Rega pisze: ↑05 wrz 2022, 14:02
@lenart - ja opieraam sie na tym co sam słyszę, a nie na tym co mówi ktoś. Opisałem własne wrażenia i, co ciekawe, pokrywaję się one z wieloma innymi uzytkownikami stałymi lub czasowymi tych kolumn. Nie neguję, ze moga komuś się podobać, jednakże nie były one skonstruowane do odsłuchów domowych, gdzie zalezy (przynajmniej dla mnie) na odsłuchu pełnego pasma na równym poziomie, tylko do pracy w studio, gdzie pełne pasmo na dłużsżą mete przy codziennej pracy może być męczące . W porówaniu z dziesiątkami (a moze i setkami) innych zestawów, których dane mi było sluchac, JBL L100 w domu sprawdzają się średnio i ta ich legendarność jest, moim zdaniem, bardzo na wyrost. Kolega prosił o opinie to odpowiedziałem, a że kogos moze zbulwersować moja opinia o legendarnych kolumnach to juz nie moja sprawa i nie mam zamiaru polemizowac. Pozdrawiam.
PS I znowu nie tak - wylot( potrójnego) korytarza basowego w KEF jest nie w podłogę ,a do góry i znajduje się przed częścią kolumny z głośnikami srednio i wysokotonowym. To tak dla wyjaśnienia

, a propozycje posłuchania i porównania u mnie podtrzymuję.
Nie bulwersuje mnie Twoje opinia legendarnych kolumnach, a brak umiejętności konstruktywnej rozmowy i zarzuty z czapy. Moi znajomi mają otwarte drzwi i można było posłuchać jak u nich gra... Kolejną osobą łączącą L100 z lampą jest Pan Stanisław Dinter - producent wzmacniaczy Gennett - u niego owe JBL napędzane są przezz monobloki 845, choc akurat tego systemu nie było mi dane posłuchać...
Nie napisałeś ani z czym grały, ani w jakim ustawieniu, ani na jak wysokim standzie. Więc albo masz inny gust, albo nie potrafiłeś ich prawidłowo spasować z resztą toru.
Ja tylko to prostuję, bo ktoś kiedys wejdzie poszukać informacji na ich temat i znajdzie takie dyrdymały.
JBL 100 grają z lampą i oferują wówczas bardzo dobrą średnicę, wystarczający bas, a ich najsłabszym pasmem jest góra.
Można je zrobić nawet w 25mkw z lampą 2a3 (3.5W) i z dużym prawdopodobnieństwem za sprawą alnico i lampy będą znacznie bardziej interesujące niż w średnicy, jazzie, wokalach niż KEF. niczego Kefom nie ujmując - to świetne kolumy, ale pod tranzystor, a tranzystor nigdy nie pozwoli uzyskać takiej średnicy jak dobra lampa. To nie są moje wymysły, a raczej sprawdzone od lat fakty.
Natomiast jeżeli zaczynamy ocenę kolumn od basu - to tak, JBL L100 daleko do referencji i lepiej skupić sie na większych modelach, które potrafią urwać głowę - jeśli tylko ktoś takie brzmienie preferuje.