Aparatura jest w salonie. Tam gra często telewizor. Domownicy to świat internetu, dzieciaki choć już mocno nastoletnie słuchają ze smartfonu na dousznych słuchawkach jakichś współczesnych raperów, których teksty to wulgarny bełkot, a żona nie lubi głośnej muzyki. A ja przepraszam, jak to cicho słuchać? Cicho nie da rady słuchać, bo nie słychać cichych niuansów. Musiałem kupić wzmacniacz słuchawkowy i słuchawki zamknięte, choć to i tak nie załatwia sprawy, bo wtedy są pretensje, że tatuś ma rodzinę w d….. i zamknął się w swoim świecie. Także takie życie w konspiracji. Usłyszałem też, nie raz, że jestem snobem.
- Mawis
Dasz rade jeszcze te kilka lat wytrzymać az pójdą w cholerę?

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔